Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Firefly - DVD borítóTake my love, take my land
Take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free
You can't take the sky from me
Take me out to the black
Tell them I ain't comin' back
Burn the land and boil the sea
You can't take the sky from me
There's no place I can be
Since I found Serenity
But you can't take the sky from me...

Egy félszezonnyi epizód, egy mozifilm, egy soundtrack, néhány képregény, és egy szerepjáték - ez a mérlege Joss Whedon kultikus űr-western sorozatának, mely rövidsége és hányattatott sorsa ellenére a 2000-es évek egyik legeredetibb, legszínvonalasabb, legmeghatározóbb alkotásává vált. Példája fényesen igazolja, hogy a Fox csatorna utolérhetetlen, ha arról van szó, hogy tehetséges és kreatív alkotókat fedezzen fel vagy vonzzon magához, ám amikor ez megtörténik, a stúdió-producereknek szemmel láthatólag fogalmuk sincs, hogy mit is kezdjenek azzal a kinccsel, ami az ölükbe hullott. Nincs az ellen kifogásom, hogy ők bevétel-kiadás mérlegekben, nézettségben, hirdetőkben és nyereségben gondolkoznak. Ez az élet (és különösen a média-ipar) szerves része. De az a tragikomédia, mely 2002-ben játszódott le a Fox háza táján, erősen megkérdőjelezhetővé teszi a fent említett urak józan eszét is.

Bár a Firefly vetítése alatt hamar kialakult egy hűséges nézőtábor, a FOX mégis cancel-t ítélt a sorozatnak 2002 decemberében. A csatorna az alacsony nézettséggel indokolta a döntését. Ekkor Amerikában és Kanadában még csak 11 epizódot vetítettek le. A rajongók nem tétlenkedtek sokáig, elindították a Firefly Immediate Assistance nevű kampányt. Céljuk az volt, hogy rávegyék valamely másik csatornát (például UPN-t) arra, hogy karolja fel a sorozatot. Mindent bevetettek, amivel népszerűsíteni tudták a sorozatot, azonban a kezdeményezés kudarcba fulladt.

2003 januárjában Christopher Buchanan a SCI FI Wirenek adott interjújában elmondta, az összes nagy csatorna, köztük az ABC, a CBS, az NBC, a UPN és a SCI FI Channel is letett arról, hogy feltámassza a sorozatot. Buchanan akkoriban így fogalmazott:

"A Firefly helyzetéről jelenleg csak annyit... az óra ketyeg, és még 90 yardra vagyunk a gólvonaltól, közeleg az Üdvözlégy."