Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

"Két napja jöttem el az apátságból. Eszméletlenre vertem a törvény emberét. Bűnözőkkel kerültem össze. Végignéztem, hogy a kapitány lelövi azt az embert, akit megesküdtem, hogy megvédek. És még abban sem vagyok biztos, hogy rosszul tette. Azt hiszem. Én csak... Azt hiszem, hogy rossz hajóra szálltam."

"Talán. De talán éppen ott vagy, ahol lenned kell."

- Derrial Book és Inara Serra

Derrial Book
Derrial Book

A hajó "lelkésze", Derrial Book - születéskori Henry Evans - gyakran adott spirituális tanácsokat a Serenity legénységének. Mielőtt a hajóra került, életét az erőszak és a konfliktus jellemezte, kívül-belül egyaránt, erről a legénység azonban semmit sem tudott, Book soha nem árult el részleteket a múltjáról.

Életrajz

Bár többször is szembesült a kérdéssel, a legénység pedig kíváncsian várta a választ, de Book folyton hárított minden kérdést, amely a múltjára vonatkozott. Ő azt állította, hogy egy egyszerű lelkész a Southdown Apátságból, és sosem volt nős. Ez az állítás helytálló, viszont az igazság egy teljes történetet ölel fel. Ráadásul nem is a "Derrial" a valódi neve, azé az emberé, akit megölt azért, hogy ellopja a személyazonosságát.

Book lelkészt eredeti, születéskori neve Henry Evans, aki fiatalként rettegett apjától. Egyszerű gyerekként csak zenét szeretett volna hallgatni, miközben gondolataiban egy nyugodt helyre menekül, de még ezt sem tehette meg, csak verést kapott a szülőtől. Végül úgy döntött, hogy ezt nem tűri tovább, lelépett otthonról. Tíz év alatt remek tolvaj vált belőle, sikeresen kijátszotta a törvény őreit. Később csatlakozott a Függetlenségi Mozgalomhoz, ahol azonnal felismerték a benne rejlő tehetséget. Négy év alatt közelharci képességei rendkívül kifinomultá váltak, puszta kézzel képes volt leteríteni egy teljes harci felszerelésben pompázó Szövetségi ügynököt. Evanst egy Függetlenségi társa sem ismerte, sosem vett részt hivatalos megbeszéléseken, kivéve a legelső alkalommal, ahol önkéntesen jelentkezett egy nagyon kényes munkára, be kellett épülnie az ellenfél soraiba. Miután a Függetlenségi Mozgalom rájött, hogy a Szövetség csatahajókat épít, arra készültek, hogy hosszútávon beépítenek egy embert, aki az idő haladtával egyre magasra kerülhet a ranglétrán, és így jelenteni tud minden fontos információt. Henry bal szemét kiműtötték és azt egy biorobotikus kamerával és adóval ellátott mesterséges szemmel helyettesítették, ez az eszköz tökéletes megfigyelést tett lehetővé. Ahhoz, hogy a Szövetség befogadja őt, új azonosítóra volt szüksége. Egy gyanútlan embert, akit Derrial Booknak hívtak, becsalt egy sikátorba, majd nem tétovázva megfolytotta: megszerezte a személyazonosságát, onnantól kezdve ő volt Book.

Nem telt el sok idő, négy év alatt nagyon nagyon ugrott a ranglétrán, a  büntetés-végrehajtás tisztje lett a Jiangyin bolygón. Brutálisan megverte a foglyul ejtett Függetlenségi ellenállókat - férfiakat és nőket egyaránt -, ez a viselkedés lenyűgözte a feletteseit. Hat év múlva már az I.A.V. Cortez hajón szolgált, ő vezette a Szövetség hatalmas csapását a Függetlenségiek ellen: ugyanabban az időben hat létesítményt és legalább egy űrkonvolyt támadtak meg, azonban mindegyik ütközet egy-egy csapda volt. Ez volt a "legnagyobb katasztrófa a Szövetség történelmében." A legszörnyűbb veszteség az I.A.V. Alexander pusztulása volt, amelyen több, mint 4000 lélek szolgált; a létesítmények ellen indított harcokban legalább 300 katonát elfogtak. Bookot azonnal leszerelték, hivatalos tárgyalásra nem is került sor, majd szégyenteljesen egy üres mentőkabinba dobták.

Hat évig elhagyatottan élt, amikor egy csirkeleves elfogyasztása közben rájött, hogy kezdenie kell valamit az életével. Az utcán sétált, amikor egy új célt tűzött ki maga elé, csatlakozott a Southdown Apátsághoz. Csaknem egy évtizeden át szorgosan élt papok és papnők társaságában, végül úgy nem döntött, hogy elhagyja az apátságot. Bátor döntésre szánta el magát, misszionárius lett. Így jutott el a Serenityre, ahol megismerte a legénységet.

