Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

"Tudod, mi az a parancsnoki lánc? Az a lánc, amivel addig verlek, amíg rá nem jössz, ki itt a rohadt rangidős."

- Jayne Cobb

Jayne Cobb
Jayne Cobb

Jayne Cobb, akit egyébként Canton hőseként is ismert, a Serenity fedélzetén - ahogy Mal fogalmazott - a közönségszolgálat (public relations) feladatait látta el.

Életrajz

A fent említett munkakör természetesen nem igaz, Jayne egy zsoldos, aki egyik oldalon sem harcolt az Egyesítő Háborúban. Malcolm Reynoldsal és Zoe Alleyne Washburneel akkor találkozott először, amikor a bandája megpróbálta kirabolni őket. Mal látott fantáziát a fickóban, a profitból nagyobb százalékot és saját hálóhelyet kínált. Jayne egy percig sem habozott, egyik társát lelőtte, majd csatlakozott Mal legénységéhez.

Jayne jól harcol és jóval hamarabb cselekszik, mintsem átgondolná a dolgokat. Olykor még azt is mondhatjuk, hogy kegyetlen; amikor vitába keveredik a kapitánnyal, nem rest Mal vezetőképességét azzal ócsárolni, hogy feleleveníti a Serenity-völgyi csata eseményeit, amelyre Mal rendkívül érzékenyen reagál. Bár gyakran idiótának tűnik, megvan a magának való esze. Szereti átverni az embereket, többek között a nála jóval intelligensebb Simon Tamet is (csak egy konkrét példát említve: sikerült rávennie a doktort, hogy szkafanderben keljen át egy olyan hajóra, amelyen lélegezhető levegő volt). Előre megérzi, ha baj közeleg, nem egyszer volt olyan eset, hogy elsőként figyelmeztette a többieket egy közelgő veszélyre.

Leginkább zsoldosként tekintünk rá, Jaynenek megvan a saját becsületkódexe. Amíg megkapja a fizettségét, addig hű marad a munkaadójához. Amikor a kódex ellen vét, próbálja valamivel helyrehozni a dolgot, például az Arielen történtek után egy egész ládányi friss almát vett, amelyet megosztott a legénységgel. Azzal pedig a nem várt szentimentalizmusát demonstrálta, amikor kiderült, hogy a zsoldosként végzett munka fizetésének egy részét hazaküldi az anyjának, Radiant Cobbnak. Erre rátett egy lapáttal az is, hogy büszkén viselte azt a nevetséges narancsszínű, fülvédős sapkát, pusztán azért, mert az anyja készítette neki. (Wash: Ha valaki végigsétál az utcán egy ilyen sapkában, arról azonnal tudják, hogy semmitől sem fél). Amikor Mal büntetésből ki akarta vágni a légzsilipen, amiért feldobta Simont és Rivert a Szövetségnek, Jayne őszinte megbánással arra kérte Malt, hazudjon arról, hogy hogyan halt meg, ezzel azt tudatta a nézőkkel, hogy komolyan értekli, mit gondol róla a legénység többi tagja; már azelőtt, mielőtt rájött, hogy a Szövetség átverte, megbánta azt, amit tett, erre akkor döbbent rá, amikor látta Simont, ahogy megmenti egy ember életét, illetve amikor kiderült, mit tett a Szövetség Riverrel.

Jayne igazi arzenált tart a hálóhelyén. A kedvenc és legerősebb fegyverét még el is nevezte Verának, amely egy teljes csövű, automata záras fegyver módosított ravasszal, dupla tárral és alapos kalibrációval. Úgy szerezte meg, hogy megölte a korábbi gazdáját, egy bérgyilkost a hat közül, aki rá vadászott. Külön megbízása is volt Verának: Jayne egy levegővel teli űrruhába tette, hogy az űrben is el tudja sütni, megbénítva a "hullaházat", ezzel Jayne megmentette a Serenity legénységét (még arról is gondoskodott, hogy az ablakon keresztül kilőjje az ellenfelét). Jayne gyakran hord magánál kézifegyvert, amely leginkább a LeMat típusú revolverre hasonlít, később pedig egy gépkarabélyt is láttunk nála, amelynek szintén van neve: Lux.

