Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

"A fiatalember nagyon bátor. Mindenét feladta, hogy kiszabadítsa a húgát arról a helyről. A központi világok orvosa volt és most bujkál a rendszer peremén... Nem sokan lennének képesek erre."

- Derrial Book

Simon Tam
Simon Tam

Simon Tam feladta korábbi életét, a trauma sebészetet az Osiris bolygón azért, hogy húgát, River Tamet kiszabadítsa egy Szövetségi akadémiáról. Azóta szökevényként él a Serenityn.

Életének korai szakaszában

Simon kb. 2490 novemberében született, Gabriel és Ragen Tam gyermeke. A Központi Bolygók egyikén, az nagy Szövetségi befolyás alatt álló Osirisen nevelkedett. Simon támogatta az Egyesítést, amely végül az Egyesítő Háborúhoz vezetett. Azonban annak kitörésekor még fiatal volt, véleményét befolyásolhatta a Szövetség propagandája.

Az apja által szerzett tapasztalatok és talán az unszolás hatására 2507-ben jelentkezett az orvosi egyetemre, majd a jelentkezését el is fogadta a "MedAcad", amely a legjobb orvosi akadémia az Osirisen. Simon az osztály legjobbjai közé tartozott (a felső 3%-ába), így rögtön mehetett az orvosi gyakorlatra, amelyet nyolc hónap alatt el is végzett (ami elméletileg egy évig tartana). Így nem kellett hozzá sok idő, hogy hivatalosan is gyakorolhassa a szakmáját.

Annak ellenére, hogy a személyisége elég merevnek tűnik, Simon később bevallotta Kayleenek, a Serenity gépészének, hogy miután ő és más orvostársai hivatalosan is sebészek lettek, emberes mennyiségű sakét megittak, és végül Hippokratész szobrán kötött ki... meztelenül. Arról is szóltak pletykák, hogy elkezdte énekelni a Nemzeti Himnuszt, azonban jöttek a Szövetségiek, akiket vagy lebeszélt arról, vagy lefizette őket, hogy ne mondják el az apjának. Azonban Simon beismerte, hogy a részletek homályosan a történettel kapcsolatban.

Nem sokkal az ünneplés után pedig hivatalosan is rezidens trauma orvosként kezdett el dolgozni a fővárosban, Osiris egyik kórházában.

Csapdába esve

Ugyanabban az időben, amikor Simon munkába állt, a Tam család tudomást szerzett egy elit, a Szövetség által szponzorált iskoláról, amelyet Akadémiának hívtak. Úgy vélték, az Akadémia elég színvonalas ahhoz, hogy River beiratkozzon. Simon folyamatosan levelezett Riverrel, így tartotta vele a kapcsolatot. Később River egyik leveléből tudta meg, hogyan bánnak a lánnyal. Erre az utalt, hogy River helytelenül írta a szavakat, és olyan családokat és eseményeket említett a levelében, amelyek nem is léteznek. Később Simon rájött, hogy ez egy kód, és a húga arra kéri, hogy szabadítsa ki, de amikor a fiatal doktor értesítette erről a szüleit, ők szimplán paranoiának ítélték Simon viselkedését.

Mivel Simon gyerekkorától kezdve kötődött Riverhez, folyamatosan kereste annak a lehetőségét, hogyan szabadíthatná ki húgát az Akadémiáról. Odáig merészkedett, hogy lement az illegális, lezárt zónákba - erről soha nem kaptunk további inforációkat -, és ezért letartóztatták, sok fejfájást okozva ezzel apjának és családjának. Végül két év kutatás után megkereste őt egy földalatti mozgalom, amely vállalta, hogy kiszabadítja Rivert, persze ezért borsos árat kellett fizetnie a doktornak.

A mozgalom elmondta Simonnak, hogy a Szövetség "játszik az agyával", azonban ha eleget fizet, akkor sztázisban kiszabadítják Rivert és a Persephonéra viszik, egy, a rendszer peremén lévő bolygóra, ahonnan utána oda utaznak, ahova csak szeretnének.

