Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Szerintem nincs olyan Firefly rajongó, aki azt állítaná: "szeretem a FOX-ot". Ennyi év eltelte után azonban a csatorna ismét borzolja a kedélyeket. Úgy tűnik, az elmúlt napokban egy újonnan forgalomba került Jayne Cobb sapka láncreakciót indított el: a Barnakabátosok, akik tulajdonképpen csak szórakozásból és rajongásból készítik őket, felszólítást kaptak, hogy hagyjanak fel termékeik előállításával és forgalmazásával.

Mindenki tudomására hozták: a FOX birtokolja a Firefly jogait, és ennek következtében fentartja a jogot, hogy azt tegyen vele és annak kiegészítő termékeivel, amit csak akar.

Jayne Cobb figura, Tonner Doll
Jayne Cobb figura, Tonner Doll

Egy Firefly rajongó, aki kérte, hogy ne fedjék fel a kilétét, a Facebookon írt a nemrégiben napvilágot látott eseményekről. Az írásból kiderült, hogy Ő, és más független eladók felszólítást kaptak a FOX-tól. Különös figyelmet fordított a csatorna jogi osztálya azokra az egyénekre, akik akár több, mint nyolc évig zavartalanul árultak Jayne sapkákat. "Nem vállalkozásokról van szó, akik hatalmas pénzeket akasztanak le, hanem egyedülálló nőkről, anyukákról és nyugdíjas asszonyokról, akik azért készítették azokat, mert imádják a sorozatot és nagyon kreatívak. Nem gazdagodtak meg belőle, inkább csak zsebpénzről beszélhetünk, amiből ki lehet fizetni egy-egy számlát. Már nem csak, hogy pénzt nem kereshetnek vele, de online boltjaik is megszűntek, az Etsy egyszerűen bannolta a hozzáférésüket."

Nem új keletű dolog az Etsy esetében, hogy figyelmeztetés és magyarázat nélkül bannolnak embereket. Eddig minden ilyen tettük véletlenszerűnek tűnt az olyan esetekben, ahol jogsértő termékeket árultak, de a mostani akciónak a hátterében valószínűleg állt valaki. A Blastr oldalán leírták: "a Ripple Junction, egy cég, amely licencelt termékeket árul, megszerezte a jogot arra, hogy Jayne sapkákat készítsen és forgalmazzon. Hatalmas sikert aratott az olyan népszerű oldalakon is, mint a Think Geek. Végre úgy tűnt, hogy beszerezni egy Jayne sapkát ma már nagyon egyszerű dolog. De ennek azonban ára volt."

A Blastr szerkesztője azt is hozzátette, hogy kapcsolatba léptek mind a Ripple Junctionnel, mind a Think Geek szerkesztőivel, akik úgy nyilatkoztak: semmi közük nincs a történtekhez. Ráadásul nem csak a házilag elkészített Jayne sapkák, hanem minden egyéb Firefly témájú terméket is eltávolítottak a kínálatból.

Az eseményeket elindító hozzászólás azóta törölve lett, de máshol ismét megjelent (közben onnan is eltávolították), amely a következő:

Valaki (bárcsak tudnám, hogy ki volt) jelentette ezeket a független boltokat a Ripple Junctionnek. Mint hivatalos licence tulajdonos, a Ripple Junction miután tudomást szerzett ezekről a boltokról, szerződése miatt köteles volt jelenteni azokat. A FOX jogi osztályának végre akadt munkája (bár valljuk be, tényleg védeni kell alkalmazottaikat és tulajdonaikat), jogi felszólítást küldött az Etsynek. A bezárt boltok egytől egyig azok, amelyekre külön felhívták a figyelmet a Ripple Junctionnél. A többiek esetében az Etsy járt el, "védjük a valagunkat" hozzáállással.

Végső soron, a jogszerűség az jogszerűség, de ezzel megint csak azok rajongók jártak rosszul, akik még ennyi idő után is imádják a sorozatot, és szívesen készítenek pár sapkát minimális ellenérték fejében.

Azóta a ThinkGeek is közzétette hivatalos álláspontját:

Kedves Barnakabátosok!

Hallottuk a híreket, tudomásunkra jutott, hogy a FOX, a Firefly merchandise tulajdonosa felszólításokat küldött az Etsyn sapkákat árusítóknak.

Szeretnénk, ha tudnátok, hogy a ThinkGeeknek semmi köze nincs az elmúlt történésekhez. A sapka árusításának joga egy kereskedésé, amellyel mi is kapcsolatban állunk. A sapka viszont nem kizárólag csak a ThinkGeeknél kapható, bár volt némi beleszólásunk az olyan kérdésekben, mint: "Elég hosszú-e a fülrésze?", vagy "Az illető fél-e bármitől?". (Igen és nem, tisztelettel hozzátennénk.)

Akkor is megtörtént volna mindez, ha nem lenne kapható nálunk a sapka? Nem tudunk biztosat állítani, ezt rábízzuk a jóval élesebb eszű jogászokra. Mi azért vagyunk, hogy a legjobb termékeket kínáljuk szerte a 'verzumban, még ha azt nekünk is kell előállítani. Nem leszünk mindig engedetlenek, de biztosíthatunk titeket, hogy mindig a legjobb cuccokat hozzuk el az Eavesdown dokkból.

Úgy véljük, vannak, akik el tudják készíteni maguknak, és ez rendben is van. Viszont vannak, akik nem tudnak kötni, ebben az esetben mi segíthetünk.

Forrás: The Mary Sue

Szerintetek is csak véletlen egybeesés, vagy előre kitervelték mindezt?

Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or