Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Kezdjük egy kis háttérinfóval, mert nem árt. 2500 körül vagyunk, az emberiség kirajzott (ezt a szót imádják a sci-fi írók), aztán polgárháborúzott egyet a biztonság kedvéért, és ketté is szakadt annak rendje és módja szerint. Középen a nyertes Szövetség és csatlósai élnek magas technikai szinten és kényelemben, kívül, a Peremvidéken pedig azok, akik inkább szabadon élnek, akár rosszabb körülmények között is. Mivel a kereskedelem "kissé" visszafejlődött ebbe az irányba, így a Vadnyugaton élők a háború előtti technológia szintjén ragadtak meg, illetve fejlődtek vissza jó kis romantikus-kovbojos szintre. Ja, és ott vannak még a Harácsolók vagy Fosztogatók, akik levadásznak akit tudnak, és nagyon csúnyákat tesznek velük.

Malcolm a háború idején

A pilot ott kezdődik, hogy Malcolm Reynolds őrmester éppen nagyon ideges, lehet hogy a tévés költségvetés miatt meglehetősen gagyinak tűnő díszletek, de még inkább a légitámogatás hiánya miatt - lőnek ugyanis rá, nem is keveset, és ez mindenkinek zavarná köreit. Jó, mondjuk háború van (a bevezetőben emlegetett polgári fajta) és Mal láthatóan nem a győztes oldalon harcol. A küzdelem végén egy huszáros mozdulattal magához ragad egy légvédelmi üteget vagy mit, és lövöldöz tiszta erőből, de ez sem segít: a Serenity-völgyért folytatott csata a Szövetségiek győzelmével végződött.

Vágás, egy elhagyott roncsot látunk, no meg Mal kapitányt és társait, ahogy a teljes csendben (mert az űrben nincsenek hangok, yeah, ennek már lehet örülni) fosztogatnak éppen. És közben szól a gitár, jó kis western hanulatot kölcsönözve az egésznek. A melankolikus hangulatot egy megérkező bazi nagy rendőrhajó zavarja meg, most akkor pucolás? Nem, mert az áru kell a roncsból, és van egy titkos fegyver is (rinyaládának magyarították, nagyszerű) ami olyan jeleket ad le, mintha egy hajó bajban lenne, így a rendőrök nem Mal kapitány Firefly-osztályú hajóját zargatják. Cucc a hajótérben, lehet menekülni, s lőn. Főcím.

Serenity és a hajóroncs

A zsákmánnyal valami gáz van, legalábbis Mal arckifejezéséből ítélve, mivel valami pecsét láttán azonnal lezárja a láda tetejét, és utasítja a pilótát, hogy húzzanak a francba, de gyorsan. Az is kiderül, hogy a következő megálló során utasok érkeznek a hajóra, aminek a legénység nem egy emberként örül, hát van ilyen, de a kapitány élet és halál ura, szóval kuss van. Ideje megemlíteni a többieket is, van egy vastagszájú néger csaj, egy kissé egzaltált pilóta, az egyik Baldwin gyerek (csak névrokon), és egy vidám csaj, aki a hajómérnök.

Inara

Vágás, és máris egy dugás végére érünk valahová, vastag párnák között izmos férfihát, alatta egy csinos nő, aki foglalkozását tekintve kurtizán, és olyannyira mestere lehet szakmájának, hogy partnere el sem akarja engedni, apámnak csomó pénze van, mondja. Hát, én meg leszarom, mondja a nő, és ennyiben maradnak. Beszélgetnek egy kicsit, szép ez a bolygó, mondja a nő, de van még egy csomó másik is, hát megyek. Csak nem ő lesz a titokzatos utas a Serenity fedélzetén? De, máris ott vannak érte. Kamera ki, a technológiailag elég fejlett Persephone bolygón vagyunk, felhőkarcolók között suhannak űrhajók tova.

A Serenity legénysége a landolás után

A kikötő már jóval koszosabb, úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli menekülttábor. A Serenity ide érkezik, Mal kiadja az ukázt: tankolni, készleteket vételezni, addigra visszaérünk, és nyomás innen. Wash pilóta kínaiul vet oda valamit Zoeynak, aki egyébként a csaja, az angol mellett ez a Firefly-univerzum fő nyelve, ezen lehet pl. úgy káromkodni is, hogy a cenzorok ne kapjanak tőle idegbajt, csak Kínában, de az meg kit érdekel. A kikötő olyan, mint Deadwood deszkavárosa a jövőben, gyanús alakok egymás hegyén-hátán, és közben szól a jó kis country-zene.