Simon hatalmas vagyont fizetett a mozgalomnak. A terv részeként a doktornak sikerült álruhába öltözve bejutni az Akadémiára, és a mint a Szövetségi kormány egy tisztjének kiadva magát kikérdeze Dr. Mathiast, hogy mégis milyen kezelést kapott River. Simon ezután aktivált egy rejtett bénító gránátot és kiszabadította Rivert. Ezután a felvonó akna ablakához futottak, áttörtek rajta, majd felettük a támogató csoport hajója segítségével biztonságban elmenekültek. Mindezt rögzítették az Akadémia biztonsági kamerái, amelyet később visszanézett az Ügynök. Ezek után nem volt más hátra, a testvérpár elindult a Persephone felé.

A Persephonén, az Eavesdown Dokkban úgy döntött hajóra száll, konkrétan a Serenityre, magával hozva egy nagy tárolóberendezést, amelyben később kiderült, River volt, sztázisban.

A Serenity fedélzetén

Miután a hajó elhagyta Persephonét, Wash, a pilóta észrevett egy titkos jelzést, amelyet a Szövetségnek küldtek. Malcolm "Mal" Reynolds kapitány azonnal Simont gyanúsította meg azzal - azt hitte, hogy egy titkosügynök -, hogy ő küldte az üzenetet. A kialakult konfliktusban rájött, hogy nem Simon a Szövetségi, hanem Lawrence Dobson, egy másik utas, aki a doktorral együtt szállt fel a fedélzetre. Dobson megpróbálta megszerezni a hajó irányítását és fogságba ejteni a "szökevényeket", majd a nagy zavarodottságban hason lőtte Kayleet. Mivel Simon volt az egyedüli doktor a fedélzeten, csak ő tudta a fiatal gépész életét megmenteni, ezt az előnyt kihasználva alkut kötött Mal Reynoldszal. A feltétel annyi volt, hogy a kapitány ne adja ki őt és Rivert a Szövetségnek, ezt Mal azonnal elfogadta, mivel ő csak Kayleeért aggódott. Természetesen a kapitányt bosszantotta az a tény, hogy sarokba szorították a saját hajóján. Miután Simon mindent megtett Kayleeért, amit csak tudott, Mal úgy döntött, megnézi, mi van Simon nagy csomagjában. Ekkor talált rá Simon húgára, River Tamre.

Mivel Simonnak és Rivernek folyamatosan mozgásban kellett maradnia ahhoz, hogy ne találjanak rájuk, Mal Reynolds felajánlott egy orvosi posztot a hajón Simonnak, amelyet a doktor azonnal el is fogadott.

Simon hamar megszokta az életet a hajón, ideje legtöbb részét Riverrel tölti, rá akar jönni arra, mit tettek vele az Akadémián. A testvérek szerencsére elkerülték a Szövetség radarjait, néhány veszélyes helyzetet leszámítva, például azt, amikor a Szövetség emberei átszálltak a hajóra a Bushwhacked című epizódban. Ez volt az az eset, amelyben az is kiderült, hogy Simon fél az űrben.

A kezdetektől fogva sok az ellentét Mal és Simon között. Ez abból ered, hogy nagyon hasonlítanak egymásra: mind a ketten bármit megtennének azért, hogy megvédjék a családjukat. Mal számára a Serenity legénysége jelenti a családot, és mindaddig toleráljra és elfogadja Simon és River jelenlétét, amíg ők nem veszéjeztetik a hajót, vagy a legénységet. Simon hasonlóan elkötelezett Riverrel kapcsolatban. Ez a két célkitűzés gyakran nem egyezik, annak ellenére, hogy Simon a hajó doktora, így egyben a legénységnek a tagja.

Néha Jayne Cobbal is vitába keveredik, ugyanis a durva és tanulatlan zsoldos nem látja értelmét annak, hogy a két Tam a hajón maradjon. Miután pedig RIver rátámadott egy késsel egyik pszichés kitörése közben, Jayne egyszer meg is próbálta őket feladni a kitűzött jutalomért cserébe.

Simon megszállottan igyekszik biztosítani, hogy River semmi ostobaságot ne csináljon, hogy közben nem is foglalkozik azzal, hogy kapcsolatokat építsen ki a hajó legénységének többi tagjával. Amikor például Simon összefutott Inarával és Kayleevel a Jiangyinen, ahol éppen vásárolgattak, Simonnak sikerült azt az egy dolgot hulladéknak neveznie, ami Kaylee életében a legfontosabb, a Serenityt.

