Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

"River több, mint tehetséges. Ő maga a tehetség. Bármibe is kezdett, zene, matematika, elméleti fizika - vagy akár a tánc -, semmi nem volt, ami ne lett volna számára kevésbé természetes, mint a légzés nekünk."

- Simon Tam

River Tam
River Tam

River Tam, Dr. Simon Tam tinédzser húga, mindketten Malcolm Reynolds Firefly osztályú hajóján, a Serenityn találtak menedéket. Csodagyerek, aki jóval okosabb kortársainál, és az atlétika szempontjából is nagyon tehetséges. A Parlament (a Szövetség irányító testülete) jóváhagyásával Dr. Mathias intenzív kísérleteknek vetette alá, melynek következtében River mentálisan instabil fegyverré változott, ezt akarták később titkos kormányzati célokra felhasználni. Simon csak nagy nehézségek és költségek árán tudta kiszabadítani őt, azonban a Szövetség sok ügynököt a felkutatásukra küldött, többek között Lawrence Dobsont, két kék-kesztyűs embert, McGinnist, a fejvaszát Jubal Earlyt és egy Ügynököt. Miközben menekülnek, a legtöbb időt a Serenity legénységével töltik, amely tulajdonképpen később a családja lett.

Életének korai szakaszában

A gazdag Tam család tagjaként nőtt fel bátyjával, Simonnal együtt a központi (Szövetségi irányítás alatt álló) Osiris bolygón. A bájos fiatal lány már kiskorában bebizonyította, hogy nagyon tehetséges és intelligens (már három évesen korrigálta Simon kiejtését). Mindig szeretett tanulni, és a tudásvágya soha nem is csillapodott, ezen kívül imád táncolni. Tizennégy évesen már unalmasnak találta a tanulmányait, miközben már diplomájának megszerzésére készült fizikából.

Ekkor került a kormány saját tanulmányi programjába, amelyet csak "Akadémia" néven ismerünk. A szülei és Simon azt hitték, hogy egy nagyon elit magániskolába került, ahol a Szövetség segít a nagy elméleti tudással rendelkező tehetségeknek kibontakozni, azonban később kiderült, ez csak egy álcája annak a kísérleti programnak, ahol tökéletes gyilkosokat akarnak képezni. A Szövetség által lefizetett doktorok és tudósok titokban kísérleteztek Riveren, beleérte több műtétet is, amely közül néhány a amigdaláját is megsebesítette.

Az R. Tam sessions című rövid videókban figyelemmel kísérhettük, hogyan halad a fiatal lány az őrület felé, ahogyan azt a viselkedésében is láthattuk. Utalásokat tett a Paxra, amelyről később a Serenity filmből tudhattunk meg részleteket, illetve említést tett az Akadémia első tananyagára, amelynek a címe "meghalni az asztalon", amelyet úgy tűnik, a hagyományos módon nem tudott megtanulni. Az R. Tam sessions a kezdeti interjúkat mutatja be, ahol az Akadémia egy tagja rámutat arra, hogy Rivernek a nagy intelligencián kívül erős intuitív képességei vannak, és nagyon fogékony a komplex témákra. Hogy ez hogyan és mikor alakult át tökéletes elme-olvasó képességgé, az rejtély, de az R. Tam sessionsből az is kiderül, hogy már a kísérletek előtt is mutatta ennek a képességnek a jeleit.

Simon szerint a Szövetség próbálta teljesen elszigetelni Rivert a családjától, de a lánynak sikerült levelet küldeni a bátyjának, amelyben segítségért kiáltott, természetesen nem nyíltan, hanem kódot rejtett el az üzenetben. Simon megfejtette az üzenetet, és tervet eszelt ki, hogyan is menekítse ki a tizenhat éves húgát, annak ellenére, hogy a szülei szerint Simon csak paranoiás. Simon feláldozta minden vagyonát és ígéretes orvosi karrierjét, de végül sikerült rátalálnia Riverre egy kormányellenes csoport segítségével. Simon története, amelyet a legénységnek elmondott, azt sugallja, hogy ez a csoport volt az, aki kimenekítette Rivert az akadémiáról, és erre az akcióra az egész vagyona ráment. Később viszont kiderült, hogy Simon nem csak pénzben támogatta a csoportot, hanem fő szerepe volt a tervben.

A mentőakció

Bár Simon rájott, hogy River bajban van, két évig nem tudott segíteni húgának. Végül rámosolygott a szerencse, megkereste őt egy földalatti mozgalomi csoport egy tagja. Tőle tudta meg, hogy a Szövetség "játszadozik a lány agyával". A csoport beleegyezett, ha Simon pénzeli az akciót, akkor kiszabadítják Rivert sztázis állapotban. Majd a lányt így el lehetett volna szállítani Persephonera, egy olyan bolygóra, amely a Központon kívülre esik, és Simon onnan oda vihette volna, ahová csak akarja.