Sheperd Book

Mal megérkezik az orgazdájához, aki rögvest beledörgöli az orrát abba ténybe, miszerint hír jött egy Firefly-osztályú hajóról és egy kis fosztogatásról, ehhez mit szól, kapitány? Nem sokat, különösen annak fényében, hogy a kormány pecsétje rajta van a rakományon - amit viszont eleve megredelésre nyúltak le. Fegyverek ki, mindenki néz szúrós szemekkel, az orgazda (aki a Battlestar Galacticában is geci volt és milyen jó, ráadásul) kicsit beszól Malnek, őrmester voltál a háborúban, nekem ne ugass. Nem lesz lövöldözés, korán van még ehhez. A cuccot a Peremvilágokon el lehet passzolni, és addig is az utasszállításból is van pénz.

Malcolm, Zoe és Jayne

Book lelkész az első utas, nem nagyon érdekli hova megy a hajó, őt az utazás izgatja - na ebben nem értünk egyet, minek mennék Tiranába luxushelikopteren? Kaylee azonnal megbarátkozik vele, és miután a fizetség dolgát is lerendezik, lehet a fedélzetre menni. Jayne kissé ideges, ő szétlőtte volna az orgazdát, mondja Mal kapitánynak, nem azért álltam be magához, hogy ne keressek semmit. Húzni kell innen, de gyorsan, mondja erre Mal, a Szövetség allergiás a fosztogatókra, a hajót pedig nem adom. Zoe és Mal peremvidéki orgazdák nevét sorolja, van akinek nincs pénze kifizetni a rakományt, de olyan is, aki már egyszer egy "kicsit" meglőtte Malt. Népszerű ember.

Inara

Új utas érkezik, Simonnak hívják, és túl jólfésült Mal ízlésének. Szerintünk egy nyikhaj. Akadnak még egy harmadik is, ha jól látom, jó nagy hajó ez. És ha rálelnének a rakományra? Le kell őket lőni, mondja Mal, de csak udvarisan. Hehe. Megérkezik a kurtizán is saját hajóján, és dokkol. Nem először viszi már a Serenity, az kiderül. Simon közben gyanúsan néz, és a zene is sejtelmes. Mal felolvassa a házirendet, a raktérbe nem lehet császkálni civileknek, csak kísérettel, ez nem tetszik Simonnak, de kit érdekel? Mal azt is közli velük, hogy teszünk egy kis kitérőt, mert a Szövetség megbízásából el kell vinni egy rakományt valahová. Senki nem veszi be, de nem szólnak.

Kaylee és az eper

A lelkész és a kurtizán első találkozása elég érdekesre sikerül Mal kissé csiszolatlan modora miatt, kurva a foglalkozása, mondja, remélem nem gond? Kiderül, hogy bizonyos bolygókon kurtizán nélkül nem lehet leszállni, fura egy világ ez. A lelkész kissé kényelmetlenül érzi magát, az élet már csak ilyen. Mal arcáról idáig ordít, hogy szerelmes a nőbe. Kaylee végre kinyitja a lelkésztől kapott dobozt, amiben eper van - ezek szerint a friss gyümölcs is sokat ér majd 2500-ban.

Simon

Az első közös vacsoránál a lelkész áldást mondana, de Mal nem nagyon van oda érte, Simon pedig arról érdeklődik, hogy milyen gyakran szállít egy ilyen hajó kormányzati cuccokat. A peremvilágokon kemény az élet, van akinek bejön a telepes életmód, van akinek nem, stb. Simon orvos volt, legalábbis ezt mondja, aztán majd meglátjuk. Gyanús, na. A kellemes társalgást Jayne tuskó beszólása zavarja meg (csak azt bánja Kaylee, hogy nem nőgyógyász a ficsúr), de Mal kihajítja az ebédlőből, itt kérem szépen, rend van. Simon érdeklődésére, miszerint mi Jayne feladata a hajón, Mal így felel: "Ő a sajtósunk." Klasszikus beszólás.