A doktor nem sokkal ezután elvesztette River nyomát, majd később rábukkant, amint a fiatal lány boldogan táncol a városlakókkal, viszont nem telt el sok idő, és néhány, a városon kívül élő ember elrabolta őt és húgát, mivel sürgősen orvosra volt szükségük. Egy kis faluba vitték őket, ahol a rövid tartózkodásuk után Rivert boszorkánysággal vádolták. Simon már kész volt meghalni a húgával, amikor Mal és Zoe végül rájuk bukkant, és a segítségükre siettek. Amikor visszatértek a hajóra, Simon meglepetten kérdezte Malt, miért jött vissza értük. Mal válasza egyszerűen ennyi volt:

"A legénységem tagjai vagytok. Miért is beszélünk erről?"

Ettől kezdve Simon több volt, mint egy egyszerű újonc a legénységben. A Jaynestown című epizódban, a doktor volt az, aki a meló miatt kiadta magát egy gazdag vevőnek, aki sarat szeretne venni. Ebben a részben láthattuk őt és Kayleet együtt, és itt derült ki, hogy Simon mély érzelmeket táplál a fiatal gépész iránt. Amikor együtt ültek a kocsmában, és már mindketten felöntöttek a garatra, mindketten bókoltak egymásnak:

Kaylee: Tudod, te elég vicces vagy.

Simon: Te pedig szép... szép.

Kaylee: Mit mondtál?

Simon: Azt mondtam, hogy szép vagy. Még akkor is, amikor tiszta gépzsír vagy. Nem is. Főleg... főleg, amikor tiszta gépzsír vagy.

Viszont amikor másnap felébredtek, Simon azt állította, hogy semmi nem történhet közöttük. Természetesen ez az állítás azonnal felbosszantotta Kayleet. Az epizód végén Simon viszont elmondta Kayleenek, hogy az udvariaskodása egyfajta kifejezése annak, mennyire tiszteli őt, és vonzódik hozzá.

Amikor már Simon örült, hogy milyen jól kijönnek egymással, ismét sikerült rossz fát tennie a tűzre azzal a mondatával, hogy a Serenityn  minden más nő "vagy házas [Zoe], vagy a testvére [River], vagy pedig profi [Inara]". Ezt Kaylee úgy értette, hogy Simon rá volt kényszerülve arra, hogy őt válassza.

Simon nagyon magabiztosnak tűnt az Ariel című epizódban, amikor a legénység a Központi Bolygón tartozkodott. Mal mindenkinek megtiltotta, hogy elhagyja a hajót, azonban Simon munkát ajánlott a Serenity legénységének. A melóban még orvosságokat is rabolhattak a Szent Lucy kórházból, Ariel egyik legnagyobb kórházából, amelyet később eladhattak a fekete piacon.

Simon fő célja az volt, hogy találjon egy modern neurális szkennert, mint például ami a Szent Lucyban is található, amelynek segítségével végre rájöhet, mit tettek az Akadémián Riverrel. Egy jól kitervelt terv segítségével bejutottak a kórházba (erről részletesen olvashattok az Ariel című epizód leírásában), így Simon hozzáfért egy három dimenziós neuro leképezőhöz, amellyel megvizsgálhatta River agyát. Ekkor jött rá, hogy a húgának agyából eltávolították az amigdalát, így River mindent érez, nem tudja kiszűrni, vagy elnyomni a nem kívánt érzéseket. A kórházban például River azt is megjósolta, hogy az egyik doktor hibázni fog, és az a beteg életébe kerülhet. Simon ezért közbeavatkozott, és megmentette az ember életét, ekkor láthattuk, hogy mennyire is profi a munkájában.

Az Objects in Space című utolsó epizódban Simon már kezdett feloldódni, főleg Kaylee társaságában. Elmesélte neki, hogy amikor megkapta a diplomáját és hivatalosan is sebész lett, részegre itta magát, és meztelenül énekelt Hippokratész szobrán. River a szuperképességeinek köszönhetően hallotta, ahogy Simon megemlíti, szívesen lenne újra ott. Később hasonló említést tett ezzel kapcsolatban, kiegészítve az előzőt: "Szívesen ott lennék, ha nem hagyták volna őt magára." Ezzel arra utalt, hogy Simon nagyon szereti a húgát, és az számít, hogy jól legyen, de ettől függetlenül hiányzik a régi élete.

Kapcsolatok

River

"Mindent feladtál, hogy megtalálj. És törötten találtál. Nehéz neked. Mindenedet feladtad."