Jayne alig fél valamitől, viszont a Fosztogatóktól kifejezetten retteg. Meg van róla győződve arról, hogy Simon és húga River rászabadítják a Serenityre a Szövetséget, és ez az aggodalma csak táplálja a Tam testvérek iránt érzett ellenszenvét. Továbbá észrevehetően fél Rivertől, aki egy alkalmi kirohanásában mellkason vágta Jaynet. Ez nyugtalanította a legénységet, és bár a lánynak hiába kedves a természete, Simon kezelése ellenére nem javul az állapota. Jayne szintén fél attól, hogy szégyenben hal meg, például attól, hogy kivágják a légzsilipen.

Higgins Holdján Canton népe úgy tekintett Jaynere, mint aki egy Robin Hood-szerű hős. Még egy fából faragott szobrot is állítottak a tiszteletére a város központjában, és egy dalt is írtak, amelyet szintén az iránta érzett tisztelet jeléül írtak, amelyben elmesélik, "hogyan rabolt a gazdagoktól, és adta a szegényeknek." A valóság azonban kevésbé hősies. Jayne és az akkori társa Stitch Hessian valóban kirabolták Higgins helytartót, és a pénzt tényleg ledobták a városra, de ezt nem jóakarásból. Jayne hajóját megtámadták, amely megsérült, és csökkenteni kellett a súlyt, hogy továbbra is emelkedni tudjon. Jayne elkeseredettségében kidobta a pénzt, de ezt már csak azután, hogy a társát is kidobta. Érzelmi falai akkor dőltek le legjobban, amikor Cantonban járt, és nagyon zavarta, amikor a "sárosok" még azután is bálványozták, hogy megtudták az igazat. Megpróbálta ezen túltenni magát, még Mallel is beszélt róla.

A színfalak mögött

Jayne szerepét Adam Baldwin játszotta el. Az ő szájából hangzott el a szellemes, a rajongók kedvenc mondata: "A hálómban leszek".

Jayne kedvenc fegyverét, Verát valószínűleg a színésznő, Jayne Mansfield után nevezték el, akinek leánykori neve Vera Jayne Palmer.

Adam Baldwin szinkronszínészként hangját kölcsönözte a Halo 3: ODST egyik karakterének, Taylor "Dutch" Miles tizedesnek, aki nyílvánvalóan hasonlít Jaynre - egyik mondata utal Verára, a másik pedig a Serenityn hagyott gránátokra. Taylor "Dutch" Miles továbbá Nathan Fillion karaktere, Buck tüzérségi őrmester alatt szolgál.

A színész egy másik sorozatában, a Chuckban szintén utalásokat tesz Jaynre. A Chuckban John Casey szerepét játsza el, aki a kocsiját a Fireflyból ismert "shiny" szóval dicséri. Egy másik epizódban egy intelligens gyerekhez így szól: "Mit akarsz tenni? Megsebesítesz az gondolataiddal?" (a Trash című epizód azon jelenetére utal ezzel, ahol Rivel odaszól Jaynenek: "Egyébként meg tudlak ölni a gondolataimmal"). Máskor pedig azt mondja, hogy Chuck "sérti a nyugalmát", ezzel szintén Jaynere utal, aki hasonló mondattal illette Rivert.

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

 • Serenity
 • The Train Job
 • Bushwhacked
 • Shindig
 • Safe
 • Our Mrs. Reynolds
 • Jaynestown
 • Out of Gas
 • Ariel
 • War Stories
 • Trash
 • The Message
 • Heart of Gold
 • Objects in Space

A következő képregényekben:

 • Downtime
 • Better Days
 • Those Left Behind
 • The Other Half
 • The Shepherd's Tale

A következő filmekben és könyvekben:

 • Serenity (film)
 • Serenity (regény)

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!