Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Békés erdő, folyópart, egy magányos házaspár vág át vadnyugati lovasszekerén a vízen. Hirtelen a fák közül előtörnek a környéket rettegésben tartó banditák, körbeveszik őket, és követelik, hogy minden vagyonukat adják át. A vezér desszert gyanánt az asszonykát is szeretné meghágni a környező bokrokban, de a férj (nicsak, Jayne) azt tanácsolja, hogy inkább gondolja át, mert ritka ronda a felesége. Férjura pofátlansága hallatán az asszony kiveri a hisztit, és a főkötő alatt feltűnik Mal arca. Lássuk be, tényleg nem szép nő. A házastársi vita végén fegyvert szegeznek a banditákra, kiderül, hogy a helyi civil lakosság fogadta fel őket, hogy tanítsák móresre a gazokat, amit a szekérben megbúvó Zoe segítségével maradéktalanul teljesítenek is.

Mal

Este a falubéliek nagy mulatságot rendeznek a hős megmentőik tiszteletére, van itt lakoma, tábortűz és tánc, mindenki remekül érzi magát. Mal elárulja Inarának, hogy nem is olyan rosszak a szoknyák, kellemesen szellőznek, egy öregember pedig Jayne-nek ajándékoz egy esőhozó botot, amitől a melák (lévén, hogy már seggrészeg) könnyekig meghatódik. Egy fiatal, vörös hajú lány Mal fejébe nyom egy virágkoszorút, megkínálja egy bödön itallal, majd a táncolók között kötnek ki. Másnap a banda elbúcsúzik a barátságos falusiaktól, és útnak indulnak. Mal békésen pakolászik a raktérben, amikor az egyik sarokból vidáman rámosolyog a tegnapi kis vörös. A szívroham elmúltával Mal kérdőre vonja, hogy mi a fenét keres a hajóján, erre a lány közli vele, hogy ő a felesége, az elöljáró talán elfelejtette megemlíteni? Főcím.

Mialatt Mal a súlyos sokkhatással és az álla földről való felkaparásával küszködik, a lány - egy halk szavú, alázatos, félénk fruska - elmeséli, hogy a falusiak a szolgálataiért cserébe odaadták neki feleségül. Bejön Zoe és Jayne, aki rögtön kiakad, hogy ő nő helyett csak egy hülye fadarabot kapott. Mal megkéri Zoét, hogy hívja le Washt, de a nő a teljes legénységet összedobolja, nehogy véletlenül valaki kimaradjon a buliból, és míg Mal a fejét fogja, ő bemutatja a népnek Mrs. Reynoldsot. Kaylee majd’ kiugrik a bőréből, Inara csendben féltékenykedik, Wash és asszonykája meg körberöhögik a kapitányt. Wash kijelenti, hogy nem vihetik vissza a lányt, mert az egyik hidegre tett banditának befolyásos kapcsolatai voltak, és a Szövetség máris nyomoz utánuk. Mal folytatja a hőbörgést. Book Simon lexikonjából kibogarássza, hogy az esti ártatlan koszorúzás-italozás-tánc a helyi szokások szerint valóban házasságkötést jelent. Mal azonnal a válásról érdeklődik, ettől a lánynál elszakad a cérna, és sírva elrohan.

Kaylee

Mal mehet utána a lelkét pátyolgatni. Elmagyarázza a lánynak, hogy a kettejük házassága egy teljesen elcseszett ötlet volt, és higgye el, belőle katasztrofális férj válna. Egy héten belül eljutnak a következő bolygóra, ott kiteszik, és mehet Isten hírével. A lány belenyugszik a döntésébe, mégis a vacsora szóra azonnal rohan a konyhába, hogy ott bemutathassa főzőtudományát. Futtában elárulja, hogy Saffronnak hívják. Book szóba elegyedik a kapitánnyal, megígéri neki, hogy segít elintézni a válást, és a miheztartás végett ellövi a sorozat egyik legjobb beszólását: "Amennyiben kéjelegni merészel vele, a pokol egyik különleges bugyrában fog égni. Azt a bugyrot tartják fenn a pedofiloknak… és a színházban szövegelőknek." Mal felháborodva hápog, hát micsoda mocskos fantáziájú lelkésszel áldotta meg az ég? Book elnézést kér, aztán még egyszer utánaszól: különleges pokol.

