Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?
Lawrence Dobson
Lawrence Dobson

Lawrence Dobson a Szövetség titkos ügynöke volt, a legutolsó rábízott küldetése Simon és River Tam felkutatása. Úgy vélte, hogy végre Simon nyomára bukkant a Persephone bolygón, ezért a doktorral és Derrial Bookkal együtt felszállt a Serenity fedélzetére, egyszerű utasnak kiadva magát.

Nem sokkal azután, hogy a hajó elhagyta a bolygó légkörét, megpróbált kapcsolatba lépni a Szövetséggel. Azonban legújabb fejleményekről már nem tudta leadni a jelentését, mivel az adást azelőtt sikerült Washnak félbeszakítani, mielőtt minden információ átjutott volna a helyzetükről. Malcolm Reynolds kapitány azt feltételezte, hogy Simon a Szövetségi, és ebben a tévhitben szembesítette is őt a raktérben. Book is jelent volt, aki viszont rámutatott, hogy valójában Dobson a Szövetségi, mivel a valódi ügynök fegyvert szegezett Simonra. Dobson megvádolta Reynoldsot és legénységét, szerinte szökevényeket csempésznek a peremvidékre. Sőt arról is meg volt győződve, hogy a Serenity nem orvosi ellátmányt szállít a Szövetség számára. A kialakult pánikhelyzetben Dobson lelőtte Kayleet, mielőtt Book leüthette volna. Miután az indulatok lecsillapodtak, bezárták az egyik utasnak járó kabinba, a Serenity kapitánya pedig Jaynre bízta a kihallgatást. Az ügynök megpróbálta a zsoldost megvesztegetni, cserébe a szabadságáért, de hiába próbálkozott.

Közben a hajó megérkezett a Whitefall nevű holdhoz, Mal, Zoe és Jayne elindult, hogy üzletet kössön Patienceszel. Dobsonnak sikerült kiszabadulnia a fogságból, majd leütötte Book lelkészt és ismét megpróbált kapcsolatba lépni a Szövetséggel, bár ezúttal is sikertelenül próbálkozott (túl távol volt a Serenity a központi bolygóktól). Könyörtelenségének javát akkor mutatta ki igazán, amikor szükségtelenül megverte lelkészt, pedig semmi oka nem volt rá, egyszerűen a dühét akarta enyhíteni. Pedig Book mindvégig megvédte őt, legfőképpen Jaynetől, aki már a pilot epizód elején végezni akart vele. Végül rátalált Riverre, fegyvert tartott rá és túszul ejtve a védtelen lányt megpróbálta elhagyni a hajót. Reynolds a küldetéséről visszatérve váratlanul szembesült a helyzettel, majd hezitálás nélkül fejbe lőtte Dobsont. Jayne segítségével a kapitány kidobta az ügynököt a hajóról. Mindenki azt hitte, hogy Dobson meghalt.

Lawrence Dobson azonban visszatért. A Serenity kapitánya eltalálta az egyik szemét, azonban nem halt meg. A sérült szeme helyére implantátumot ültetett be. Megszállott lett, mindenképpen revanzsot akart venni Reynoldson. Bosszúságát növelte, hogy a Szövetség is halottnak nyilvánította mindenféle korrekt vizsgálat lefolytatása nélkül. A volt ügynök ezért a Kék Kesztyűs emberekhez fordult segítségért: meg akarta találni a Serenityt, annak kapitányát és a Tam ikreket. Amikor ő és kapitány végül ismét találkoztak, ismét Mal lőtt először (kilőve az épen maradt szemét), majd végleg eltette láb alól.

A színfalak mögött

Lawrence Dobson szerepét Carlos Jacott játszotta el. A Serenity című epizódban Dobson kezdeti ügyetlensége és átlagos megjelenése elrejtette a nézők (és a legénység) elől gonosz terveit, a gyanú sokkal inkább Simon Tamre terelődött. Ez egy olyan viselkedési minta, amelyet már más Joss Whedon által teremtett karaktereknél is eljátszott a színész - a rabszolgatartó démon Ken és a hamis-kannibál Richard Straley szerepeibe bújva -, akik eleinte szintén ártatlannak, ügyetlennek és kevésbé fontos egyéneknek látszanak, de a szándékuk annál ördögibb.

A pilot epizód kommentárjában Joss Whedon megemlítette, ha a sorozatot nem kaszálták volna el, Dobson a Serenity legénységének visszatérő ellenfele lett volna. De ha már így alakult, legalább egy képregény erejéig visszahozhatta az ügynök karakterét.

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

  • Serenity

A következő képregényekben:

  • Those Left Behind

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!