Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A Firefly előtt Cheryl Cain írta a River Dog című epizódot a Roswell című sorozathoz, valamint produkciós koordinátor-assisztensként dolgozott a Buffy csapatában. Bár nem volt sok tapasztalata a televíziós forgatókönyvírás terén, neki köszönhetjük a Firefly hihetetlen War Stories című epizódját. Szintén ő írta a le nem forgatott Dead or Alive című forgatókönyvet is. Szomorú, hogy a sorozat még azelőtt véget ért, hogy további részeket láthattunk volna az írótól. Kétségtelenül ezek az epizódok ugyanolyan humorral, zavaró borzongással és remek párbeszéddel lennének teli, mint amiket a War Stories már bemutatott.

2002 decemberében, amikor a Firefly még adásban volt, Cheryl Cain sok időt töltött azzal, hogy a hivatalos FOX fórumon választ adjon a rajongók felmerülő kérdéseire. Csak párat kiemelve:

"Milyen nagyszerű olyan emberekkel beszélgetni, akik annyira imádják a Fireflyt, mint én! Annyira lenyűgöző élmény volt az elmúlt pár hónapban ilyen tehetséges emberekkel együtt dolgozni; a színészekkel, az írókkal, és természetesen a senkivel össze nem hasonlítható Jossal és Timmel."

"Duplán izgatott voltam, amikor lehetőséget kaptam íróként együtt dolgozni Jossal, mivel tisztában vagyok vele, milyen minőségű sorozatokat teremtett eddig. ... Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy az elmúlt pár hónapot a sorozattal és a karakterek fejlődésével tölthettem!"

"Minden karakter egy-egy kihívás, mindegyiket másként kell kezelni az írás közben, de meg kell jegyeznem, hogy Joss és Tim igencsak megkönnyítette a munkát. Mindegyik karakternek megvan a maga saját hangja. Zoe erős és savanyú, Wash visszahúzódó és humoros, és így tovább. Ahogyan a tanács is szól, a sorozatot úgy kell nézni, hogy próbálod utánozni újra és újra, ez pedig egy jó lehetőség imitálni a hangokat. A sorozat kazettára is fel volt véve, és mialatt a munkába igyekeztem a kocsimmal, folyamatosan hallgattam. Ez segített, mivel így a vizuális hatások nem vonták el a figyelmemet. Viszont kevésbé segített a vezetésben..."

"Imádok televíziós forgatókönyvet írni, főleg az együttműködés miatt. Amikor azt mondják, hogy kettő, három vagy öt ész több, mint egy, akkor nem viccelnek. És hogy őszinte legyek, imádom a karaktereket. River sebezhetőségét, Zoe erősségét, Mal emberségét, Jayne beszólásait..."

"Mindig is írni akartam, de beletelt pár évbe, hogy rájöjjek, melyik közegben akarok dolgozni. Amíg ezen törtem a fejem, és ez tanultam, közben magamról is gondoskodnom kellett, így arra gondoltam, jó lenne tanulni egy keveset az üzletről. És a produkciós feladatok is okoztak pár őrült órát, de nem bántam meg. Hihetetlenül sok munka, de sok szórakozást is jelent."

"Be kell vallanom, a Jossal közösen végzett munka csak jót tett az írói vénámnak. Látni, hogy milyen változtatásokat végzett a forgatókönyvekben, hogyan rukkolt elő az ötleteivel, és azokat miként tette újjá és érdekessé, illetve a legfontosabb, hogy soha nem elégszik meg egy forgatókönyvvel. Még akkor is, ha már a kilencedik órádat töltöd azzal, hogy mondanivalója legyen, hogy a legjobb legyen. Ha ez egy tanfolyam lenne, milliókkal tartoznék neki mindazokért, amiket tanultam tőle."

"A nap végére... a szívem az írásé lett."

- Cheryl Cain, hivatalos FOX fórum

Az epizódok, amelyek Cheryl Cain tollából származnak:

  • War Stories

Oszd meg másokkal is!