Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Korábbi hírünkben már olvashattátok, a Serenity január 29-től újra szárnyal a ‘Verzumban. A Zack Whedon és Georges Jeanty alkotta párosnak köszönhetően Malcolm Reynolds kapitány és legénysége újra visszatér a Serenity: Leaves on the Wind című, hat részből álló képregénysorozatban.

Serenity: Leaves on the Wind - River az új pilóta

Ezúttal a Comic Book Resources oldalnak sikerült interjút készítenie Zack Whedonnal, melyben szó esett arról, mennyire volt nehéz újra életet lehelni a Firefly ’Verzumába.

CBR News: A "Leaves on the Wind" a "Serenity" története után játszódik. Mennyi idő telt el azóta? Elárulnál valamennyit a történetről, hová vezet Mal és a Serenity útja?

Zack Whedon: Nagyjából kilenc hónap telt ez a "Serenity" eseményei óta. Sok dolog megváltozott, miközben más maradt a régiben. Az a felfedezés, amelyet Mal és a legénysége a ’Verzumra zúdított – a Miranda bolygó lakóin elvégzett Szövetségi kísérlet, amely az őrületbe kergette a lakosságot – sokak szemét felnyitotta és új szövetségeseket teremtett, de ez az új feltárt tény sem tántorította el a legénység után hajhászókat, sőt még inkább megszállottá váltak. A Serenity jelenleg a ’Verzum egy távoli szegletében csücsül és próbál észrevétlen maradni. Az olvasók hamar rá fognak jönni, hogy ezt könnyebb mondani, mint megoldani. A legénységnek újra szembe kell nézni ellenségeikkel – ismert és újak egyaránt felbukkannak.

A képregény címe Wash utolsó szavaira utal és az sem kétséges, hogy a jelenléte (vagy éppen annak hiánya) nagyon megterhelő. Talán pont ez teszi lehetővé, hogy az egyes karakterek eddig kevésbé ismert tulajdonságait is megismerjük, például miként dolgozza Mal ezt a veszteséget. Hogyan boldogul Zoe, mennyire változott meg a karakter a férje halála óta?

Zoe még mindig gyászol, nagy hatással van rá Wash hiánya. Jelenleg egyáltalán nem könnyű az élet a Serenityn és Zoe dolgát egyáltalán nem könnyíti meg az a tény sem, hogy Wash nincs mellette. Ha minden nem lenne elég, felszedett pár kilót, hiszen babát vár! Egyáltalán nem volt felkészülve arra, hogy hamarosan anya lesz, főleg úgy, hogy mindezt Wash nélkül kell végigcsinálnia.

És mi a helyzet a legénység többi tagjával?

Már több hónapja gyászolnak, talán kezd elmúlni a kínzó fájdalom. Viszont még mindig élesen látszódik, hogy valami elveszett, a legénység dinamikája – az az egyedi kötelék, ami egészen idáig nagyon jól működött. Ez a kötelék nagyon elveszettnek látszik. Mal jobban le van robbanva, mint valaha. Wash elvesztése komoly áldozatként érte, ráadásul az otthona, amelyet a különböző személyiségek tettek oly színessé, romokban hever.

Úgy tűnt, River a film végére összeszedte magát. Hogyan viszonyul a legénységhez, és fordítva?

Rivel jól van. Eddig Miranda titka csaknem felemésztette őt, viszont most, hogy minden kiderült, sokkal összeszedettebb, már ami a fiziológiai épségét jelenti. Még mindig furcsa a maga módján, de már nincs nagyobb baj vele és ezt az állapotot senki nem akarja megzavarni.

Exkluzív kép a készülő képregényből, 1/4 Exkluzív kép a készülő képregényből, 2/4
A történet a Serenity után kilenc hónappal játszódik

Bár River egy kicsit megnyugodhatott, ami magát és a múltját illeti, de a legénység is megbékült vele? Vagy még mindig megvan az a törékeny hangulat?

Úgy érzik, hogy River állapota bármikor instabillá válhat és ez az érzés nem alaptalan. Ami az agyát illeti, nagyon sok nyomasztó emléket őriz, és ha ezek napvilágra kerülnek, ismét kizökkenhet a jelenlegi állapotából. A sorozat elején minden rendben van, hiszen Miranda titka felszínre került, de bármikor újra mentális problémák léphetnek fel, amit senki sem szeretne megtapasztalni, főleg, hogy már ő a Serenity pilótája.

