Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A Tam család fényűző villájában kezdünk, tizenegy évvel az aktuális események előtt. A kiskölyök Simon a házi feladatán dolgozik szorgalmasan, komolyabb, mint egy ENSZ-békekonferencia. River órákkal korábban végzett minden feladatával, ezért most Simon vegzálásával és egy Szövetség kontra Függetlenségiek csata imitálásával szórakoztatja magát, a szünetekben pedig még arra is jut ideje, hogy fél szemmel kiszúrja a hibákat a bátyja leckéjében. Besétál az apjuk, a Fáradt Üzletember, és egy kedélyes apa-fia beszélgetés keretében egyezséget kötnek: Simon megkaphatja a régóta áhított saját hálózati hozzáférést, cserébe zseniális dokivá kell válnia.

River és Simon fiatalként

Ugrunk a jelenbe. River hisztérikusan tiltakozik az orvosi vizsgálat ellen, Simon egy nyugtatóval próbálkozik, mire a lány nagy ívben elhajítja a gyógyszeres ládáját, kis híján eltalálja vele a belépő Malt. Tehát a káromkodást és a dolgok hajigálását is felvette a repertoárjába, ez ám a csodagyerek, állapítja meg a kapitány. Van egy kis probléma: a raktérben egy marhacsordát szállítanak, és az állatok felettébb érzékenyek az egész hajót átható üvöltözésre. Ha rémületükben agyon tapossák egymást, akkor búcsút inthetnek a pénzüknek. Malt egyáltalán nem érdekli Simon szózata a gonosz kormány titkos emberkínzó tevékenységéről, a lényeg az, hogy a kísérletek végeredményét a Serenity legénységének kell elviselnie, úgyhogy amíg le nem zajlott az adásvétel, legyenek szívesek kussolni.

A Serenity leszáll a Jiangyinen, az egyik peremvidéki porfészek bolygón. Három gyanús ürge kolbászol a közeli erdőben, észreveszik a hajót, és okosan megállapítják, hogy értékes árut szállíthat. Ha kell valami, majd szépen elveszik. Jayne, Book és Mal kiterelik a marhákat a hajóból, tetőzik a Dallas-hangulat, Wash azt ecseteli, hogy érdemesebb lenne áttérniük a spániel-csempészetre, River pedig egy filozófus átélésével elemzi a békésen kérődző négylábúak lelkivilágát. A kapitány elküldi Simonékat sétálni, nincs szüksége arra, hogy az amúgy is veszélyes üzlet sikerét egy félbolond kamaszlány kockáztassa. Simon húzza a száját, szerinte ez nem jó ötlet - fiam, ez nem ötlet, hanem parancs, tűnés innen.

Mal és Simon

Kaylee és Inara a kisváros egyetlen boltjában nézelődnek. Kaylee szemet vet egy dísztálra, olyan szép darab, egy bizonyos előkelő és kifinomult személy biztos nagyon örülne neki. A lányok cinkosan vigyorognak, Kaylee épp részletezni kezdi, mennyire aranyosnak, zabálnivalónak (stb.) tartja Simont, amikor a szóban forgó fiatalember River nyomában loholva beesik az üzletbe. Miközben igyekszik megakadályozni, hogy a húga és a kiállított tárgyak tragikusan konfrontálódjanak, kiszúrja a gagyi tányért, és azzal a lendülettel ki is cikizi. Kaylee arcáról egyből leolvad a mosoly. Simon amúgy is harapós kedvében van, nem habozik megosztani a lányokkal, mennyire rühelli az ócskavas hajót, az ehetetlen kaját és a pöffeszkedő kapitány parancsolgatását. Kaylee kikéri magának a Serenity inzultálását, magában megállapítja, hogy ezzel a fickóval nagyon nem kompatibilis, és lekonyuló fülekkel kirobog. Simon egyedül marad a nagy pofájával, és észreveszi, hogy időközben River is lelécelt.

