Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

"A társnő maga választja a klienseit. Ez a céh törvénye. De a fizikai külső nem számít annyira. A lélek hasonlóságát keresed. Egy nehezen elrejthető, személyes energiát."

- Inara Serra

Inara Serra
Inara Serra

Inara Serra hivatásos társnő, aki Malcolm Reynolds kapitánytól bérel egy űrsiklót. A Serenity legénységének a tagja, azon a világon választja ki legújabb ügyfeleit, ahová a legénység új munka reményében elutazik.

Életrajz

Inara a 25. század végén született a Sihnon bolygón, ahol társnő kiképzést kapott. Ezáltal hivatalos engedélye van bármely, a Szövetség hatásköre alá eső bolygón dolgozni. A Szövetség társadalmában a társnők a legmagasabb társadalmi szinthez tartoznak, gyakran láthatjuk őket nagy vagyonnal és hatalommal rendelkező emberek társaságában. Minden szolgáltatásuk alapja a rituálé és a ceremónia, amelyeknek célja a szexen kívül a testi és érzelmi jólét biztosítása.

Minden, amit a társnőkről tudunk, azt a sorozatból magától Inarától és más társnők beszélgetéseiből tudhattuk meg. Így derült ki az is, hogy a társnőképzés magában foglalja a társasági és sok egyéb tanulmányt is, többek között a művészetet és az élettant. A társnők saját maguk választhatják ki ügyfeleiket, és később azokat, akik rosszul bánnak velük az együttlét alatt, örökle kitiltják a potenciális jelöltek soraiból.

Inara a Madrassa Társnő Ház feltörekvő tagjának számított. Az sem kizárt, hogy a ház papnő címéért versengett, amikor váratlanul és megmagyarázhatatlan módon távozott azért, hogy a külső bolygókra utazzon. Úgy fogalmazott, hogy "látni szeretné az univerzumot".

A "Serenity" című pilot epizód története előtt egy évvel kötött szerződést Malcolm "Mal" Reynoldszal, a Serenity kapitányával. A megállapodás értelmében kibérelt egy űrsiklót, amelyet egyben a lakhelyeként, munkahelyeként és utazási eszközként is használ. Ez számára tulajdonképpen némi függetlenséget jelent a Serenitytől, másfelől a kapitány számára is jól jön a jelenléte a hajón, mivel a társnő olyan ajtókat tár ki a legénység előtt, amelyeket korábban, egyszerű csempészfeladatok során a Serenity elkerült. Inara nem indított túl jól, amikor bevallotta Malnek, hogy a háborúban a Szövetség álláspontját tartotta helyesnek (ez az "Out of Gas" című epizód egyik visszaemlékezéséből derült ki). Viszont ez a tény nem gátolta azt, hogy később a kapitány és a társnő között vonzalom szövődjön, amelyet soha nem vallottak be egymásnak, látszólag az üzlet miatt, gyakorlatilag viszont a szórakoztató, ám olykor fájdalmas civakodások miatt.

Inarának több visszatérő ügyfele is van szerte a Szövetség uralta bolygókon. Abból a szempontból, hogy az ügyfél nő vagy férfi, nem számít, de a kliensek nagy része férfi.

A társnő leckéket vett vívásból ("Shindig"), illetve a Serenity filmből az is kiderül, hogy nagyon otthon van a harcművészetekben, de az előbb említetteken kívül jól tudja használni az íjat is. Ha harcra kerül a sor, jobban preferálja az íjat és a nyilat, mint a lőfegyvereket. Az eredeti tervek szerint a Serenity egyik jelenetét kiegészítették volna azzal, ahogyan Inara fiatal lányokat tanít íjat használni, azonban ezt az ötletet később elvetették. Az indok szerint a társnő túlságosan hasonlított volna a Wonder Womanre, ez az információ a DVD-n található egyik kommentárban hangzott el.

A társnő egyike annak a három főszereplőnek, akikről biztosan tudjuk, hogy vallásosak: Inara buddhista. A másik két szereplő közül az egyik Book, aki egy keresztény lelkész (prédikátor), a harmadik pedig Malcolm Reynolds, aki hitét vesztette a Serenity-völgyben lezajlott csata következtében.