Simon hatalmas vagyont fizetett ezeknek az embereknek. A terv részeként a doktornak sikerült álruhába öltözve bejutni az Akadémiára, és a mint a Szövetségi kormány egy tisztjének kiadva magát kikérdeze Dr. Mathiast, hogy mégis milyen kezelést kapott River. Simon ezután aktivált egy rejtett bénító gránátot és kiszabadította Rivert. Ezután a felvonó akna ablakához futottak, áttörtek rajta, majd felettük a támogató csoport hajója segítségével biztonságban elmenekültek. Mindezt rögzítették az Akadémia biztonsági kamerái. Ezek után nem volt más hátra, a testvérpár elindult a Persephone felé.

Amint erről a Szövetség tudomást szerzett, azonnal zárolták Simon pénzügyi számláit, így a doktornak csak annyi vagyona maradt, amennyi nála volt. Természetesen kőrőzést is adtak ki ellenük, szökevénynek titulálták őket.

Személyiség, kezelések

Amikor River nyugodt és normális, nagyon megnyugtató a társasága, szép és kedves. Ezt Mal és Kaylee is megjegyezte, a kapitány úgy fogalmazott, hogy "magam is kellemesnek találom Rivert". A Jaynestown epizódban láthattuk, hogy Book lelkésszel is jól kijön. Az R. Tam Sessions alapján azt lehet megállapítani, hogy eredetileg ilyen volt a természete. Amióta viszont kísérleteknek vetették alá, gyakran furcsán viselkedik, és amikor mentális kitörései vannak, megmagyarázhatatlanul cselekszik (például amikor megvágja Jayne mellkasát egy nagy késsel, amiért a zsoldos egy olyan pólót hord, amin Blue Sun embléma van), és így potenciális veszélyt jelent mindenki számára. A veszélyt, amelyet képvisel, csak tovább súlyosbítja a páratlan tudása és elképesztő képességei. Ha valakit bántani akarna, kevés olyan ember van, aki megakadályozhatná.

Szülei kidakadták Simont és Rivert, és ha ez nem lenne elég, a Szövetség és több fejvadász is folyamatosan a nyomukban vannak. Simon orvosi képességeit felhasználva folyamatosan kezeli Rivert, abban reménykedve, hogy gyógymódot talál River jelenlegi viselkedésére. Egy fejlett orvosi 3D-s képalkotó rendszer segítségével Simon rájött, hogy az agyának egy részét, az amigdalát (amely az érzelmi reakciók feldolgozásáért felel) eltávolították. Ez azt eredményezte, hogy River nem fél semmitől, amitől egy normális ember az amigdala miatt félne, ezért River nem képes kontrollálni érzelmeit, még akkor sem, ha szeretné. Ahogy Simon fogalmazott: "Mindent érez; Nem tud érezni."

Telepatikus képességekkel rendelkezik; "látja" és előre megérzi a jövőt (ezt azonban gyakran csak csavart, rímelő mondatokkal írja le), emellett képes "megérezni" az emberek érzelmeit és látja a gondolataikat. A Trash epizód végén még Jaynet is megfenyegeti, miszerint "meg tudja őt ölni a gondolataival". Hogy ez igaz, vagy csak egy üres fenyegetés, azt nem tudjuk (de ismervén River képességeit, és mivel nem szokása üres fenyegetéseket tenni, valószínűleg igaz). Tudta (a Serenity film végén), hogy Mal mit fog mondani, és olvasott Jubal Early gondolataiban (az Objects in Space című epizódban). Képes könnyedén feltérképezni a környezetét, erre jó példa az, amikor rátalál a lemészárolt legénységre (a Bushwacked című epizódban), egy számára ismeretlen kórházból kitalál mindenféle segítség nélkül (az Ariel címú epizódban), és képes más emberek sérüléseit és egyéb fizikai problémáit megérezni. Hogy mi mindenre képes még, azt nem tudjuk, ahogyan azt sem, hogy mi a célja annak a szervezetnek, amely kísérleteket végzett rajta, illetve hogy mi a valódi kapcsolat a Szövetség és a szervezet között.