"Mei-mei, mindenem amim van, itt van."

- Simon elmondja Rivernek, hogy ő a legfontosabb az életében

River mellett gyakran érezte magát "idióta gyereknek", mégis nagyon közel álltak egymáshoz. Simon gyakran, szeretettel hívja őt "Méi-mei"-nek, amely annyit jelent, hogy "kis húgom".

Szerettek kitalált játékokkal játszani, és a fiatal éveik alatt sosem távolodtak el egymástól. Ez a kötelék volt az, amely rávette Simont, hogy feladja a karrierjét, a jövőjét és a hírnevét csak azért, hogy kimentse húgát az Akadémiáról.

A gazdag és befolyásos Tam család tagjakét elkényeztették, és megkapott mindent, amit csak a család meg tudott venni. Mégis úgy tűnik, hogy ő és a húga folyton sikereket értek el, köszönhetően a  feltörekvő szüleiknek és az egymás iránti szeretetüknek, és annak a köteléknek, amely kizárólag a család helyzetének köszönhető.

Pár hónappal azután, hogy húga elkezdte tanulmányait az Akadémián, River furcsa leveleket kezdett el írni Simonnak. Úgy gondolta, hogy ez egy kód, és nagyon aggódott, hogy mit művelnek a húgával abban az iskolában. A szülei viszont inkább Simon miatt aggódtad, szerintük paranoiás, és ez hátráltatja az orvosi karrierjét, és nem vették figyelembe az aggodalmait. Szerintük Simon egyszerűen túlságosan védelmezni próbálja Rivert.

Egy évvel később Simont az apja segítségével engedték ki a börtönből. Letartóztatták, mivel információkat próbált kideríteni arról, hogyan kezelik Rivert. Apját láthatóan sokkal jobban aggasztotta az a tény, hogy a fiát börtönbe zárták, és ezzel szégyent és megalázkodást hozott a családja hírnevére, nem érdekelte, hogy a fia csak Riveren akart segíteni. Az apja jól a fejébe véste Simonnak, ha még egyszer ilyen helyzetbe kerül, nem segít neki többé. Végül Simon megtudta az igazat, és hátat fordítva a szüleinek River segítségére indult.

Az egyedüli bizonyítéka a River által írt kódolt levél volt, ettől függetlenül saját vagyonát és a földalatti mozgalom segítségét felhasználva hozzálátott terve megvalósításához. Csaknem két évig tartott, de végül kiszabadította Rivert az Akadémiáról. A cselekedete miatt mind Simont, mind a húgát kitagadták a szüleik, ettől kezdve szökevényként tekintettek rájuk.

Azért, hogy meghúzzák magukat, és ne legyenek szem előtt, Simon a testvérével együtt felszállt a Firefly osztályú Serenity hajóra. Annak ellenére, hogy tudta, soha többé nem mehet haza, Simon mégis megkönnyebbült és örült, hogy újra a szeretett testvérével lehet, miután csaknem három évig elszakították tőle.

A doktor mindent megtenne azért, hogy védje Rivert. Pont ezért, mivel majdnem minden idejét a húgával tölti, alig törödík jobb kapcsolatot ápolni a legénység többi tagjával, főleg a sorozat legelején.

River a normális pillanataiban mélyen átérzi, milyen nagy áldozatot hozott érte a bátyja, és nagyon bántja, hogy Simon nem élheti a normális életét a Központi Bolygókon, nem gyakorolhatja a szakmáját. Ezt Simon folyton tagadja, és mindig emlékezteti Rivert arra a tényre, hogy nem bánt meg semmit, és a boldogságához csak ő kell.

A húgának megmentése felemésztette minden vagyonát, beleérte a pénzügyi és a személyes áldozatokat is, Simon nem aggódik, mivel River az ő családja, nélküle értelmetlen lenne az élete. Az egyetlen célja mind a sorozat, mind a film alatt az, hogy rájöjjön, mi a gond a húgával, és hogy hogyan segíthet neki meggyógyulni.

Az Our Mrs. Reynolds című epizód egy kivágott jelenetében River teljesen össze volt zavarodva, nem tudta, hogy Simon a testvére, és megkérde Book lelkészt, hogy adja őket össze. Ezt természetesen Simon ellenezte.

Kaylee

"Oly sokáig voltam a Serenityn, mégsem figyeltem arra, hogy nekem mi lenne jó. De az egyetlen, amit bánok, hogy sosem voltam veled."