Dobson

A lelkész és a kurtizán egész kellemesen elbeszélget az utóbbi budoárjában, a téma Mal, ki más. Inara is szerelmes, ez is tuti. Ez egy ilyen szomorú love story lesz a végéig. Mal kapitányt mosakodás közben zargatja Wash, jöjjön fel a hídra, de iziben, mert valaki a Szövetségnek telefonoz a fedélzetről. Cifra kínai káromkodás a válasz, mintha a "körösztanyád térgye kalácsa" kifejezést kihalottam volna belőle, de lehet tévedek. Mal pofánvágja Simont a raktérben, és arról érdeklődik, hogy miért árulta el őket. Pedig nem is ő volt, hanem a harmadik utas, aki Simont kergette!

Kaylee-t meglőtték

Kellemes kis patthelyzet alakul ki, Mal eldobja a fegyverét - mert időközben elővette - az ügynök pedig letartóztatná Simont, és a biztonság kedvéért a hajót is felelőssé tenné, hogy egy szökevényt rejteget, ja és a rakományra vonatkozó mesét sem vette be. Kaylee a legrosszabkor fut be a raktérbe, és a kissé ideges ügynök hasba lövi. Na, ezt nem kellett volna. A lelkész egy óvatlan pillanatban leüti a fegyverest, Mal pedig azonnal Kayleehez siet, elég súlyosnak tűnik a dolog. Na most kiderül, hogy Simon tényleg orvos-e.

Summer és Mal

Jayne ki akarja nyírni az ügynököt, de Zoe nem engedi. És miközben mindenki a lány egészsége miatt aggódik, megérkeznek a Szövetségiek. Simon csak akkor hajlandó a sebet ellátni, ha Mal megfordul, és menekül, ugye, hogy vaj van a fején? Zoe utasítja Wash-t, hogy irány az ismeretlen, és lőn. Miközben Simon sikeres műtétet hajt végre Kaylee-n, Jayne és Mal kinyitja Simon titokzatos kofferét, és mit találnak benne? Egy nőt, karikába hajtva. Nabazmeg.

Naszóval ott hagytuk abba, hogy Mal rálel egy karikába tekert nőre a nyikhaj csomagjában, az ügynököt lefogták, Kaylee meg a műtőben, mert hasba lett lőve. Kapitányunk csak néz, amit megértünk, mert jónő fekszik a bőröndnek álcázott hűtőkamra szerű izében. A doki ideges, mert nem kellene felkelteni a csajt, akiről Mal azonnal azt feltételezi, hogy valami peremvilági perverz vénembernek szállítják kurvának, pedig nem: ő River, Simon húga, aki láthatóan elég rosszul ébred - mi sem éreznénk magunkat sokkal jobban, ha egy Samsonite-utódcég fémskatulyájából rángatnának elő minket pucéron.

River és Simon

Simon vesz egy nagy levegőt, és kitálal: ő nagyon okos ember, kiváló orvos volt, de Riverhez képest ez semmi, mert a csaj annyira okos, hogy csak na. Matek, zene, tánc, elméleti fizika - mindent tud, na. Simon arca szinte ragyog, miközben a húgról beszél, de aztán elkomorodik, mert eszébe jut a folytatás. 14 éves volt a lányka, amikor a kormány egy nagyon okos gyerekeknek fenntartott iskolájába bekerült, ahol mindenféle rossz történt vele. Segítségért folyamodott Simonhoz, aki lefizette az őröket, és kihozta a csajt - két év kínlódás után.

Összeesküvés van a háttérben: a kormánynak River agya kell, Simon egy földalatti szervezet segítségével és a már említett pénz ráhatásával kiszabadította, és most itt vannak a hajón, aminek Mal kurvára nem örül, mert van neki baja elég, már csak az hiányzik, hogy egy kormányprogramból kimenekített tinilány miatt baszogassa a hatalom. Wash szerint a Szövetség nemigen kapta meg a kém üzenetét, így Mal dönt: leszállítják az árut, aztán majd látjuk hogyan tovább.

Jayne

Ami Simon sorsát illeti, ha Kaylee túléli a műtétet, akkor a következő bolygón kiszállhatnak, ha nem, akkor sokkal hamarabb. Mal nem viccel, ez máris látszik. A legénységnek nem nagyon tetszik a dolog, de uff, Mal beszélt, és kész, még az sem hatja meg, hogy a kurtizán (akibe pedig szerelmes ezerrel) távozással fenyegeti meg. Simon nem nyugszik és azt bírja mondani, hogy Mal biztos a Szövetségnek dolgozik - na ezért jól pofán lesz vágva.