A DVD kiadás audiokommentárjából kiderül, hogy mind a sorozat, mind a film esetében is szerettek volna leforgatni egy mellékszálat, amelyet Inara történetének szántak. Erre két utalást is elrejtettek a sorozatban. Az első ilyen jelenet az, amelyben a társnő egy fecskendőszerű tárgyat vett elő, amikor a Serenity először összetűzésbe került a Fosztók hajójával. A második utalás az egyik Inara és Simon közötti párbeszédben volt elrejtve, amikor az űrhajó működésképtelenné vált az "Out of Gas" című epizódban. Ami ebben a párbeszédben a tervezett történethez köthető, az a következő: "Nem akarok meghalni [ezen a hajón]", "Egyáltalán nem akarok meghalni", a további beszélgetés már csak egy őszinte eszmecsere. Ami még esetleg utalásként felfogható, az Nandi megjegyzése a "Heart of Gold" című epizódban, amikor azt mondta Inarának, hogy egy napot sem öregedett. A 2008-as DragonCon találkozón Morena Baccarin elismerte, hogy Inara valóban egy végzetes betegségben szenved.

Kapcsolatok

 • Mal: Inara szakmája folyton konfliktust teremt kettejük között, mivel a kapitány gyakran tesz méltatlan megjegyzéseket a foglalkozását illetően. Ettől függetlenül Mal nagyon udvarias a társnővel és személyes sértésnek veszi, ha valaki inzultálja Inarát (pedig gyakran a kapitány az, aki ezt megteszi, ezt nem is rest Inara megemlíteni). Egyszer annyira védeni próbálta a kapitány a társnőt, hogy életre-halálra szóló párbaj lett a vége, ugyanis a tudta nélkül kihívta Atherton Winget. A vívás majdnem Mal életébe került. A szexuális vonzalom kettejük között nyilvánvaló, viszont ez a kapcsolat sosem teljesedett ki a sorozat végéig, pedig egyértelmű, hogy a társnő mélyebb érzéseket táplál iránta, mint amit beismer. Ezt a tényt is az támasztja alá, amikor sírva fakadt, miután megtudta, hogy Mal lefeküdt az egyik legjobb barátjával, Nandivel. Nyíltan ellenezte azt a felvetést is, hogy Mal megnősüljön. Máskor pedig Saffron megcsókolta a kapitányt, aki annak hatására összeesve hevert a padlón. Amikor Inara rátalált, ijedtében csókot adott Malnek. Az "Objects in Space" című epizódban River számára világossá vált, hogy a kapitány és a társnő csak arra vár, hogy az egyikük végre bevallja az érzelmeit. A "Better Days" képregényből pedig az is kiderül, hogy miközben Inara az ügyfeleivel testi kapcsolatba kerül, Malről fantáziál.
 • Kaylee: olyan a kapcsolatuk, mintha társnő a fiatal gépész anyja lenne. Szívesen fésüli Kaylee haját, meghallgatja az érzéseit Simonnal kapcsolatban, tanácsokat ad neki, és amikor a Serenity a dokkban rostokol, és éppen nincs ügyfele, akkor együtt elmennek vásárolni.
 • Simon: a doktor leginkább akkor keresi fel Inarát, amikor megkéri, hogy vigyázzon Riverre. Gyakran értenek egyet és együtt szokták javasolni, hogy Mal gondolja át a tervét, de a figyelmeztetésük általában süket fülekre talál.
 • River: Inara gyakran vigyáz Riverre, amikor Simon a gyengélkedőn van, vagy éppen a legénység többi tagjával együtt küldetésre megy.
 • Book: a lelkész eleinte fenntartással fogadta a foglalkozását, de végük Book hamar változtatott a modorán, még meleg ételt is vitt az űrsiklójára. Egyszer a tanácsát is kikérte, amikor a hite nagy próbatétel előtt állt.

A színfalak mögött

Inara szerepét Morena Baccarin játszotta el.

Először Rebecca Gayheartot kérték fel a szerepre, de a színésznőt az első filmezési nap után kirúgták. Joss Whedon ezt azzal magyarázta, hogy nem volt meg az összhang Rebecca Gayheart és a csapat többi tagja között. Morena első jelenetét már aznap felvették, amikor elfogadta a felkérést.

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

 • Serenity
 • The Train Job
 • Bushwhacked
 • Shindig
 • Safe
 • Our Mrs. Reynolds
 • Jaynestown
 • Out of Gas
 • Ariel
 • War Stories
 • Trash
 • The Message
 • Heart of Gold
 • Objects in Space

A következő képregényekben:

 • Downtime
 • Better Days
 • Those Left Behind

A következő filmekben és könyvekben:

 • Serenity (film)
 • Serenity (regény)

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!