River

Mal a hajó rakterében elszórt tehéntrágya-aknákat kerülgetve esküdözik, hogy soha többé nem szállít szarvasmarhát, jöjjenek inkább Wash spánieljei. Odakint befutnak az üzletfelek, név szerint a Grange-testvérek. Nem túl bizalomgerjesztő fickók, és egy levél rebbenésére is idegesen a fegyvereikhez kapnak. Kezdetét veszi az alkudozás, ezek a tehenek túl soványak, túl ilyenek, túl olyanok, de végül sikerül megegyezniük abban az árban, amit Mal magában előre eltervezett. Az üzlet létrejön, és ebben a percben lecsap a ménkű, méghozzá a helyi seriff és emberei személyében: gyilkosság vádjával letartóztatják a testvérpárt.

Simon a város melletti rétig követi a húgát, ahol egy cifra sátor alatt mulat a nép. River rövid tanulmányozást követően felveszi a ritmust, és beveti magát a táncosok közé. Teljesen kivirul a lány, öröm nézni, milyen jól szórakozik. Odaát az egyik Grange előkap egy pisztolyt, ám Zoe a távolból odapörköl neki. Máris beindul az eszement lövöldözés, Mal és Jayne a földre vetik magukat, és az alacsonyan röpködő golyók között megpróbálnak odakúszni a fegyvereikhez. Párhuzamosan megy River tánca és a csata, megfűszerezve a remek zenével, a hangulat csillagos ötös. Mal és Jayne segítségével sikerül legyűrni a két nehézfiút, a hatóság végre eltakarítja őket. Mal észreveszi, hogy valaki ott maradt a földön, kiderül, hogy a lelkészt eltalálta egy kósza lövedék. River a távolból megérzi, hogy baj van, ám jobb lesz, ha egyelőre a saját dolgukkal törődnek, ugyanis az epizód elején látott férfiak elhurcolják Simont.

River táncol

A legénység becipeli Bookot az orvosi részlegre, próbálják ellátni, de szegény nagyon rossz bőrben van. Mal a városba szalasztja Washt azzal, hogy sürgősen kerítse elő a doktort. Közben a három hillbilly már árkon-bokron túl jár Simonnal. A fiú érdeklődik, hogy mégis hová cipelik, de a legények egy kiadós maflással elhallgattatják. Simon erre flashbackel egyet: immár felnőtt orvostanhallgatóként igyekszik meggyőzni a tenyérbe mászóan fafejű szüleit arról, hogy valami bűzlik a River iskolája körül. Például olyan leveleket küld, amelyek tele vannak helyesírási hibákkal, miközben már bölcsődés korában betéve tudta a nagyszótárt. A szülők mosolyogva lekoptatják, szerintük Simon egyszerűen paranoiás, és mi lesz az ígéretes karrierjével, ha a kórházban megtudják, miken töri a fejét? Vissza a jelenbe. River felbukkan az erdőben, az emberrablók őt is elkapják.

Wash visszaér a hajóra, jelenti, hogy Simonél felszívódtak. Mivel a helyi telepesek egyik kedvenc elfoglaltsága a szakképzett emberek elrablása, valószínű, hogy a doki is az ő karmaik közé került. Mal úgy dönt, hogy a testvérpár marad ott, ahol van, Book élete fontosabb, és parancsot ad a felszállásra. A felszínen Simon azzal vigasztalja a húgát, hogy hamarosan jön a felmentő sereg… És ekkor észreveszik, hogy a Serenity nagy ricsajt csapva elszelel a bolygóról. A hajón Zoe a lelkészt ápolja, és csodásabbnál csodásabb felgyógyulásokról szóló történetekkel tartja benne a lelket. Ugyan, csak egy kis karcolás, épphogy átlyuggatták a tüdődet, ismertem olyan embert, aki a zsebkendőjét a vállában tartotta. Book erre elhaló hangon Simon holléte után érdeklődik.