Simon

Mal kihallgatja a kémet, illetve átadja a feladatot Jayne kollégának, aki szerint a kínzás az ijesztő, és ezen az úton akar elindulni. A szövetségi először hazudik, utána meg akarja vesztegetni, mégpedig nem is kevés lóvéval - úgy látszik River igen fontos személy. Közben Wash egy teherhajót pillant meg a hajó előtt nem sokkal, de ez nem jó hír, mert Harácsolókról van szó. A hír hallatán mindenki összeszarja magát, csak mi nem, mert még nem tudunk semmit ezekről a népekről.

Reavers

Kérem szépen, a Harácsolók, ahogy azt Zoe oly plasztikusan elmagyarázza Simonnak, kissé elvadult népség, akik ha elkapják a Serenity-t, akkor megölik a legénységet, lenyúzzák a bőrüket és megeszik a húsukat - és nagyon szerencsés esetben ebben a sorrendben. Most már mi is félünk. Miközben a hajón mindenki imádkozik, az ellen szépen lassan a Serenity mellé ér (vagy hatvanszor akkor a hajó persze). Feszült pillanatok következnek, de a gonoszok nem változtatnak irányt, meg van úszva a dolog. Egy kis infó: a Harácsolók ilyen messzire még nem merészkedtek, hm.

Kaylee a gyengélkedőben

Kaylee magához tér, azaz Simon nemigen kerül a zsilipbe idő előtt, ami nem baj, mert egyelőre messze érdekesebb karakter, mint mondjuk a tiszteletes. Dokikánk a kurtizánnak önti ki a lelkét, de mire mondjuk dugásra kerülne a sor, megjelenik Mal, aki a biztonság kedvéért beledörgöli Simon orrát abba a ténybe, hogy a River mentőakcióval mindenkit életveszélybe sodort, aztán iszonyú komoly képpel odavágja neki, hogy egyébként is, Kaylee meghalt, készüljön a zsilipelésre.

Simont átverték

Kaylee jól van persze, ez Mal fekete humorának egyik manifesztációja volt csupán, fene a vicces kedvit. A legénység sír a röhögéstől a hídon, miközben Simon majd' infarktust kap a tiszteletessel viccelődő Kaylee láttán. A vidámkodást egy üzenet szakítja meg, az a nő hívja Malt, aki annak idején belelőtt, de hagyjuk a múltat mondja Mal, ki emlékszik már rá. A nő hajlandó átvenni az árut - legalábbis ezt állítja. Mal ezzel szemben meg van arról győződve, hogy megint le akarja lőni. Jayne javaslata: lőjünk mi először. Nem is olyan rossz gondolat. Közben a fogoly kezdi elrágni a köteleit, baj lesz itten hamarosan.

Mal

Leszállás a Whitefall bolygón bendzsómuzsika hangjaira, ismét átmegyünk full westernbe, a kies környék pont olyan, mint egy Gojko Mitic film díszlete, csak a statisztaként alkalmazott jugoszláv alkoholcsempészek hiányoznak lóháton. A jövőben nincs betyárbecsület, Mal elásatja a cucot Jayne-el, majd felvázolja, hogyan fogják őket kinyírni a kedves öregasszony sameszei, még a mesterlövészek fészkét is megmutatja. Okos ember ez a kapitány, de nincs más választása: a Szövetségtől elcsaklizott cuccokat nem lehet másképp elpasszolni. Zoenak nem tetszik az üzlet helyszíne, de ez van.

Patience

A hajón közben kiszabadul a geciember, és leüti a tiszteletest. Milyen családból származik ez? Odakint megérkeznek a hiányolt cseszlovák diafilmszínészek, lovon, cilinderben, egy rémséges öregasszony vezetésével. Patience a neve a néninek, és valóban mesterlövészekkel figyelteti az áru átadásának helyszínét. A hajón a geciember telefonozna, mert van neki egy kellemes PDA-ja (ilyen felbontású képernyőt akarok én is), de nem csatlakozik a cucc, így inkább szétveri, és pisztolyt ragad. Azzal nem lehet telefonozni, de valamire csak jó lesz.

