Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

"...Megtettük a lehetetlent, ez tesz minket hatalmassá."

- Malcolm Reynolds

Malcolm Reynolds
Malcolm Reynolds

Korai évek, tanulmányok

Mal a Shadow nevű bolygó egy farmján született 2468. szeptember 20-án, és ott is nőtt fel. Anyja és még "40 kéz" nevelte fel őt, és a sorozatból kiderül, tisztességes nevelést kapott. Bár Mal általában a tapasztalatokra hagyatkozik, mintsem a tankönyvekre, gyakran meglepi a környezetében lévőket széles irodalmi ismeretével, kezdve az elmebeteg diktátor Shan Yu munkáitól Samuel Taylor Cleridge verses kötetéig, de azt már nem tudja, "ki" volt Mona Lisa.

Katonai karrier

Az Egyesítő Háború idején Mal önkéntesként csatlakozott a Függetlenségi erőkhöz, szemben a Szövetséggel, a háború alatt az őrmesteri rangig jutott. Hűséges társa, Zoë Alleyne Washburne csaknem az egész háború alatt mellette szolgált, sok veszélyes helyzeten vergődtek át együtt. Három ilyen csatát is meg lehet említeni. Az egyik a 2510. évi Du-Khangi csata, illetve a New Kasmiri hosszú, téli kampány, ahogy egy egész szakaszt irányított. Szintén harcolt a Sturgesi csatában is, amely Badger szerint a "legvéresebb és legrövidebb csata volt a háborúban", bár Mal szerint csak a második. Az őrmester sok csatát átvészelt már, a fordulópont a Hera bolygón a Serenity-völgyben lezajlott csata volt, ahol ő és a Függetlenségi erők fizikailag és érzelmileg is vereséget szenvedtek.

A háború után Mal saját hajót szerzett magának, egy régi, lerobbant 03-K64 Firefly osztályú hajót, amelynek előző kapitánya Harbatkin volt (a regisztrációs papírokat soha nem módosította át). A hajót Serenityre keresztelte. A Serenityn és az utazásai alatt továbbra is a barnakabátos ruháját hordja, övén egy standard tiszti pisztollyal, a típusa Liberty Hammer. Ez a fegyver már a háború idején is nála volt, és ezalatt az idő alatt sokat változtatott rajta.

Személyes filozófia

"Téged szívésen látlak a hajómon. Istent nem."

- Malcolm Reynolds Derrial Booknak

Úgy tűnik, hogy a háború, pontosabban a Serenity-völgyi csata gyakorlatilag kiölte Malből a hitet. Pedig ebben a csatában, amikor felkészítette az embereit a harcra, az Úrról beszélt, és megcsókolta a nyakláncán csüngő keresztet. Azonban később már nyugtalanította Book lelkész jelenléte a hajón, és a hitről alkotott eltérő véleményük folyamatosan egy (leginkább baráti) vita alapját képezték.

Bár Mal elvesztette hitét Istenben, az emberiségbe vetett hite viszont megmaradt; kockáztatta saját és legénységének életét azért, mert úgy vélte, River igenis ember, nem pedig egy élő fegyver, ahogy azt az Ügynök állította. Nagyon óvatos az emberi kapcsolatok tekintetében, de hisz az emberek alapvető jóságában. Ez a hit már kezdi kifejteni hatását a kormánnyal szemben tanúsított negatív véleményére is. Ahogy korábban kifejtette, "a kormányok csak az emberek útjába állnak". A Szövetség, amelynek a kormánya mindenbe beleavatkozik és szabályokat hoz, logikusan az ellensége. A Szövetség iránt érzett ellenszenve sosem tűnt el végleg (bár egyszer azt mondta: "már arra sem méltatók, hogy elverje őket", ezzel arra akart utalni, ha a Szövetség felbérelné, hogy végezzen el egy melót, még fontolóra is venné az ajánlatot). Bár az Egyesítő Háború óta sok idő eltelt, még mindig nem tudták meggyőzni arról, hogy a rossz oldalon harcolt. Mal kifejtette véleményét, ami egy kiáltványnak is betudható: "[A Szövetség] vissza fogja vonni azt az állítását, hogy... jobbá teheti az embereket. És én mindent megteszek ennek érdekében. Rosszalkodni fogok." A kormányellenes magatartása az oka annak, hogy egy űrhajón él, világról világra utazik, a lehető legtávolabb a Szövetség befolyásától.