Wash

Saffron a konyhában tálalja a vacsorát, Mal jóízűen falatozni kezd. Befut Wash és Zoe, ami annyit jelent, hogy folytatódik Mal cukkolása. A kapitány viszont felettébb örülne annak, ha nem nézné mindenki elmebeteg kéjencnek. Washt elbűvöli a lány háziassága, bizony el tudná viselni, ha Zoe is így főzőcskézne neki, de ha így folytatja, akkor csak seggberúgás és hosszas remetelét jut majd neki. Mal a kapitányi teendőire hivatkozva elmenekül Inara felségterületére. Nagyon rossz lóra tett, mivel a nő nincs megértő kedvében, sőt, ingerültebb, mint öt torkosborz együttvéve, és kivágja a férfit a siklóból. Mal kifele menet belefut Jayne-be, aki egy óriásbébi fegyverrel a kezében, vészjósló tekintettel vizslatja őt. Hát mindenki megőrült? Rémisztő látvány, ahogy közelít a kapitányhoz, kifogásolja, hogy őt soha nem veszi komolyan, továbbá közben elregéli a fegyver történetét és jellemzőit: dupla tölténytár, különleges ravasz, hátvakaró, netelérés és legalább hatvan csengőhang van benne. És ahelyett, hogy lyukat lőne Mal hasába, felajánlja neki, hogy cseréljenek: a puskát, élete szerelmét odadja Saffronért cserébe. Ez bizony komoly ajánlat, Jayne úgy szereti ezt a fegyvert (melynek neve Vera), mint senki mást, ám Mal kijelenti, hogy szó sem lehet róla. Jayne olyan csalódott, mint egy óvodás kisfiú, akitől elvették a Thomas gőzmozdonyát.

Jayne

A kapitány most a raktérbe igyekszik, ott pedig Saffron várja, újabb könnyed szívrohamot okozva hites urának. A lány inkább önként elhagyja a hajót, és gürizik egy isten háta mögötti farmon, mintsem a "nagydarabbal" tartson. Mal ettől úgy megkönnyebbül, hogy nem telik bele öt másodperc, és már a gyerekkoráról mesél neki, meg is lepődik, hogy milyen gyorsan megeredt a nyelve a társaságában. Közben a Serenity elhalad egy hold/aszteroida mellett, amelyen felettébb gyanús emberek megfigyelőrendszert helyeztek el, és valahol messze már azon elmélkednek, hogy mihez kezdenek majd a hajó alkatrészeivel. Váltunk. A hídon Zoe és Wash kibeszélik Saffron furcsaságait: Zoénak gyanús a lány, és igencsak megsértődik azon, hogy Wash jóindulatúan a pártját fogja.

Saffron

Mal elvonul a szobájába, és mit talál ott? A tapadókorong feleségét, aki pucéran hever az ágyában. Kapitányunk lányos zavarában hebeg-habog, Saffron meg előad egy szép, megható beszédet, amely stílusát tekintve mintha egy szoftpornósított 19. századi lányregényből olvasna fel, és a lényege az, hogy mindegy, mi lesz a jövőben, ő igényt tart a nászéjszakára. A lány maga a megtestesült érzéki ártatlanság, míg beszél, a fülke hőmérséklete minimum nyolc fokkal emelkedik, és szinte hallani, hogy zakatol Mal fejében a "különleges pokol" mantra. Megpróbálja elmagyarázni, hogy Saffron nem tartozik neki semmivel, de a nyílt felajánlkozásnak nem bír ellenállni. Csók, és tűzijáték, egészen addig, amíg Mal hátra nem tántorodik, és káromkodás közepette a földre nem zuhan. Saffron gúnyosan elmosolyodik: jó éjt, drágám.

Mal és Saffron

Az ifjú hölgy átvonul a pilótafülkébe, és lecsap az ott tanyázó Washt. Ám az ábrándos-szűzies beszéd nála nem jön be, hiszen Wash kétszer állt sorba a lelkiismeretért, a nyálas duma inkább kizökkenti a hangulatból, imádja a feleségét, és az sem elhanyagolható szempont, hogy a hűtlensége esetén Zoe kizsigerelné. Zavart szövegelésbe kezd, Saffron pedig türelmét vesztve tarkón rúgja. A pilótafülke ajtaját bezárja, és szorgosan ügyködni kezd a műszerfalon, búcsúzásképp meg szétcseszi a vezetékeket, és végleg lezárja a fülkét. Ezerrel rohan a szabad siklóhoz, hogy mihamarabb leléphessen a hajóról, ott viszont belefut Inarába. Saffron azonnal feltalálja magát: a leszbikus vizekre átevezve Inarának teszi az ártatlan szüzet, ő viszont kiszagolja, hogy egy profi kolleginával van dolga. Ki vagy te, kérdi, Malcolm Reynolds özvegye, válaszolja a másik, újabb rúgás következik, és a lány beveti magát a szabad siklóba. Megszólal közben a vészriadó, a legénység összefut, nem értik, mi a fene történt. Inara beront Mal szobájába, és első felindulásában lesmárolja a földön heverő fickót. Nagyszerű, ezzel sikerül bevinnie a szervezetébe Saffron kábítószerét, így egy rövid anyázás után mellé ájul.

