Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

"Én vagyok a levél a szélben..."

- Wash

Hoban Washburne
Hoban Washburne

Hoban "Wash" Washburne a Malcolm Reynolds kapitányága alatt álló Serenity pilótája. Felesége a hajó jelenlegi parancsnokhelyettese, Zoe Alleyne Washburne.

Életének korai szakaszában

Szülőbolygóján olyan fokozott a levegőszennyeződés, hogy még a csillagok sem látszódnak az égen. Wash többek között ezért is lett pilóta, látni szerette volna az eget, a csillagokat, távol az otthonától. Wash a második legjobbként végzett az osztályban. Osztályelsőként Wash barátja, Mr. Universe végzett, de az eredmény nem tükrözi a valóságot, mivel meghamisította az eredményeket. Wash szerette volna az igazságot megosztani a többiekkel, azonban Mr. Universenek sikerült meggyőznie őt, hogy gondolja át a dolgot: ha szüksége lesz a szolgáltatásaira, nyugodtan fordulhat hozzá bizalommal (ezzel nem csak meggyőzte Washt, hanem sikerült lecsillapítani a haragját is).

A háború után

Wash folyton úton volt, sok furcsa világogra jutott el, többek között egy olyan helyre is, ahol a libazsonglőrködés számított a rekreáció fő formájának. Tehetsége folyamatosan csiszolódott és hatalmas hírnévre tett szert. Mielőtt Malcolm Reynolds munkát ajánlott neki, akkorra már több más hajó kapitánya is megkereste őt (Mal Zoe tudtára adta, hogy Washnak olyan hosszú az ajánlólevele, mint amilyen hosszú a lába, reagálva a másodtiszt ellenszenvére). A pilóta végül rábólintott a kapitány ajánlatára.

Egy idő múlva Wash beleszeretett Zoeba, és arra sem kellett sokat várni, hogy a pilóta megkérje a másodtiszt kezét. Ez már csak azért is komikus, mivel Zoe első benyomása nem volt éppen túl pozitív Washról. A kapcsolatuk erős és szenvedélyes, annak ellenére, hogy Wash már többször is kifejtette a véleményét Zoe nagyon erős személyiségével kapcsolatban. Szerinte a nő tűnik az agresszívebbnek, pedig neki, mint férfinak kellene az erőt képviselni a családban. Ez mellett volt még egy dolog, amit szinte már el sem tudott viselni, ami nem más, mint Zoe lojalitása és önfeláldozása Mal iránt. Hűséges típus, ezt be is bizonyította, amikor Saffron el akarta téríteni a hajót, ezért megpróbálta levenni a pilótát a lábáról, miközben egy régi mítoszt mesélt a Régi Földről. Wash visszautasította Saffron közeledését, mondván: "van egy csodálatos feleségem, aki egyébként a kisujjával meg tud ölni".

Az egyébként száraz és velős humorú Wash képviseli a fedélzeten kialakuló vitákban a puszta tényekre támaszkodó, inkább-hagyjuk-és-fussunk véleményt, az elmérgesedő vitákban pedig ő csitítgatja a civakodó feleket. A tettei néha gyávának tűnnek (legalábbis... kevésbé hősiesnek), de Wash bebizonyította, hogy igenis tud elszántan viselkedni: hajlandó saját biztonságát feláldozni és mindent megtenni azért, hogy barátait védje, még ha ez törvénybe is ütközik. A legénység iránti hűsége megkérdőjelezhetetlen, erre a legjobb példa az, amikor saját maga szervezett mentőakciót Mal kiszabadítására, amikor a kapitány még mindig Adelai Niska karmaiban volt, pedig nem sokkal azelőtt, hogy Zoe alkut kötött a bűnvezérrel, őt is megkínozta.

A pilóta repülési stílusára néha a pánik, néha pedig a Zen-szintű nyugalom jellemző. Amikor a legnagyobb veszély leselkedik a hajóra, akkor viselkedik a legnyugodtabban. Ezzel szemben, ha semmilyen veszély nem leselkedik a legénységre, gyakran veszélyeztetve érzi magát. A jelmondata, amelyet nagy nyomás alatt mondogat magának: "Én vagyok a levél a szélben; nézd hogy szállok", bár feltehetőleg Wash sem tudja igazán, mit is jelent ez konkrétan.

Wash játékdinoszauruszokat tart a hajó pilótafülkéjében, ha van pár szabad perce, akkor megtöri a csendet és a nyugalmat, és nem rest játszani velük.

Sajnos a Serenity filmben Wash elhunyt: azonnal meghalt, amikor a Fosztók egyik hajója kilőtt a Serenityre egy szigonyt, amely az ablakon áthatolva eltalálta őt. A legénység emlékművet állított neki Mr. Universe holdján, ahol a pilótatársa is életét vesztette. A film végén láthattuk, hogy River Tam átvette a Serenity pilótájának feladatait (Reynolds szigorú felügyelete mellett); viszont a tisztelet jeléül Wash dinoszauruszait a hídon hagyták.

A színfalak mögött

Wash szerepét Alan Tudyk játszotta el.

Egy interjúban Joss Whedon elmondta, ha a Firefly folytatódott volna, Wash még mindig élne.

A "War Stories" című epizód kommentárjában Tudyk kifejtette, hogy szerinte Wash pilótaként szolgálhatott az Egyesítő Háborúban. Azt viszont már nem részletezte, hogy konkrétan melyik oldalon harcolt. A színész még azzal is viccelődött, hogy Wash hajóját az első bevetése során lelőtték, és a háború hátralévő részét fogolytáborban töltötte, ahol árnyjátékkal szórakoztatta rabtársait. A sorozat egyik részében Wash utalásokat is tett az árnyjátékra.

Tudyk úgy utalt az általa eljátszott szerepre, hogy "Space Xander", ezzel Wash és Xander Harris (Buffy, a vámpírok réme) karakterek közötti hasonlóságokra utalt.

A jelmondata, amelyet stresszhelyzetben halkan mormogott a Serenity filmben - "Levél vagyok a szélben, nézd hogy szállok" - a rajongók közkedvelt idézete lett, bár azt maga Wash sem tudja pontosan, mit is jelent.

A nevéről

A sorozatból nem derül ki, miért szereti, ha a többiek inkább Washnak szólítják, még a felesége, Zoe is. A Serenity film regényváltozatában Mal viszont rámutat a lényegre. A kapitány szerint a válasz rendkívül egyszerű: "Miért hívná magát bárki is Hobannak?"

Hasonló eset fordult elő a Buffy, a vámpírok réme című sorozatban is, amelyben Daniel Ozbournet a többiek, köztük a barátnője, Willow Rosenberg is csak Oznak szólítja.

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

 • Serenity
 • The Train Job
 • Bushwhacked
 • Shindig
 • Safe
 • Our Mrs. Reynolds
 • Jaynestown
 • Out of Gas
 • Ariel
 • War Stories
 • Trash
 • The Message
 • Heart of Gold
 • Objects in Space

A következő képregényekben:

 • Downtime
 • Better Days
 • Those Left Behind
 • The Other Half (River képzeletében)
 • The Shepherd's Tale (visszaemlékezésben)
 • Float Out (visszaemlékezésben)

A következő filmekben és könyvekben:

 • Serenity (film)
 • Serenity (regény)

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!