A tények, amelyeket Mal a nagyközönség elé tárt, esetleg lázadást indíthattak el a Szövetség ellen. Mi a jelenlegi politikai helyzet a ’Verzumban? Kialakulóban van egy forradalom? Mi a lakosság reakciója Mal tetteire?

A Mirandán történtek mindent megváltoztattak, beleértve a politikát is. Vannak, akik az események hatására bátorságra leltek és létrehozták az Új Ellenállást, egy még nagyon gyerekcipőben járó mozgalmat, amely fiatalok, idealisták és politikai aktivisták egy csoportosulása. A Szövetség a maga módján hárít, miközben próbálja eltüntetni a nyomokat, és a masszív politikai befolyásuk miatt ezt nagyon jól csinálják. Az olvasók meglepődnek majd azon, a Szövetség milyen jól játszotta ki a kártyáit.

Milyen kihívásokkal kell szembenézned az új történetének megírásakor? Mennyire evezel új vizekre?

A legnagyobb kihívás tulajdonképpen az, hogy ez egy teljesen új nap a Serenityn. Wash és Book sincs már a fedélzeten, sőt kezdetben Jayne sem! Más a történet dinamikája, kevésbé nyüzsög az élet a hajón. A dolgok sötét fordulatot vettek, és a történet innen indul, ezeket mind meg kell oldani. A másik kihívás az, amely magát az írást is izgalmassá teszi. A már jól ismert karaktereket a jövőbe repítjük, egy új fejezet nyílik az életükben – ez egy olyan dolog, amelyre minden rajongó, köztük én is már évek óta vár. Remélem, ahogy haladunk előre a történetben, sikerül visszaadnom majd azt a hangulatot, a kalandot, amelyben mindenki reménykedik, mintha a sorozat soha véget sem ért volna.

Exkluzív kép a készülő képregényből, 3/4 Exkluzív kép a készülő képregényből, 4/4
Serenity a 'Verzum egy elhagyott szegletében

Ez egy elég különleges "Serenity" történetnek ígérkezik. Nem is tudom, hogyan tegyem fel a kérdést – a "Leaves on the Wind" egyfajta átmenetnek számít? Egyfajta újraértékelése a karaktereknek?

Sok tekintetben átmenetnek számít. Az eddigi életüket, amelyet a sorozatban megismerhettünk – érdekes melók elvállalása, csempészés, stb. – jelenleg nem folytathatják, hiszen eléggé alátettek a Szövetségnek. Semmi sincs rendjén. Részben pont ez a célom ezzel a sorozattal, újra egyensúlyt teremteni, miközben visszatérhetnek a megszokott kerékvágásba, még ha az néha illegális utat tűz ki előttük.

Együtt dolgozol Georges Jeantyval, számára pedig nem ismeretlen a Whedon-verzum. Mi a véleményed a munkájáról? Miben állapodtatok meg, ami a hangulatot és a vizuális légkört illeti?

Georges nagyszerű történetmesélő, ezt minden egyes munkájában látom. Teljesen új szintre emeli a történetet. Nagyon szép munkát végzett, jól sikerült visszaadnia a sorozat hangulatát, és bár a munkája lenyűgöző, mégsem hívja fel magára a figyelmet szembeötlő megoldásokkal, így az olvasót semmi sem zavarja meg abban, hogy felvegye a történet ritmusát, miközben már-már a színészek hangját hallja olvasás közben. Nem is lehetnék boldogabb. A hangulatról konkrétan nem beszéltünk, hiszen mindketten a korábba történet végén uralkodó hangulatot akartuk a papírra vetni. Mielőtt hozzáláttunk, újra belemerültünk a "Firefly" és a "Serenity" világába. Számomra ez segít megtalálni a karakterek hangnemét, és tudom, hogy Georges pedig vizuálisan a lehető legjobban szeretné mindezt visszaadni. Lenyűgöző munkát végzett.

Fordította: Neb
Forrás: Whedon Sheds Light On Serenity's New Day

Oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or

  • Neb
    Igazán nincs mit! ;)
  • ranger
    Köszi a fordítást!