Book gyakran tett utalásokat a keresztény nézetekre, gyakran idézett a Bibliából. A lelkész aggodalmát fejezte ki, szerinte a Serenityn való élet megfertőzte őt. Ezt egy idő után nem bírta tovább, elhagyta a hajót, és a Haven bolygóra költözött. Ott is érte őt utol a végzete, egy Szövetségi ügynököt küldtek a bolygóra tisztogatásra, miután a Serenity összetűzésbe került egy Szövetségi bérgyilkossal, akit csak úgy ismerünk, "az Ügynök". Book nem nézhette tétlenül, ahogy Haven elpusztul; ő is fegyvert ragadott, utolsó cselekedeteként lelőtte az A.V. Sparrowot, amely a településre támadt. Miután a Serenity a bolygóra ért, Mal rátalált a szenvedő lelkészre, és elmondta neki, hogy helyesen cselekedett. A lelkész reakciója mindössze annyi volt: "tőled hallani ezt, csaknem mit sem ér".

"Nem érdekel, miben hiszel. Csak higgy benne!" - Book végső szavait Malnek célozta.

A színfalak mögött

Kapcsolatok

 • Malcolm Reynolds: Ron Glass - a színész, aki a lelkész szerepét eljátszotta - szerint Book úgy tekintett Malcolmra, mint régi önmagára. Book saját küldetésének érezte, hogy Malt a jó útra terelje, viszont tisztában volt azzal, hogy ezt nyílt szavakkal nem tudja megtenni, ezért búrkolt célzásokkal próbálkozott. Viszont egyszer odáig fajult a kettejük közötti nézeteltérés, hogy a lelkész végül arra az elhatározásra jutott, hogy elhagyja a Serenityt.
 • Jayne Cobb: a sorozat utolsó epizódjaiban Book és Jayne gyakran beszélgetnek, viccelődnek és közösen edzenek. Bár a két karakter beállítottsága között óriási a különbség, látszólag mégis barátokká váltak. Különböző témákat tárgyaltak ki, például azt, hogy miként reagálnak a halál puszta gondolatára (a The Message című epizódban).

A nevéről

A karakterre leginkább úgy utalunk, hogy Book lelkész, ugyanis egy ismeretlen keresztény felekezet tagja. A pilot epizód, a "Serenity" forgatókönyvében az egyik jelenet leírása a következő:

"Láthatjuk, ahogyan Book lelkész sétál. A ruházata egyszerű, azt sugallja, hogy egy protestáns lelkész."

Háttérinformációk

Book a teljes sorozat alatt a legénység saját lelki pásztora, bár Glass kérte Whedont, hogy a karakter inkább buddhista beállítottságú legyen. A rendező viszont azt válaszolta, hogy Inara Serra karakterének kell buddhista beállítottságúnak kell lennie, Book sokkal inkább egy "keresztény fundamentalista fickó". Glass ettől függetlenül - aki egyébként maga is buddhista - érdekesnek találta a szerepet:

"Amit keresztény részhez hozzá tudtam tenni, az az emberiesség és az emberi nézőpont. Ez volt az a közös pont, amelybe belekapaszkodhattam. Nem születtem buddhistának, így van tapasztalatom más területekről is, amelyből meríteni tudtam."

Whedon azért találta ki ezt a karaktert, mert szerinte a hit sokkal fontosabb az olyan emberek számára, akik folyton az űrt járják, távol a fejlett világoktól. A rendező saját bevallása szerint "Book lelkész olyan ember, akivel jól kijönnék, persze biztos lennének nézeteltéréseink.", illetve szerette volna "megszólaltatni a másik oldalt is".

A sorozat egyik sarkalatos pontja Book lelkész titokzatos múltja, amely csak a neki szánt képregényben derül ki. Valamilyen úton-módon köze van a Szövetséghez, és számtalan esetben bizonyította részletes tudását olyan dolgokról, amelyről egy közönséges lelkész semmit sem tudna: űrutazás, fegyverek, közelharc és a bűnözés. Glass élvezte ezt a helyzetet: "Nyílt titok, mindenki jól tudja, hogy az apátság előtt teljesen más életet élt, és most felelnie kell a tetteiért. A helyzet nagyon egyszerű, Book megmentheti a lelkedet, de szét is rúghatja a seggedet. Ez egy nagyszerű kombináció, amelyet érdemes eljátszani."

A tizennegyedik, egyben az utolsó Firefly epizódban (Objects in Space) Simon leteremtette Jubal Earlyt, amiért rátámadott egy ártatlan lelkészre. A fejvadász csupán annyit válaszolt, hogy "ő aztán nem lelkész". A DVD kiadáson meghallgatható kommentárban Whedon elmondta, hogy erre Early a saját megérzéseinek és gyors emberismerő képességének köszönhetően jött rá. Amilyen egyszerűen elintézte Malt, olyan gyorsan ártalmatlanná tette Bookot is, ez egyébként a két karakter közötti hasonlóságot akarja ábrázolni, tette hozzá a rendező.