Személyiség

A hajó lehetőséget biztosít Mal számára, hogy hátrahagyja a háború okozta veszteségeket és a Szövetség által irányított bolygók befolyását. Egy olyan univerzumban szeretne élni, amely elfeledte őt. Legyen szó bármilyen munkáról, azt kérdés nélkül elvállalja, de nem tesz semmi olyat, amely az erkölcsi szabályaiba ütközne. Személyiségéből nem hiányzik az erkölcs (például elutasított olyan munkát, amely a rabszolgatartóknak segített volna) és elteszi láb alól azt, aki őt próbálja megölni: "Ha valaki megpróbál megölni, te is megpróbálod és te kerülsz ki győztesen." Nem riad vissza attól, hogy megtréfálja a legénységét, vagy hogy verekedést provokáljon, de a legrosszabb helyzetekben is a becsületére hallgat. Ami Malt megkülönbözteti egy tipikus hőstől, az az, hogy a kapitány az a típus, aki előbb lő, mielőtt kérdezne; gyakran nem érdekli a "tisztességes küzdelem" fogalma sem. Nem veti meg a piti rablómunkákat sem, de azt tisztességesen és bátran teszi: a rabszolgatartóktól lop.

Legénysége iránt nagyon elkötelezett, mindentől próbálja megvédeni az embereit, nagyon lojális. Tartja magát ahhoz az elvhez, hogy senkit nem hagy hátra. Ha egyszer a legénység tagja lettél, a végsőkig fedezni fogja a hátad. Ha valaki a legénység egy tagjára támad, azt a saját személye elleni támadásnak veszi. Született vezető és inspirálóan hű társaihoz, ezt megmutatta mind a háborúban, mint a Serenity fedélzetén is. A sorozatban úgy tűnt, Mal és a társnő Inara Serra erős érzelmeket táplálnak egymás iránt. Mindketten próbálták eljerteni valódi érzéseiket, és az idő nagy részében ez veszekedés formájában csapódott ki.

A Serenity regényváltozatában Simon mellett River volt a második, aki azt állította, hogy Mal az, akire leginkább hasonlít; mindketten sérültek a maguk módján. Mal az egyetlen, aki hasonlóan sok fájdalmat élt át, mint River.

A színfalak mögött

Malcolm Reynolds szerepét Nathan Fillion játszotta el. A Serenity képsorai azt sugallják, hogy Mal 2468. szeptember 20-án született - ez azt jelentené, hogy 49 éves a Firefly epizódjaiban -, ez az adat valószínűleg hibás, ezt támaszthatja alá az a tény is, hogy a neve is el volt gépelve: "Malcom". Az év valószínűleg 2486 akart lenni, ez azt jelenti, hogy 31 éves, amely sokkal inkább tűnik valós adatnak.

Az Xbox 360 konzolra megjelent Halo 3 című játékban Nathan Fillion szinkronszínészként hangját kölcsönözte a játékban szereplő tüzérségi őrmesternek, Reynoldsnak, egy UNSC tengerészgyalogosnak. Szintén hangját kölcsönözte a Halo 3: ODST egy főszereplőjének, Edward Buck tüzérségi őrmesternek, akinek az osztagában két embert szintén két korábbi Firefly színész, Adam Baldwin és Alan Tudyk szólaltattak meg. Edward Buck arcát ráadásul Nathan Fillionról modellezték. A játék mögött álló stúdió, a Bungie tagjai be is ismerték, hogy Firefly rajongók.

A sorozatban általában Malnek szólították, de Kaylee egy másik becenevet is megemlített - "Feszes Nadrág kapitány" - a Shindig című epizódban. Ez a becenév később nagyon népszerű lett a barnakabátosok (rajongók) körében. A Serenityben Mal úgy tűnt, hogy komorabbá és durvábbá vált. (Szintén úgy tűnt, hogy kevésbé tartotta már magát a korábbi eszméihez, a becsületességhez.) Ezt támasztotta alá Zoenak a következő megjegyzése: "Csak... a háború idején soha nem hagytunk hátra senkit", erre Mal a következő mondattal válaszolt: "Talán pont ezért vesztettünk". Illetve Kaylee is csipős megjegyzést tett (bár a kijelentés pillanatában dühös volt, így lehet, hogy nem gondolta komolyan), arra utalva, hogy szépen lassan a kapitány mindenkit ellök maga mellől. A film végén viszont úgy tűnt, visszatért régi önmagához. Zoe így jellemezte a hajónak és saját magának az állapotát: "Eléggé összetort, de továbbra is repülni fog", ez a mondat akár Malre is igaz.