Revolver

Mal megmutatja a néninek a cuccot és mi is megtudjuk hogy ételkoncentrátum, fehérjében gazdag izé, amin elél egy család sokáig, vagy mi. A cselekmény kezd felpörögni, mert River is magához tér, és szemmel láthatóan nincs jól. Simont keresi, de az ügynökre lel, aki elfogja, ugye, hogy jól jön az a pisztoly. Mal megkapja a fizetségét, de a néni inkább visszavenné tőle, na ebből lesz a lövöldözés, amiben Zoe kap egy gyolyót a mellébe. A hajón Wash és Simon kellemesen eldumcsiznak, nem itt kéne kiszállnod a húgoddal, te gyerek, mondja Wash. Jaj, tudok én magamra vigyázni, válaszolja a sebész, és ekkor két dolog is történik: Kaylee kaputelefonoz, hogy a geciember elvitte Rivert, és megszólal valami riasztó a hídon, aminek Wash nagyon nem örül.

Jayne támogatást nyújt

Odakint lövöldözünk tova, Mal és a mesterlövésszé avanzsált Jayne állja a sarat, mivel Zoe ugye a porban hever. Simon utoléri a rakteret nyitogató geciembert, ráugrik, mire az elejti a fegyvert. Zoe nem halt meg, Mal viszont megsebesül, mert a vénasszony vállon lövi. Mal egy kicsit ideges lesz, kilövi a nő alól a lovat, elveszi a pénzét, és távoznak, de van egy kis gáz: a Harácsoló hajó, amivel korábban találkoztak, követte őket, és most itt van a bolygó légterében, Nabazmeg.

Zoe

Wash bemondja a hangosbeszélőbe, hogy a járat egy percen belül indul, Simon fegyverrel fenyegeti a geciembert, Mal kapitány kis csapata pedig lovon halad a hajó felé. A Harácsolók egyre közelebb érnek, kezd izgalmas lenni a dolog. Amikor Malék beérnek a hajóba, Simon egy pillanatra nem figyel, így a geciember felkaphat egy pisztolyt, és máris lő, de nem talál, muhaha. Ismerős helyezet, geciember+pisztoly tartja fogva Rivert, de mire elmondhatná az ilyenkor szokásos fenyegető beszédet, beviharzik Mal, lépést sem tévesztve előveszi a pisztolyát és kajakra fejbelövi, majd megy tovább a hídra, mintha semmi sem történt volna. Eszméletlen király jelenet volt.

Wash

Most jön a melenkülés, ami annyira nem egyszerű, a Harácsolók hajója nagyobb, gyorsabb, van nekik ilyen mágneses izéjük, amivel el tudják kapni a Serenityt, így Mal arra utasítja a kurtizánt, hogy vigye a civileket a kis hajójába, és ha gáz van szálljon ki a buliból. Kaylee és a tiszteletes a hajtóműveket bűvöli, hogy miért, nem lehet tudni, de fontosnak tűnik. Malnek menet közben ötlete támad, valami nagyon őrült és kétségbeesett dolog, ami az ilyen jelenetek dramaturgiája alapján MAJDNEM nem jön össze, de aztán mégis. Annyiról van szó, hogy a Serenity hajtőművei megfordulnak, így elszáguld a Harácsoló hajó mellett, begyújtja a hiperhajtóművet vagy mit, és elégeti az ellent. Jól néz ki a dolog.

A lelkész és Inara

Megmenekültünk, mindenki mosolyog, Wash és Zoe megy dugni, Mal a hajót "vezeti", a tiszteletest a hetéra tutujgatja, Simon pedig Riverrel kommunikál, ami csak elsőre tűnik egyszerűnek, jól kivan az agya a csajnak. Mondjuk megszólal, ami nem baj. Jayne és Mal pont Riverről beszélgetnek, vajh hogy került ki a geciember a cellából, Jayne? Csak nem megvesztegetett? Hát, nem fizetett eleget, mondja a másik, ennek is van bőr a pofáján. Simon érkezik Malhez, hol hajít ki minket, kapitány? Hát, fiam, sehol, mert nekünk kell egy hajóorvos, te meg az vagy, oszt ha betartod a szabályokat, akkor maradhatsz. Simon kissé aggódik, de Mal megnyugtatja: ha ki akarlak majd nyírni, nem álmodban teszem, hanem szemtől-szemben. Mal Reynolds kapitány tisztességes ember.

Forrás: Hogy volt blog

Oszd meg másokkal is!