Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?
Ben Edlund
Joss Whedon

Joss Whedon, a rendező, a sorozat atyja, egy lángelme, és ha mindez nem lenne elég, még író is - ráadásul nem is a rossz fajtából.

Bár a hírnevet az olyan televíziós sorozatok hozták meg az író számára, mint a Buffy - A vámpírok réme, az Angel és természetesen a Firefly, páran biztosan meglepődnek azon, hogy több olyan film megalkotásában is részt vett, mint a Toy Story, az Alien negyedik része - a Feltámad a halál és a Titan A.E. (Ben Edlunddal karöltve). A lista elég hosszú, és vannak hivatalosan fel nem jegyzett munkálatai is, többek között felmerül a neve a Twister és az X-Men esetében is.

De Joss Whedon nem csak a képernyőkön megjelenő történeteivel tud előállni. A filmeken és a televíziós sorozatokon kívül képregényeket is írt. Az ő nevéhez fűződik a Dark Horse által kiadott Fray és a Buffy 8. évada, valamint a Marvel által megjelentetett Astonishing X-Men és a Runaways is. A Firefly egy másik forgatókönyvírójával, Brett Matthews-zal karöltve írták a három részből álló nagysikerű Those Left Behind képregénysorozatot, amely tulajdonképpen a Serenity előtörténeteként szolgál. Két további képregényt is meg lehet említeni, amelyek szintén a Serenity univerzumában játszódnak: az egyik a Better Days, amely arról szól, milyen a Serenity legénységének sorsa a jobb időkben, a második pedig a The Sheperd's Tale, amely lerántja a leplet Book lelkész eddig nem ismert történetéről.

Whedon munkássága a Rosanne című televíziós sorozattal kezdődött, de úgy érezte, hogy más témában sokkal többre lenne képes. A nagy "áttörést" akkor sikerült elérnie, amikor a Buffy - A vámpírok réme túllépett forgatókönyv formáján, és a képernyőkre került. Ez a sorozat már megmutatta Whedon igazi, "citromot a limonádéba" személyiségét, és egy nagyszerű sorozatot készített.

A Firefly pedig megadja a nézőknek mindazt, ami Joss Whedonra a leginkább jellemző: a látomásait, a vakmerőségét, a karakterek iránti nagy szeretetét és az agyafúrt, meglepő humorát. Mind a szereplők, mind a történet a valóság és a hihetőség érzetét nyújtják. Mint minden igazi géniusz, Whedon nem csak azt mutatja meg, hogy egy sorozat mire lenne képes, hanem a sorozatával át is lépi azokat a határokat.

"Talán az összes munkám közül pont a Firefly a legtöbb örömöm és fájdalmam forrása. Számomra ez a sorozat a történetmesélés egy új formája."

- Joss Whedon, Firefly DVD - Extrák

Az epizódok, amelyek Joss Whedon tollából származnak:

  • Serenity
  • The Train Job (Tim Minearral együtt)
  • Our Mrs. Reynolds
  • The Message (Tim Minearral együtt)
  • Objects in Space

Oszd meg másokkal is!