Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

"Nem hiszem, hogy van erő az univerzumban ami elmulasztaná Kaylee jókedvét. Néha szinte kedved támad leragasztani a száját és egy hónapig a raktárban tartani."

- Mal

Kaywinnit Lee Frye
Kaywinnit Lee Frye

Kaywinnit Lee "Kaylee" Frye a Serenity gépésze. Soha nem kapott oktatást a témáról, mégis rendkívüli, természetes adottsága van a gépek javításához. Kaylee nagyon kedves, vidám, élénk természetű, akkor is képes felvidítani a legénységet, amikor a többiek maguk alatt vannak.

"Hol tanultad ezt meg, ifjú hölgy?"

"Csak csinálom, ennyi az egész. Apukám azt mondja őstehetség vagyok."

"Szerintem igaza van."

- Mal elismerése Kaylee képességei iránt, miután megjavította a Serenityt

Életének korai szakaszában

Kaylee fiatal korától kezdve úgy értett a gépekhez, mint aki egész életében azokkal foglalkozott volna. A szülőbolygóján gyakran segített édesapjának megjavítani dolgokat.

A Serenity legénységének tagjaként

Kaylee, percekkel azután, hogy Mal rajtakapta őt és Bestert a gépteremen, amint éppen szeretkeznek, csatlakozott a Serenity legénységéhez. Előtte még Bester volt a Serenity gépésze. Bester tévesen informálta a kapitányt, mondván a Serenityt nem lehet megjavítani. Erre Kaylee rácáfolt, és pillanatok alatt rálelt a hiba okára, és meg is javította a földre kényszerült hajót. Malt lenyűgözte az ifjú hölgy tehetsége, és azonnal felajánlotta neki Bester állását. Kaylee örömmel elfogadta, és családját (illetve Bestert) hátragyavja csatlakozott a legénységhez.

Kayleet egyszer hasba lőtte egy Szövetségi ügynök, Lawrence Dobson. Simon Tam kihasználta ezt a "lehetőséget", és egyezséget kötött Malcolmmal, meggyógyítja Kayleet, cserébe ő és húga a Serenity fedélzetén maradhat. Miközben Simon ellátta Kaylee sérülését, Jayne Cobb a gyengélkedőn kívülről nézte végig a műtétet. Kaylee nyilvánvalóan vonzónak találta Simont, ez Jayne figyelmét sem kerülte el, aki buja megjegyzést is tett erre vonatkozóan, megalázva a fiatal gépészt Simon előtt, a doktor pedig nagyon kínosnak érezte a helyzetet. A kapitány rögtön elküldte Jaynet az étkező asztaltól. A történtek ellenére Jayne láthatóan aggódott Kayleeért, és ez tükrözi a többiek érzését is - a legénység mindegyik tagja szívén viseli a fiatal lány sorsát. Ettől függetlenül Jayne továbbra is viccet csinálna abból a tényből, hogy Kaylee vonzónak találja Simont.

Kaylee imádja az epret. Amikor Book lelkész a Serenity fedélzetére lépett, fizetségként egy kis doboznyi epret adott át Kayleenek, aki azonnal elfogadta az ajánlatot. A másik bizonyítékot akkor láthattuk, amikor a kapitány és ő elmentek egy bálba: Kaylee azonnal a büféasztalon található, eperrel teli tálat célozta meg.

Bár Kaylee a képességeiből kifolyólag mindent meg tud javítani, szereti a lányos dolgokat is, és Mal nagyon felbosszantotta, amikor a kapitány csak a gépészt látta benne, és nem a nőt.

Ritka az olyan alkalom, amikor a képessége cserben hagyja, és olyan, mintha a gépészt elhagyná a fényes, vidám természete. Ez történt akkor is, amikor egy robbanás következtében a Serenity hajtóműve felmondta a szolgálatot. Kaylee nagyon letört lett, mivel a szeretett hajója megsérült, és ő nem látta az "utaló jeleket". Kaylee személyiséggel ruházta fel a Serenityt, úgy beszélt róla, mintha az egy élő, érző személy lenne, és személyes sértésnek vette, amikor valaki úgy utalt rá, mint egy "roncsdarab".

River mondta ki először őszintén, hogy s Simon és Kaylee közötti vonzalom nem csak holmi hirtelen felindulás, hanem valóban szerelmesek egymásba.

Simon Tam a későbbiekben bevallotta érzelmeit, Kaylee pedig viszonozota. Végül kapcsolatuk kiteljesedett; Kayleet és Simont láthattuk szenvedélyesen csókolózni, majd a gépterem padlójára feküdni a Serenity végén.