Wash és Saffron

Mal arra tér magához, hogy a fél banda körülötte nyüzsög. Simon visszaemlékezik a kórházi tapasztalataira, amikor ugyanilyen csókos módszerrel kirabolt pasasokat hoztak be éjjelente. Erre mindenki felfigyel: nahát, Malcolm megcsókolta a lányt? Ez aztán… különleges, mondja Book. Wash azonnal leszögezi, hogy neki fejrúgás jutott, Inara pedig még félig kómában arról igyekszik meggyőzni a többieket, hogy mindössze megbotlott a szőnyegben.

Jayne-éknek sikerült bejutniuk a hídra, kiderül, hogy Saffron megbuherálta a rendszert, így a hajó jelenleg egy ismeretlen cél fele tart. Wash és Kaylee geek-konferenciát tartanak a szétbarmolt vezetékek felett, és arra jutnak, hogy jó hosszan kell majd foltozniuk a rendszert, nem lehet irányítani, még az érzékelők sem működnek. Úgy tűnik, a kis Saffron nagyon ért a hajókhoz, Inara pedig (aki már legalább negyedszerre mondja el, hogy ő csak elesett, és még véletlenül sem csókolt meg senkit) kifejti, hogy szerinte egy jól képzett társnő szakadt a nyakukba. Mal hevesen magyarázza a bizonyítványt, ezek szerint nem ő volt a hülye, egy profinak senki sem tudott volna ellenállni. Wash megunja a kialakult vitát, és kiadja az ukázt: aki nem beszél a szexről, az maradhat, a többiek sürgősen húzzanak kifele.

Inara

Ugrunk az ismeretlen űrállomásra: a gyanús ürgék egyike felkiált, hogy a Serenity mindjárt a hatókörükbe ér, és dicséretet zengenek Saffron ügyességéről. Kaylee-ék életet lehelnek a monitorokba, és a legénység rájön, hogy egy baromi nagy, elektromágneses bizbasz van a környéken, amelyből Jayne-t kivéve mindenki tudja, hogy mi vár rájuk: egy óriási elektromos háló az űrben, amely szétégeti a Serenity-n tartózkodókat. Majd a piszkos munka végeztével a közelben tartózkodó ócskavaskereskedők darabokra szedik a hajót. Shiny.

A Serenity még mindig irányíthatatlan, ezért gyorsan elő kéne rukkolni egy B tervvel. Malnek van is egy ötlete: ő és Jayne űrruhába bújnak, Jayne hozza a drágalátos Veráját, és belelő a gépezetbe. Ha ügyesen céloz, kis szerencsével tönkremegy tőle a háló. Siker, a Serenity megúszta a kalandot, a gazok meg állomásostul ripityomra szakadtak. Életveszély megoldva, ideje felkutatni a nőstényördögöt, aki csapdába csalta őket.

Állomás

A legénység a siklót nyomon követve felkutatja Saffront búvóhelyét, egy kényelmes házat egy hófedte erdő közepén. Mal lerohanja a lányt, egy gyors verekedés után sikerül letepernie, és pisztolyt szorít a fejéhez. A kis szürke parasztlánynak nyoma veszett, átalakult a dögös végzet asszonyává, akiből dől a cinizmus. A trükkjei kifogyhatatlanok, egyenes választ nem lehet kihúzni belőle, elsősorban a móka kedvéért veri át az embereket, és egy fikarcnyit sem fél Maltől. A Serenity legénységének összefogásáról és egymásba vetett bizalmukról szóló szentbeszédet méla undorral fogadja, és gúnyosan a gyors halálért könyörög. A kapitány nem öli meg, és csak arra kíváncsi, hogy mi a valódi neve - ám Saffronnak már nincs ideje válaszolni, mert Mal úgy fejbecsapja a fegyverrel, hogy egy hónapig kongani fog utána a feje.

Saffron

Vissza a hajóra. Mal ismét látogatást tesz Inara siklójában. Nagyon fúrja az oldalát egy kérdés: ő nem veszi be a nő meséjét a pofára esésről, és tudni szeretné, mi történt vele valójában. Elég a játékból, tudja ő jól, mit tett, vallja be szépen. Már alig tíz centire állnak egymástól, a nézők gülüszemekkel a képernyőre tapadnak, és Inara megtörik: hát, tényleg nem estem el… Mire Mal vigyorogva kijelenti, hogy "Tudtam, hogy megcsókoltad a lányt!". Amíg Inara "He?" kifejezéssel az arcán emészti a koppanást, a kapitány kisétál a siklóból, és piszkosul büszke magára, hogy megoldotta a rejtélyt. Innen már csak a sitcomok közönségének csalódott konzervsóhaja hiányzik.

Forrás: Hogy volt blog

Oszd meg másokkal is!