Főleg az ösztöneire és az érzéseire hagyatközik, szemben a tudásával, mégis gyakran a dolgok logikus oldalát tartja előnyben. Például Book lelkész bibliáját is "meg akarta javítani", mert szerinte a bibliai történeteknek nincs logikai alapja, egyszerűen "nincs értelme". Amikor beszélgetésbe elegyedik valakivel, akkor a kifejezései csaknek líraiak, sokkal mélyebb jelentéssel bírnak, mint az mások felfogják, a mondatok leginkább titkos metafórákból állnak, és sosem egyszerűek (kikéve egy két esetet, például amikor Simonnak megemlíti, hogy "mennyire ostoba").

River lenyűgóző szellemi képességekkel rendelkezik. A Serenity egyik jelenetében, amelyet végül kivágtak a filmből, River kiszámolta a szökési vektort és az indítási ablakot ahhoz, hogy a hajó sikeresen elhagyhassa a Miranda bolygót, mindezt fejben. A film végén pedig átvette a másodpilóta szerepét, és minden nehézség nélkül elvezette a hajót.

A film végére úgy tűnt, River állapota stabilizálódott (odáig elment, hogy azt mondta: "jól vagyok"). Azonban azt nem felejthetjük el, hogy az amigdaláját eltávolították, így sosem gyógyulhat meg teljesen, és ezért továbbra is kiszolgáltatott az érzelmeinek. Lehetséges, hogy a barátokkal és a törődő (nagyon ritkán nem törődő) társaival töltött idő csillapította a trauma okozta hatásokat, ebben valószínűleg közrejátszott Simon kezelése is, bármi is legyen is az. A másik indok az lehet, hogy végre kiderült Miranda rejtélye.

Törékeny megjelenése és vékony alkata ellenére River közelharci képessége tulajdonképpen mindenkiét felülmúlja. Két alkalommal keveredett tömegverekedésbe (ugyanabban az időben 20-30 ellenfél támadt rá), ennek ellenére nemcsak, hogy győzelmet aratott, de még csak meg sem sérült. A küzdőstílusa, amelyet a Serenityben láthattunk, a Kung-fu és a Kickbox keveréke, jóval "balettosabb". Minden harcművészetben nagyon jártas, legyen szó fegyver nélküli, kézifegyverrel történő küzdelemről, illetve lőfegyverről. A lőfegyverek tekintetében is a tehetsége csaknem szuperhősies: a Firefly War Stories című epizódjában egy szempillantás alatt felmérte a küzdelem helyszínét, majd három előre törő katonát minden nehézség nélkül lelőtt úgy, hogy oda sem nézett.

Kapcsolatok

A kezdeti viselkedése ellenére River a sorozat ideje alatt érdekes kapcsolatokat épített ki a Serenity legénységének egyes tagjaival.

"Nem hittem volna, hogy eljössz értem."

"Azért, mert buta vagy."

- River és Simon találkoztak a Serenityn

Simon Tam

A lány roppant magas IQ-ja miatt Simon gyakran érezhette magát "butának", mindazonáltal nagyon közel állnak egymáshoz. Simon gyakran, szeretettel hívja őt "Méi-mei"-nek, amely annyit jelent, hogy "kis húgom". Szerettek kitalált játékokkal játszani, és a fiatal éveik alatt sosem távolodtak el egymástól.

A gazdag és befolyásos Tam család tagjakét elkényeztették, és megkapott mindent, amire csak vágyott: legújabb technológiák, társadalmi elismerés, oktatás; River nem vágyott ezekre. Mégis úgy tűnik, hogy ő és a bátyja folyton sikereket értek el, köszönhetően a  feltörekvő szüleiknek és az egymás iránti szeretetüknek, és annak a köteléknek, amely kizárólag a család helyzetének köszönhető. River tizennégy évesen már a Gen Edben folytatta tanulmányait, amely tulajdonképpen egy felsőoktatási intézménynek felel meg. Ennek ellenére hamar megunta az ottani tanulmányokat, szerinte túl lassan haladnak az oktatók az tananyaggal.

Amikor tudomást szerzett az "Akadémiáról", amely új kihívásokat jelentett a számára, azonnal élt a lehetőséggel, és jelentkezett. Azonban az Akadémia nem egy hagyományos értelemben vett iskola, amelyet eredetileg bemutattak Rivernek. Sőt, nem is egy iskola, hanem egy illegális kísérleti program, amelyet a kormány pénzel, hogy bérgyilkosokat képezzenek a Szövetség számára.

A bekerülést követő két évben Rivert folyamatosan pszihikai és fizikai kísérleteknek vetették alá. A bezártságban töltött idő alatt sikerült annyira egészségesen tartania az elméjét, hogy kódolt üzenetet tudjon küldeni bátyjának, Simonnak. River azt remélte, hogy Simon megfejti a kódot, és kiszabadítja az Akadémiáról. És ez így is történt. Nem sokkal két év után, hogy jelentkezett az Akadémiára, a bátyja elment érte. Ezzel a cselekedetével őt és Rivert családja kitagadta, és emellett szökevényeknek titulálták őket.