Kapcsolatok

"Oly sokáig voltam a Serenityn, mégsem figyeltem arra, hogy nekem mi lenne jó. De az egyetlen, amit bánok, hogy sosem voltam veled."

"Velem? Amit ez alatt értesz, az a... szex?"

"Igen, az."

"A francba ezzel! Életben maradok."

- Simon és Kaylee végül bevallják egymásnak érzéseiket.

 • Simon: Kaylee romantikus érzéseket táplált Simon Tam iránt már a kezdetek óta, azonban ezt sokáig nem vallották be egymásnak, pedig nyílvánvaló volt, hogy Simon érzései is hasonlók. Legtöbbször a doktor figyelmetlensége gátolta a kettejük közötti viszony kiteljesedését, és ha pedig nem ez volt az ok, akkor a húga iránt való elkötelezettsége. A probléma oka leginkább az volt, hogy gyakran olyan megjegyzéseket tett, ami megbántotta Kaylee érzéseit, sértegette a legénység életstílusát, a Serenityt, gyakran magát a fiatal gépészt is, pedig Simon soha nem akarta szándékosan megbántani; jó példa az ügyetlenségére az is, amikor úgy utal Kayleere, mint az 'egyedüli nőre a világon,' mivel minden más nő, akit ismer, vagy házas (Zoe), vagy túl profi (Inara), vagy a hozzátartozója (River). Simon soha nem haragudott meg Kayleere, kivéve egyszer. Ez akkor történt, amikor Kaylee elmesélte, River milyen profi módon bánt a lőfegyverrel, ez pedig rossz fényt vetett Riverre, Simon pedig dühös lett, de magába folytotta haragját. Végül Simon és Kaylee bevallották egymásnak, hogy mit éreznek, és kapcsolatuk kiteljesedett.
 • Malcolm: a kapcsolat Malcolm Reynolds és Kaylee között leginkább egy testvéri kapcsolatra hasonlít, Mal ráadásul "Xiao Mei Mei"-nek hívta Kayleet, ami mandarin nyelvről lefordítva magyarra "kis fiatal húgom", illetve Mal hallani sem akart többet arról, amikor Kaylee megjegyezte, hogy már több, mint egy éve nem szexelt.
 • Inara: Kaylee szereti eltölteni szabadidejét Inarával, mivel az idő legnagyobb részét lányos dolgokkal töltötték, a közös vásárolgatástól kezdve a hajfésülésig. Inara tanácsokat is adott Kayleenek a szerelmi életét illetően, hogyan kezelje Simont, hogyan hívja fel a doktor figyelmét.
 • River: River Tam és Kaylee szívesen játszanak együtt, a kapcsolatuk úgy jellemezhető, mint két tinédzser barát, akik fiúkról és a tapasztalataikról beszélgetnek. Ez a sorozatban is láthatjuk, amikor River viccből ellopta Kaylee almáját, aki ezért a Serenityn keresztül kasul kergette, majd az almát visszaszerezve azt állította: "nincs erő a 'Verzumban, amely megállíthatna." Később River ugyanezt állította, amikor lelőtt három embert (ráadásul úgy, hogy oda sem nézett, és egyszer sem lőtt mellé), megmentve Kaylee életét. Kayleet láthatóan megviselték a látottak, és egy ideig kerülte River társaságát, végül azonban félretette ezt az emléket.
 • Bester: Kayleenek csak alkalmi kapcsolata volt a Serenity ex-gépészével, nem sokkal azelőtt, hogy átvette a helyét a fedélzeten.

A színfalak mögött

Kaylee szerepét Jewel Staite játszotta el.

A színésznő úgy jellemezte Kaylee karakterét, hogy nagyon kedves, "és az a kedvesség nagyon valódi", majd hozzátette, "nagyon szeret a hajón lenni. Nagyon szereti a legénységet. Ő az egyetlen, aki igazán szereti mindegyiket, a hibáik ellenére is." Staite az Interview magazinnak elmondta, "Olyam, mint egy ócska kis lotyó, aki a szívét a tenyerén hordozza."

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

 • Serenity
 • The Train Job
 • Bushwhacked
 • Shindig
 • Safe
 • Our Mrs. Reynolds
 • Jaynestown
 • Out of Gas
 • Ariel
 • War Stories
 • Trash
 • The Message
 • Heart of Gold
 • Objects in Space

A következő képregényekben:

 • Downtime
 • Better Days
 • Those Left Behind
 • The Other Half
 • The Shepherd's Tale

A következő filmekben és könyvekben:

 • Serenity (film)
 • Serenity (regény)

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!