Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Bár a Firefly vetítése alatt hamar kialakult egy hűséges nézőtábor, a FOX mégis cancel-t ítélt a sorozatnak 2002 decemberében. A csatorna az alacsony nézettséggel indokolta a döntését. Ekkor Amerikában és Kanadában még csak 11 epizódot vetítettek le. A rajongók nem tétlenkedtek sokáig, elindították a Firefly Immediate Assistance nevű kampányt. Céljuk az volt, hogy rávegyék valamely másik csatornát (például UPN-t) arra, hogy karolja fel a sorozatot. Mindent bevetettek, amivel népszerűsíteni tudták a sorozatot, azonban a kezdeményezés kudarcba fulladt.

2003 januárjában Christopher Buchanan a SCI FI Wirenek adott interjújában elmondta, az összes nagy csatorna, köztük az ABC, a CBS, az NBC, a UPN és a SCI FI Channel is letett arról, hogy feltámassza a sorozatot. Buchanan akkoriban így fogalmazott:

"A Firefly helyzetéről jelenleg csak annyit... az óra ketyeg, és még 90 yardra vagyunk a gólvonaltól, közeleg az Üdvözlégy."

"Felkerestünk több csatornát, azonban sok eredményt ezzel nem értünk el", folytatta Buchanan. Mi lehetett ennek az oka? "A sorozat költségvetése, az időzítés, és az a tény, hogy egy teljes évadot sem tudtunk befejezni. Valamint ez volt az az időszak, amikor a többi csatornának is el kellett döntenie, mely sorozatokat indítják útjukra, illetve mely sorozatokat fejezzék be. Nagyon rossz volt az időzítés."

Ezek után mindenki számára világossá vált, hogy a sorozat végleg befejeződik. Ezt támasztotta alá az a nyilvánvalóvó tény is, hogy a Firefly szereplőgárdájának tagjai új projekteken kezdtek el dolgozni.

A sorozat rajongói, akik magukat egyébként barnakabátosoknak hívják, a FOX-ot hibáztatják az alacsony nézettség miatt. Erre mi sem jobb példa, mint az, hogy a csatorna felborította a Joss Whedon által jól megírt kronológiai sorrendet, így a sorozat megértése és követése jóval nehezebbé vált azok számára, akik később kapcsolódtak be annak megtekintésébe.

Minden sorozat esetében az egyik legfontosabb epizód a pilot. Ez a rész a Firefly esetében a Serenity, ebben ismerkedünk meg a szereplőkkel, itt kapjuk az első információkat a háttértörténetről, magáról a világról. Mindez nem érdekelte a FOX döntéshozóit, ők egyszerűen átrendezték az epizódok vetítésének sorrendjét, ugyanis szerintük a Serenity nem volt megfelelő egy nyitó epizódnak. Így a pilot helyett legelsőként a második rész, a The Train Job fogadta a nézőket, egyszerűen belevágva a sorozat közepébe. Ha mindez nem lenne elég, a csatorna rátett még egy lapáttal, ugyanis a Firefly-t akció-vígjátéknak állították be, máskor pedig egyszerűen leállították a vetítést, és helyette bevágtak egy-egy sportközvetítést.

Így el is jutottunk a sorozat végéhez. Annyit még mindenképpen hozzá kell tenni, hogy 2003 decemberében a sorozatnak megjelent a DVD kiadása, természetesen azon az epizódok már a helyes sorrendben helyezkedtek el. A kiadás egyébként hatalmas bevételeket hozott, és így a Firefly rajongói tábora még tovább bővült. 2004 márciusában pedig jött a várva várt hivatalos bejelentés, "indul a Serenity forgatása!"

Oszd meg másokkal is!