Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?
Ben Edlund
Ben Edlund

Legtöbben a fantasztikus Tick képregénysorozat atyjaként ismerik, azonban Ben Edlund munkássága mind a Firefly, mind az Angel sorozatok esetében is megmutatkozott forgatókönyvek formájában. Azóta pedig a Supernatural című sorozat producereként tevékenykedik.

A Firefly rajongóinak körében akkor aratott igazán hatalmas sikert, amikor megírta a mára már kultusszá vált Hero of Canton dalt, amelyet a Jaynestown című részben hallhattak először a nézők.

"Ez volt az a pillanat, amikor rádöbbentünk, milyen nagy erő áll a rendelkezésünkre Ben Edlund személyében, aki csak úgy előállt az ötlettel [az epizódéval]...", mondta el Joss Whedon a CFQ-nak adott interjúban. "Ben egyike azoknak a srácoknak, akik maguktól is előállnak egy-egy ötlettel - ez már az Angel esetében is így volt - és mindegy, hogy éppen merre jársz, 'Uh, igen. Rendben, itt vagyok, mondjad.' Lényeg a lényeg, írt egy nagyszerű forgatókönyvet és egy igazán szép dalt."

Ben Edlund
Brett Matthews

Mielőtt csatlakozott volna a Firefly íróinak csapatához, Brett Matthews számos képregényt írt, beleértve az Angel és Whedon más univerzumaiban játszódó képregényeket is.

Ahogyan a Dark Horsenak elmondta: "Rendkívül mókás dolog olyas valakivel együtt dolgozni, akitől közben tanulsz is, ilyen Joss Whedon is. Csak ismételni tudom azt, amit már sokan mások is elmondtak róla: A fickó egy lángelme."

Matthews később ismét összeállt Joss Whedonnal, hogy megírják a három részes képregényt, a Those Left Behindot, amely a Firefly sorozatot és a Serenity filmet összekötő hídként szolgál.

Később szintén együtt dolgozott Whedonnal, hogy közösen elkészítsék a Better Days képregényt, amely 2008-ban jelent meg.

A Firefly előtt Cheryl Cain írta a River Dog című epizódot a Roswell című sorozathoz, valamint produkciós koordinátor-assisztensként dolgozott a Buffy csapatában. Bár nem volt sok tapasztalata a televíziós forgatókönyvírás terén, neki köszönhetjük a Firefly hihetetlen War Stories című epizódját. Szintén ő írta a le nem forgatott Dead or Alive című forgatókönyvet is. Szomorú, hogy a sorozat még azelőtt véget ért, hogy további részeket láthattunk volna az írótól. Kétségtelenül ezek az epizódok ugyanolyan humorral, zavaró borzongással és remek párbeszéddel lennének teli, mint amiket a War Stories már bemutatott.

Ben Edlund
Drew Z. Greenburg

Egy nap, a jogi iskolában ülve és a vizsgákra készülve, Drew Z. Greenburg úgy döntött, hogy író szeretne lenni. Ebből kifolyólag két tanulás között egyfajta hóbortként írt egy Star Trek forgatókönyvet, beküldte, majd behívták, hogy álljon elő további történetekkel. "Ez volt az a pillanat, amikor a villanykörte kialudt a fejem fölött, és azt mondtam, 'Ez olyasmi, amit meg tudok csinálni'", árulta el a BBC-nek adott interjúban.

Attól a pillanattól kezdve a televíziós karrierje elkezdett felfelé ívelni. Írt egy epizódot a Queer As Folk című sorozathoz, majd a Mutant Enemy látóterébe került, ahol később sok további epizódokat írt a Buffy hatodik és hetedik évadához. "Ez volt a legkellemesebb, legszórakoztatóbb élményem, amit az ember csak elképzelhet. Beléphettem nem csak egy, hanem rögtön két bálványom, Marti Noxon és Joss Whedon irodájába. Egy időben találkozhattam mindkettőjükkel, és meg kell mondjam, igen mámorító érzés volt."

Ben Edlund
Jane Espenson

Jane Espenson televíziós forgatőkönyvíró karrierje már azelőtt is nagy múltra tekintett vissza, mielőtt csatlakozott volna a Mutant Enemy csapatába, a munkássága pedig azóta is termékeny.