"Velem? Amit ez alatt értesz, az a... szex?"

"Igen, az."

"A francba ezzel! Életben maradok."

- Simon és Kaylee végül bevallják egymásnak érzéseiket

Attól kezdve, hogy találkoztak, vonzalmat éreznek egymás iránt, bár ezt nem vallják be egymásnak. Gyakran Simon sajátos viselkedése az, amely eltántorítja Kayleet attól, hogy mélyebb kapcsolatba kezdjenek. Ráadásul gyakran, bár nem szándékosan, de sikerül megbántania a hajó gépészét. Az Objects in Space című utolsó epizódban Simon már kezdett feloldódni, főleg Kaylee társaságában. Elmesélte neki, hogy amikor megkapta a diplomáját és hivatalosan is sebész lett, részegre itta magát, és meztelenül énekelt Hippokratész szobrán. River a szuperképességeinek köszönhetően hallotta, ahogy Simon megemlíti, szívesen lenne újra ott. Később hasonló említést tett ezzel kapcsolatban, kiegészítve az előzőt: "Szívesen ott lennék, ha nem hagyták volna őt magára." Ezzel arra utalt, hogy Simon nagyon szereti a húgát, és az számít, hogy jól legyen, de ettől függetlenül hiányzik a régi élete.

Simon soha nem haragudott meg Kayleere, kivéve egyszer. Ez akkor történt, amikor Kaylee elmesélte, River milyen profi módon bánt a lőfegyverrel, ez pedig rossz fényt vetett Riverre, Simon pedig dühös lett, de magába folytotta haragját. Végül Simon és Kaylee bevallották egymásnak, hogy mit éreznek, és kapcsolatuk kiteljesedett.

A színfalak mögött

Simon szerepét Sean Maher játszotta el.

A fiatal Simon szerepét Zac Efron játszotta el a Safe című epizódban.

Egy örökös vita

Van egy szembeötlő ellentmondás Simon szerepével kapcsolatban, amikor megmenti Rivert. Ugyanis a sorozatban hallottak nem egyeznek meg a filmben látottakkal. Természetesen azt is meg kell jegyezni, hogy ez az ellentmondás azon alapszik, amit Simon Malcolm Reynoldsnak elmondott a sorozat elején, amikor a doktor még nem bízott a kapitányban, és lehet, hogy direkt ferdítette el az igazságot. Mindenesetre a Serenityben látott mentőakció eltér Simon korábbi állításaitól. A sorozatban (a pilot részben) Simon azt állította, hogy lefizetett egy csoportot, hogy csempésszék ki Rivert, és majd a Persephonén átadják neki stázisban, egyáltalán nem említést arra vonatkozóan, hogy ő is részt vett volna a műveletben:

Zoe: Hogy sikerült kihoznod?

Simon: Pénz. És... és szerencse. Két évig a közelébe se tudtam menni. Aztán valakik felvették velem a kapcsolatot... valami földalatti mozgalom. Ők azt mondták, hogy veszélyben van, hogy a kormány az agyával játszadozik. Elláttam őket pénzzel, ők lefagyasztva ki tudták csempészni, eljuttatni a Persephonéra és onnét vihettem, ahova csak szeretném.

A filmben viszont a biztonsági kamerák felvételei arról árulkodnak, hogy Simon egy Szövetségi tisztnek adta ki magát, és ő maga mentette ki Rivert a saját lábán.

Joss Whedon erről úgy nyilatkozott, hogy ezt meg kellett tennie, megvolt rá az oka, és ezek szerint Simon először hazudott a legénységnek arról, hogy mi is történt valójában (ez a magyarázat hihető is), és számított rá, hogy előbb-utóbb felvetődik majd ez a kérdés.

Hol találkozhatunk vele

A következő epizódokban:

 • Serenity
 • The Train Job
 • Bushwhacked
 • Shindig
 • Safe
 • Our Mrs. Reynolds
 • Jaynestown
 • Out of Gas
 • Ariel
 • War Stories
 • Trash
 • The Message
 • Heart of Gold
 • Objects in Space

A következő képregényekben:

 • Downtime
 • Better Days
 • Those Left Behind
 • The Other Half

A következő filmekben és könyvekben:

 • Serenity (film)
 • Serenity (regény)

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!