A sorozatban Book titokzatos múltjával kapcsolatban egy másik utalásra is felfigyelhetünk a Safe című epizódban. Amikor Book megsérült egy tűzharcban, a Tam testvérek pedig eltűntek, Mal arra kényszerült, hogy orvosi segítséget kérjen egy Szövetségi hajótól, az I.A.V. Magellantól. A hajó parancsnoka először minden megfontolás nélkül elutasította Mal kérését, azonban az egyik tisztje megmutatta neki Book azonosító kártyáját, erre rögtön hangnemet váltott. Hogy milyen adatokat olvasott le arról a kártyáról, az a sorozatban soha nem derült ki, de az nyílválvaló, hogy Book nem egy átlagos állampolgár, és azonnal orvosi ellátásban részesült.

A 2007-es Barnakabátos Hajójáraton Ron Glass válláról Whedon levett egy kis terhet, amikor a rendező megengedte a színésznek, hogy eláruljon egy keveset Book múltjáról. Ekkor derült ki az utasok számára, hogy a lelkész neve nem Derrial Book, hanem azé az emberé, akit korábban a pap megölt. A színész kihasználta az alkalmat, és bejelentette, hogy egy újabb képregény is készül, amely Book múltjáról szól, és a rajongók minden kérdésükre választ fognak kapni. Ez a képregény később a Serenity: The Shepherd's Tale címmel meg is jelent.

A Serenity film vetítésének időszakában a rajongók között szárnyra kapott az a feltételezés, hogy Book korábban egy "Ügynök" volt, ezért tudta, miként fog reagálni a Szövetség, és hogy az Ügynök hivatalosan nem is létezik. A teóriát az is alátámasztotta, hogy egy Ügynök minden titkos Szövetségi dokumentumot, fájlt és egyéb információt megszerezhet, Book azonosító kártyája pedig azonnali hozzáférést biztosított minden Szövetségi ellátáshoz (ezt pedig a The Safe című epizód támasztja alá).

A 2010-ben végül megjelent a várva várt Serenity: The Shepherd's Tale című képregény, amelyből kiderült, hogy Book az apátság előtt egy Függetlenségi harcos volt, aki még a háború kitörése előtt beépült a Szövetségbe. Gyorsan haladt előre a ranglétrán, közben egyetlen cél lebegett a szeme előtt: véget kell vetni a háborúnak bármilyen eszközzel. 2498-ban azonnal leszerelték, amikor a hadművelet, amelyet maga szervezett és irányított, balul sült el: az embereire és a hajóira rajtaütöttek és ez csaknem 4000 ember halálát követelte; a Szövetség eltusolta az ügyet. Book később a hit útjára tért és prédikátorként járta a világokat.

Forgatási információk

A Serenity forgatása alatt kisebb félreértés alakult ki, mivel ott Book lelkész keresztneve Meria volt, ezt az információt támasztotta alá a "Re-Lighting the Firefly" című dokumentumfilm is. Amire a film elkészült, Joss Whedon korrigálta az eltérést és a keresztnevet Derrialra módosította, amely már minden korábban megjelent hivatalos, nyomtatott Firefly műben szerepelt.

Szereposztás

Glass veterán színésznek számít a szakmában, egyik legismertebb karaktere Ron Harris detektív a Barney Miller televíziós sitcomból. Korábban sosem vállalt szerepet a science fiction műfajában, így amikor az ügynöke felkereste a Firefly kapcsán, eleinte hezitált. Viszont a forgatókönyv elolvasása után a színész saját bevallása szerint "szerelmes lett."

Glass hozzátette: "Ami leginkább felvillanyozott, az maga a karakter, a környezet az adott pillanatban csak másodlagos szempolt volt. Látni akartam, hogyan bontakozik ki a lelkész egy ilyen környezetben, és mint az később kiderült, nagyon, nagyon jól vette az akadályokat."

Jelmez

A színész szerint Whedonnak és a jelmeztervező Shawna Trpcicnek "konkrét elképzelése volt arról, hogyan nézzek ki," és ahogyan Bookot a pilot epizódban először láthattuk, hagyományos papi öltözékben, akinek alig volt valamennyi vagyona, "egy erős visszatükröződése a karakternek..." Trpcic viszont meglátta, milyen jó formában van a színész, így a Serenity filmben Book a laza, bő ruházat helyett egy szűk pólót kapott, amely kiemelte a lelkész mellizmait.

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

 • Serenity
 • The Train Job
 • Bushwhacked
 • Shindig
 • Safe
 • Our Mrs. Reynolds
 • Jaynestown
 • Out of Gas
 • Ariel (említés szintjén)
 • War Stories
 • Trash
 • The Message
 • Heart of Gold
 • Objects in Space

A következő képregényekben:

 • Downtime
 • Better Days
 • Those Left Behind
 • The Other Half
 • The Shepherd's Tale

A következő filmekben és könyvekben:

 • Serenity (film)
 • Serenity (regény)

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!