Többek között forgatókönyveket írt a Star Trek: Deep Space Nine, az Ellen, a Narancsvidék, a Szívek szállodája, a Tru Calling - Az Őrangyal, a The Inside és a Battlestar Galactica című sorozatokhoz. Tehetségének legkiemelkedőbb időszaka a Buffy - A vámpírok réme idején volt, amikor sok népszerű történettel állt elő.

"Sok cancelt kapott sorozaton vagyok már túl. Öt elkaszált szitkom írója voltam, mielőtt jött a Buffy, szóval lelkiekben már fel voltam rá készülve [a Firefly canceljére]", mondta el a TV Zonenak adott interjúban.

Mindezek mellett több, a Buffy-verzumban játszódó képregényt is írt a Dark Horsenak.

Ben Edlund
Jose Molina

Jose Molina forgatókönyvíróként dolgozott a Dark Angel című sorozat csapatában, amíg FOX úgy nem döntött, hogy leveszi azt a műsorról. Ezután került a Fireflyhoz.

Már korábbról volt munkatapasztalata Joss Whedon több sorozatával, hiszen asszisztensként dolgozott a Buffy és az Angel sorozatoknál.

Tim Minear a következőket mondta a CFQ-nak adott interjújában: "A Dark Angelen dolgozott, majd áthoztuk a Fireflyhoz, és kirobbanóan jó részt csinált: Ariel."

A FOX hivatalos fórumán Molina elmondta, hogyan segített neki Shakespeare előrukkolni a város nevével az Ariel című epizódban: "Emlékeztem Miranda sorára, 'Ó, drága új világ, / Amelyben ilyen nép van!', és mivel a legénység egy teljesen új világra utazott, úgy döntöttem, ezt a nevet fogom használni a Viharból."

Ben Edlund
Joss Whedon

Joss Whedon, a rendező, a sorozat atyja, egy lángelme, és ha mindez nem lenne elég, még író is - ráadásul nem is a rossz fajtából.

Bár a hírnevet az olyan televíziós sorozatok hozták meg az író számára, mint a Buffy - A vámpírok réme, az Angel és természetesen a Firefly, páran biztosan meglepődnek azon, hogy több olyan film megalkotásában is részt vett, mint a Toy Story, az Alien negyedik része - a Feltámad a halál és a Titan A.E. (Ben Edlunddal karöltve). A lista elég hosszú, és vannak hivatalosan fel nem jegyzett munkálatai is, többek között felmerül a neve a Twister és az X-Men esetében is.

De Joss Whedon nem csak a képernyőkön megjelenő történeteivel tud előállni. A filmeken és a televíziós sorozatokon kívül képregényeket is írt. Az ő nevéhez fűződik a Dark Horse által kiadott Fray és a Buffy 8. évada, valamint a Marvel által megjelentetett Astonishing X-Men és a Runaways is. A Firefly egy másik forgatókönyvírójával, Brett Matthews-zal karöltve írták a három részből álló nagysikerű Those Left Behind képregénysorozatot, amely tulajdonképpen a Serenity előtörténeteként szolgál. Két további képregényt is meg lehet említeni, amelyek szintén a Serenity univerzumában játszódnak: az egyik a Better Days, amely arról szól, milyen a Serenity legénységének sorsa a jobb időkben, a második pedig a The Sheperd's Tale, amely lerántja a leplet Book lelkész eddig nem ismert történetéről.

Ben Edlund
Tim Minear

Az Angel rajongók sajátos becenevet aggasztottak az íróra: "The Tim Reaper", mivel a legtöbb epizódban, amelyet ő írt, a szereplők közül gyakran meghalt valaki.

A Firefly rajongói viszont szerencsések lehetnek abból a szempontból, hogy Tim Minearnak egyszer sem volt lehetősége egy főszereplőt sem kiírni a sorozatból. A forgatókönyvírás mellett rendezőként, producerként és Whedon jobb kezeként is ismert.

"Olyan felszabadító volt. Olyan fantasztikus volt. Az elején úgy véltem, hihetetlenül ijesztő lesz újra leülni és megpróbálni leírni kilenc új hangot, de azt hiszem, végül sikerült belejönnöm. Néhány szempontból még kifejezetten könnyű is volt", nyilatkozta a CFQ-nak adott interjúban.