Simon és River

A hídon Wash és Mal azon tanakodnak, hogy mégis hová szállíthatnák a sebesültet, a legközelebbi civilizált vidék is olyan messze van, hogy Book elvérzik, mielőtt odaérnének. Inara besurran a hídra, és közli a kapitánnyal, hogy tudja ő jól, merre találhatnak orvost. Mal nagy elánnal ellenkezik, az a marha képes volt fényes nappal elfogatni magát, és nincs idejük végigfésülni utána az erdőt… Rendben van, mondja Inara, én nem Simonra gondoltam, hanem az orvosi központra. Mal elsápad, nane, arról szó sem lehet.

Lepukkant, a 19. századi amerikai Délre hajazó település valahol a Jiangyinen. Az emberrablók büszkén bemutatják szerzeményüket a lakosoknak, végre-valahára van orvosuk. Az emberek úgy járulnak Simon elé, mintha a világ nyolcadik csodája lenne. Serenity. Jayne nagyon boldog, hogy a kényes ficsúr és az eszelős húga eltakarodtak a hajóról. Gyakorlatias személyiség lévén úgy véli, hogy kár lenne veszni hagyni a doki sok szép értékes holmiját, ezért feltúrja a cuccait, és ami megtetszik neki, azt elcseni. (És átkölti Simon naplóját: ''Kedves Naplóm. Ma felvágós voltam, a húgom pedig őrült. Ma elraboltak minket a telepesek, örökre eltűntűnk. Életem legszebb napja volt.”) Kaylee bemegy az orvosi szobába, megkérdi Zoétól, hogy vajon mi lesz Bookkal, és lelkizik egy sort azon, hogy sorsukra hagyták Rivert és Simont. Ezalatt a Serenity besétál az oroszlánbarlangba, egyenesen a nagymacska kitátott szájába: Mal megfogadja Inara tanácsát, és segítséget kér a környék egyetlen szövetségi állomásától. Ajajj.

Zoe és Book

A faluban elkísérik Simont a helyi ispotályba, ott bemutatják Doraleenek, a javasasszonynak. A nő nagyon kedvesen fogadja, bizony szükségük van egy orvosra, Simonnak pedig a megbecsülés hiányzott már nagyon. Feltűri az ingujját, és rögvest munkához lát. A Serenity bedokkol a Magellán állomáson, körülbelül annyira biztató a helyzet, mint amikor Ellen Ripley egymaga berontott a királynő fészkébe. Katonák özönlik el a rakteret, Mal enyhe csúsztatásokat beiktatva elmagyarázza a mogorva tisztnek, hogy mi az ábra, azonban a szövetségiek segítőkészsége alulról verdesi a nullát. Book egy pillanatra feleszmél a haldoklásból, és megkéri Malt, hogy halássza már ki a zsebéből a személyi kártyáját. A tiszt leellenőrzi a lelkész adatait. Valami olyat lát, amitől már-már haptákba áll, és azonnali parancsot ad Book kezelésére. Nicsak, a lelkésznek titkos szövetségi kapcsolatai vannak?

Jayne

Az ispotályban River lekuporodik egy kislány mellé, a neve Ruby, és valamiért már két éve nem beszél. Doralee szerint Rivernek jót fog tenni neki ez a nyugodt környék, a népek itt segítik egymást, és igyekszik meggyőzni Simont arról, hogy emberrablás ide vagy oda, az égiek ezt a helyet szánták neki otthonul. Közben Mal, Zoe és Jayne a Magellán műtője előtt várakoznak, Book rejtélyén elmélkednek. Vissza a faluba. River összegyűjtött egy nagy adag vadszedret a bátyjának, eszegetés közben a gyerekkorukról nosztalgiáznak, amikor még a szomszédok bokrait dézsmálták. River hirtelen elkomorodik: attól még, hogy összekutyulták az elméjét, tökéletesen érti, hogy Simon feláldozta magát érte. A bátyja azzal vigasztalja, hogy nem kell neki karrier, elég, ha River vele van, a lány erre felvidulva megjegyzi, hogy semmi gond, az apjuk hamarosan úgyis értük jön. Befut Doralee és Ruby, River pedig csak úgy mellékesen elmeséli, miféle családi horrortól lett Ruby néma. Doralee örvendezik, a kislány végre elkezdett beszélni? Hála legyen Rivernek. Nos, nem egészen, River a történetet Ruby gondolataiból olvasta ki. Doralee-t ettől kiveri a víz, és vészjósló hangnemben holmi boszorkányokat emleget.