Hogy ne legyenek szem előtt, és hogy a Szövetség ne találja meg őket, Simon húgával a Firefly osztályú Serenity fedélzetén maradt. Bár River tudta, hogy soha többé nem mehet haza, mégis nagyon megkönnyebbült és boldog lett, hogy ismét a bátyjával lehet, miután csaknem három évig elválasztották tőle.

Normális pillanataiban River rájött, hogy a bátyja milyen hatalmas áldozatot hozott érte, és úgy érzi, hogy legtöbbször csak teher a számára, és miatta Simon nem tudja a saját életét élni a Központi Bolygókon, nem gyakorolhatja hivatalosan is a szakmáját. Ezt Simon amikor csak teheti, tagadja, újra és újra elmondja Rivernek, hogy egyáltalán nem bánta meg, amit tett, és neki csak rá van szüksége.

Az Our Mrs. Reynolds című epizód egy kivágott jelenetében River teljesen össze volt zavarodva, nem tudta, hogy Simon a testvére, és megkérde Book lelkészt, hogy adja őket össze. Ezt természetesen Simon ellenezte.

Kaylee Frye

River és Kaylee szívesen játszanak együtt, a kapcsolatuk úgy jellemezhető, mint két tinédzser barát, akik fiúkról és a tapasztalataikról beszélgetnek. Ez a sorozatban is láthatjuk, amikor River viccből ellopta Kaylee almáját, aki ezért a Serenityn keresztül kasul kergette, majd az almát visszaszerezve azt állította: "nincs erő a 'Verzumban, amely megállíthatna." Később River ugyanezt állította, amikor lelőtt három embert (ráadásul úgy, hogy oda sem nézett, és egyszer sem lőtt mellé), megmentve Kaylee életét. Kayleet láthatóan megviselték a látottak, és egy ideig kerülte River társaságát, végül azonban félretette ezt az emléket. Az Objects in Space című epizód végén láthattuk, ahogyak pletykálnak és jacket játszanak.

Jayne Cobb

Jayne a legnagyobb ellenzője annak, hogy River és a bátyja a Serenityn van. Jayne egyszer megpróbálta feladni őket a Szövetségnél a Simonért és Riverért járó vérdíjért cserébe, miután a lány mellkason vágta őt egy késsel, végül a zsoldos segített nekik megszökni, miután kiderült, hogy átverték. Amikor River tisztán gondolkodik, szinte szereti cukkolni Jaynet, egyszer azt is megjegyezte, hogy "a Jayne egy női név".

Malcolm Reynolds

A Serenity eseményei alatt kiderült, hogy Rivel bizonyos módon kötődik Malhez; amikor egy tudatalatti üzenet aktiválta River egy beprogramozott viselkedésmintáját, ezáltal rátámadt mindenkire a bárban, Mal volt az egyetlen személy, akire River hezitált rátámadni, és amikor a film végén a Serenity másodpilótája lett, kérte Malt, hogy elmondja a helyes repülés titkát, mivel az ő szájából szerette volna hallani. Az Out of Gas című epizódban pedig láthattuk, hogy River mosolyra fakadt, amikor látta, hogy a kapitány felébredt a halálközeli élménye után.

A színfalak mögött

River szerepét Summer Glau játszotta el.

River története jobban ki van fejtve a Serenity regényváltozatában. Több hónapon keresztül folyamatosan műtéteknek és pszichikai kísérleteknek vetették alá, mégis sikerült épelméjűnek maradnia - épelméjűnek annyira, hogy el tudjon küldeni egy kódolt üzenetet a levelében Simonnak, hogy szabadítsa ki az Akadémiáról. Azonban amikor a kezelő orvosa rávette, hogy demonstrálja képességeit a Szövetség vezető személyeinek, azonnal mély pszichózisba került, és az üzenetei értelmetlenné váltak.

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

 • Serenity
 • The Train Job
 • Bushwhacked
 • Shindig
 • Safe
 • Our Mrs. Reynolds
 • Jaynestown
 • Out of Gas
 • Ariel
 • War Stories
 • Trash
 • The Message
 • Heart of Gold
 • Objects in Space

A következő képregényekben:

 • Downtime
 • Better Days
 • Those Left Behind
 • The Other Half

A következő filmekben és könyvekben:

 • Serenity (film)
 • Serenity (regény)
 • R. Tam Sessions

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!