Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A legénység egy bolygón időzik. Kaylee és Simon egy sátor félhomályában 5 teljes perc erejéig kettesben tölti az időt és épp egy mutálódott riskát tanulmányoznak. A tehén hamar kikerül a képből, és Simon megpróbálja elbűvölni a lányt. Az udvarlás megint félresikerül és a lány sértődötten faképnél hagyja Simont. Miután hőseink kinézelődték magukat az UFO-knak beállított mutáns lények között, a legközelebbi posta felé veszik útjukat.

Simon megpróbálja elbűvölni a lányt

Mal és Inara épp az előző nagy fogásról beszélgetnek. A kapitánynak nem jött össze biznisz és nem tudta elpasszolni, az előző részben megszerzett Lassitert. Egy kisebb és egy nagyobb csomag érkezett. Az előbbi Jayne-nek jött. Benne anyja levelével és egy általa kötött sapkával. Az utóbbiról pedig kiderül, hogy egy koporsót rejt, benne pedig Mal és Zoe régi katonatársa, holtan. Főcím.

Itt az ideje, hogy megnézzünk egy Flashbacket. A 7 évvel ezelőtt zajló Du-Khang-i csatát látjuk, ahol az imént látott halott fickó még igencsak eleven volt, és a háború kellős közepén egy templom fedezékébe húzódva, épp egy babkonzerv felbontásával próbálkozik. A kiskatona olyannyira figyelmetlen, hogy kis híján kioltja az életét egy arra járó ellenség, de Zoe épp időben tűnik fel, megmentve ezzel társát, név szerint Tracey-t, majd beavatja a zöldfülűként viselkedőt a lopakodás művészetére. Ennek merőben az ellentettjét alkalmazza az üvöltözve és lövöldözve behátráló Mal. Mivel belátják, hogy a jelenlegi állásukat már nem tudják tartani, ezért úgy döntenek, visszavonulnak.

Jayne és a sapkája

Vissza a jelenbe. A postamester fickó komolyan megrémül, hiszen a testek csomagként szállítatása súlyos bűncselekmény és, ha ezt egy szövetségi kiszúrja, ő komolyan megüti a bokáját. Ezért megkéri Maléket, hogy sürgősen tűnjenek el a balfenéken, a halott Traceyvel egyetemben. Visszatérnek tehát a Serenityre és egyelőre a rakodó részen helyezik el a testet. Zoe felfedez Tracey kezében egy kis diktafont. Bekapcsolja és így a legénységgel együtt meghallgathatjuk az elhunyt búcsúszavait és végakaratát. Ebből megtudhatjuk, hogy a néhai rossz emberek közé keveredett, hozott néhány rossz döntést, ami végül a halálához vezetett. Egyúttal megkéri egykori társait, Malt és Zoet, hogy vigyék haza testét a családi kriptába, a St. Albans bolygóra.

Tracey

A legénység megértően viselkedik a két volt katona irányában. Wash kérdezés nélkül a St. Albans felé kormányozza a Serenity-t, Inara pedig leinti a szabadkozni próbáló Malt, amikor a férfi megpróbál elnézést kérni, hogy a nő programjai a kitérő miatt borulni fognak. Ezután visszatérünk a postahivatalba. Itt Richard Burgi (Szülfel, Harper sziget) tűnik fel a színen és egy tenyérbe mászó szövetségit alakít. Előbb börtönbe zárás majd később élve felgyújtás ígéretével szedi ki a postamester fickóból, hogy az általa olyannyira keresett holttest a Serenity-n van.

Womack

Az űrhajón Simon Kayleehez indul, hogy bocsánatot kérjen korábbi viselkedésért, de inkább visszavonul, amikor látja, hogy lány most leginkább magányra vágyik. Úgy tűnik Kaylee-t kissé megviselte Tracey halála. Jayne épp gyúr egy kicsit, s miután végzett elbeszélget Book-kal, az életről, halálról és ezek örök körforgásáról. Miközben a két férfi beszélget, megjelenik River a színen és ráfekszik a koporsóra, kijelentvén "Nagyon kényelmes." Mal és Zoe pedig Inarának mesélnek Traceyről és közös kalandjaikról. Ezt szakítja félbe Mr. Burgi... akarom mondani Womack hadnagy. Felszólítja hőseinket, hogy azonnal állítsák le motort és készüljenek a két hajó összekapcsolódásra. Mal először azt hiszi, hogy a Lassiter miatt buktak le, de Womac azt a ládát keresi rajtuk, amelyben Tracey teste feküdt. Jayne, Mal és Zoe gyorsan átkutatják Tracey-t és szétszedik a ládát, eredmény nélkül. Ekkor Mal úgy dönt, hogy itt az ideje társuk felboncolásának. A Womack által keresett valaminek a néhaiban kell lennie.