Kaylee

Újabb flashback a láthatáron. Gabriel Tam a fogdából szabadítja ki eltévelyedett sarját. Simon korábban belógott egy lezárt zónába, hogy beszéljen valakivel, aki segíthet Riveren, végül a rendőrségen kötött ki. Az apja lehordja, tönkreteszed a családot, ha ismét bajba kerülsz, magadra maradsz, mert még egyszer nem jövök érted. Jelen. Doralee félreveri a harangot, elmeséli az összegyűlő falubélieknek, hogy River boszorka, gondolatolvasó, veszélyes szerzet, fúj. A falu vezetője igyekszik csillapítani a kedélyeket, barátságos fickó, nem akar vérontást. Ő az egyetlen ember, aki megkímélheti River életét, de a csodagyerek utolérhetetlen érzékkel a képébe vágja, hogy tudja ám, ki tette el láb alól a régi vezetőt. Az újabb telepatikus mutatvány jutalma egy pofon, és az elöljáró kimondja az ítéletet: a boszorkányból tűzzel kell kikergetni az ördögöt.

Doralee

A Serenity épségben elhagyja a Magellánt. Book magához tért, Mal célozgat a személyijére, ám az öreg terel, szerinte csak azért látták el ennyire készségesen, mert az emberek szeretik a lelkészeket. Az nyilvánvaló, hogy egyelőre nem kívánja felfedni a múltját, úgyhogy a kapitány békén hagyja. Most, hogy Book egyben van, ideje lenne elindulni, hisz a jó öreg Badger már türelmetlen lehet. Jayne szerint egyszerűbb lenne, ha a két körözött szökevény nélkül utaznának, erre Mal csak hümmög egyet.

Vérszagra gyűlik az éji vad, a falu teljes lakossága ott toporog a főtéren felállított máglya előtt. Simon próbál egyezkedni, inkább őt öljék meg. Hát az nem megy, a Biblia is megaszonta, hogy nincs szükség boszorkányokra. A fiú az első fáklyával hadonászó embert leveri, és rögtönzött beszédet tart, aminek aztán semmi hatása, mindenki a műsorra vár. Simon fellép River mellé, ha inkvizíciósdit akarnak játszani, akkor tessék, égessék el az egyetlen doktort is. Tamék bősz hegedűszó közepette felkészülnek a halálra, de némi késéssel csak megérkezett a segítség: feltűnik az égen a Serenity, Jayne a hajóból lógva kész lelőni bárkit, aki akár csak pislogni merészel, míg a felszínen Mal és Zoe gyorsan kiszabadítják a foglyokat.

Mal és Zoe

Simonék kabinjában Jayne villámgyorsan visszadobálja az ágyra az ellopott holmikat, a nyomok eltüntetésével viszont nem fárasztja magát. Simon megkérdi Maltől, hogy mégis miért mentette meg őket? Mert a legénységhez tartoznak. Ugyan, nem is kedveli őt, mi volt az igazi ok? Mert a legénységhez tartoznak, mit kell ezen ennyit kotlani? Ám legyen. Este vígan lakmározik a banda, a testvérek csatlakoznak hozzájuk, egyelőre szent a béke.

Forrás: Hogy volt blog

Oszd meg másokkal is!