Szintén a Serenity képsoraiból derül ki az is, hogy Malt ideiglenesen kapitánnyá léptették elő, hogy átvegye az irányítást a Függetlenségi erők azon csapatai felett, akiknek a vezető tisztjét megölte a Szövetség. Ez magyarázatot adhat arra a kivágott jelenetre (a Firefly pilot részéből), amelyben Mal azt mondta, hogy több, mint 2000 embernek parancsolt. Továbbá a képsorok azt is elárulták, hogy Malt az 57. Szárazföldi brigádhoz vezényelték, amelyet Badger úgy hívott, hogy "Golyók és Bajonettek brigád", azonban azt nem tudni, hogy Badger csak becsmérlőn aggatta rá ezt a becenevet, vagy ez a brigád tényleges gúnyneve volt.

Forgatási információk

Joss Whedon szerint csak Malcolm Reynolds karaktere volt az egyetlen, amelyet már előre kitalált, amikor a csapatot összeállította. Egy hőst akar, de nem egy klasszikus értelemben vett hőst; valaki olyat, "aki minden, csak nem hős."

Az eredeti pilotban Mal jóval sötétebb hangulató és jóval bezárkózottabb volt. Azonban ez nem tetszett a FOX vezetőinek, és megkérték a rendezőt, hogy Malt "világosítsa ki". A második epizódban ("The Train Job") Whedon már egy jóval "vidámabb" Mal Reynoldsot írt le.

Szereposztás

A szerepet eredetileg a Buffy - A vámpírok réme egyik főszereplője, Nicholas Brendon töltötte volna be, azonban a forgatás ütközött a Buffy ütemtervével.

Whedon megkérte Nathan Filliont, hogy játsza el a vezető szerepet, a felkérést Fillion örömmel el is fogadta. Mielőtt bekerült volna a csapatba, Filliont többször is behívták, hogy felolvasson egy-egy részletet a forgatókönyvből. "Nagyon izgultam. Ez volt az első főszerepem, és nagyon ideges voltam, de nagyon akartam, hogy részese lehessek a sorozatnak, nagyon el akartam mesélni ezeket történeteket", nyilatkozta.

Jelmez

Randy Erikson egy Los Angeles-i színházi kellékes boltot bízta meg azzal, hogy elkészítse Mal fő fegyverét, a Liberty Hammert, ezt mindössze másfél hét alatt el kellett készíeniük. Erikson biztosított az elképzelése alapján egy korábban elkészített mintát, továbbá az alapfegyvereket, az egyik egy ötlövetű, .38 kaliberű Taurus (8-as modell) volt. Erikson az amerikai poglárháború revolvereit vette alapul, azokból merített ötletet, a legutólsó mintadarab réz vagy bronz kinézetű, kissé nyújtott revolver volt. A legnagyobb kihívás az volt, hogy az eredeti revolver vonalait elrejtse úgy, hogy közben az még működőképes maradjon.

A GBB Custom Gunleathert kérték meg arra, hogy elkészítse Mal pisztolytokját, amely tölgy-cserzett faragott bőrből készült. A kabát, amely egy barnakabátos számára relikvia, a Firefly kosztum designerének, Shawna Trpcic és Jonathan A. Logannek, egy bőrművész a közös munkája. Trpcic az ötletei alapján készített egy vázlatrajzot és egy mintadarabot, mielőtt a végleges változatot elkészítették volna egy belföndön tenyésztett marha bőréből. A mandzsetta vissza van hajtva, amely a keleti köpenyek selyem bélését idézi. Két kabát készült, az egyik az "1-es számú", a másik pedig a "Hős" kabát. Az 1-es számú kabáton a golyó ütötte lyuk találhatő, míg a hős változatban egy vágás található, amelyet összevarrtak.

Az már csak "puszta véletlen", hogy egy Nathan Fillion által eljátszott másik karakter, Castle ugyanazt a kabátot viselte Mal pisztolyával együtt a Castle című sorozat egyik epizódjában.

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

 • Serenity
 • The Train Job
 • Bushwhacked
 • Shindig
 • Safe
 • Our Mrs. Reynolds
 • Jaynestown
 • Out of Gas
 • Ariel
 • War Stories
 • Trash
 • The Message
 • Heart of Gold
 • Objects in Space

A következő képregényekben:

 • Downtime
 • Better Days
 • Those Left Behind
 • The Other Half
 • The Shepherd's Tale

A következő filmekben és könyvekben:

 • Serenity (film)
 • Serenity (regény)

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!