Nagyon kényelmes

Simon nekilát a dolognak, és egy bemetszést ejt Tracey mellkasán, mikor az, mindenki meglepetésére, üvöltve felpattan, és a dokira veti magát. Mal gyorsan lerendezi és lenyugtatja Tracey-t, majd kifaggatja, hogy ugyan miért volt szükség erre a színjátékra. Tracey elmondja, hogy a szervkereskedelemben utazik. Tehát a fickó élő inkubátorként működik. A saját szerveit kiszedik belőle, vadi újakra cserélik, majd a célállomáson a cuccost kiszedik belőle és visszakapja a Made in Traceyt. Az se komplett, aki egy ilyenbe belevág. Malék is hasonlóan vélekednek, főleg miután Simon elmondja, hogy ez veszélyes móka, hiszen a technológia kiforratlan, a szervek kilökődésének esélye nagy. Tracey közli, hogy két héttel ezelőtt kellett volna leadnia a szerveket egy Arieli klinikán. A feltételes mód felkelti Mal érdeklődését és megkérdezi, mi jött közbe. Csak egy másik ajánlat, a tag élőhalottunknak háromszor annyi pénzt fizetett volna. Csakhogy az eredeti megbízók megneszelték a dolgot és mire Tracey odaért, az új vevő halott volt és azóta is szövetségiek lihegnek a nyakában. Úgy gondolta hullaként több esélye lesz, és abban is biztos volt, hogyha Malre és Zoera, mint egykori társaira bízza magát, akkor ők elviszik a testét, oda ahová kéri.

Mal gyorsan lerendezi és lenyugtatja Tracey-t

Womack már elég türelmetlen, de Malnek és csapatának időre van szüksége, hogy kikecmeregjenek a helyzetből. Szerencsére a St. Albans már csak egy karnyújtásnyira van. Mal előhivatja Wash-al a bolygó domborzati térképét, hogy egy búvóhelyet keressen, ugyanis még mindig nem tudja, mit tegyenek. Sikerül kibekkelni a dolgot, és a randevút a bolygón beszélik meg Womackkel. De a szövetségi már elég morcos, és röviddel azután, hogy hőseink hajója belépett a St. Alabans légkörébe máris lőni kezdik a Serenity-t. Book a fogócska hevében felfedez egy apróságot. Épp csak az imént hagyták el egy szövetségi bázist és Womackék még csak nem is értesítették őket erősítésért. Különös. Szerencsére hőseinknek sikerül megbújniuk a Mal általt kinézett helyen. Azonban Womack eléggé szorongatja a jónépet mágnesbombákkal, és csak idő kérdése mikor kapja el őket. Így Mal Book javaslatára úgy határoz, hogy feladják Tracey. Aki pont fültanúja lesz az eseménynek és fegyvert fog a csapatra.

Tracey a lányt túszul ejtve elhátrál

Mikor a szavak már nem elegendőek, a helyzet komollyá válik, és Tracey a meglövi a rádióért nyúló Washt, Zoe sem rest és elég komolyan megsebesíti egykori katonatársukat. Kaylee a legrosszabbkor bukkan fel. Tracey a lányt túszul ejtve elhátrál és próbál kikecmeregni szorult helyzetéből. Szomorú dolog, főleg, hogy a fickó és a lány már elég jó viszonyban voltak. Tracey Kayleevel együtt próbál kereket oldani az egyik siklóval, de Mal, Zoe és Jayne gyorsan bekerítik és lerendezik a férfit egy újabb golyó által. Kitartó a fiú, hiszen még mindig él.

Színrelép Book és előáll az aduásszal

Womack a hajóra lép két társával együtt, hogy magával vigye az élő szerv kapszulát és közben bűntények egész sorát sorolja fel a Serenity legénységének, amelyeket szerinte elkövettek. Ekkor színrelép Book és előáll az aduásszal. Megtudjuk tőle, hogy Womack elég messze portyázott a hatáskörétől, tehát a melót feketén vállalta, bármit megtesz, hogy ne észleljék a jelenlétét, és ezért nem értesítette a többi szövetségest. Vagyis senkit sem érdekelne, ha Womacket és másik két vidám fiút hidegre tennék. Womack belátja, hogy hátrányba került és embereivel elhagyja a Serenityt.

Zoe és Jayne gyorsan bekerítik és lerendezik a férfit egy újabb golyó által

A haldokló Tracey számára pedig végre világossá válik, hogy dehogy akarták őt igazából feladni és ez volt a terv. Bocsánatot kér hát Maltől és Zoetól. Utolsó kívánsága az, hogy vigyék el őt a szüleihez. Miközben a hóesésben a temetési szertartást látjuk, egy gyönyörű zene kíséretében még egyszer hallhatjuk Tracey üzenetét. "Tudjátok, vicces. Elmentünk a háborúba és nem számítottunk arra, hogy hazatérünk...de mégis a mindennapi életet nem tudtam túlélni. Kettőtök segítségével éltem túl a háborút... Most már csak egy kicsit kellene tovább vinnetek... ha tudtok. Mondjátok meg a szüleimnek hogy, helyes dolgokat akartam tenni és megbékéltem meg minden. Ha már nem tudsz tovább futni, akkor kúszol, és ha már azt sem tudsz, hát... A többit tudjátok."

Forrás: Hogy volt blog

Oszd meg másokkal is!