Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?
Exkluzív kép a készülő képregényből
Tim Minear

Valószínűleg a Fox csatorna Firefly sorozatán kívül nincs még egy olyan alkotás a 'verzumban, amely még mindig széles körben tud utálatot kiváltani, ha a kaszáról van szó. Az Entertainment Weekly eheti számában arról is olvashatunk, mely televíziós sorozatok érdemelnek még egy esélyt, többek között a 2002-ben bemutatott sci-fi sorozat rebootjáról is szó esett.

Egyelőre konkrét tervről szó sincs és jelenleg nagyon sok tényező akadályozná a projektet (az első és legfontosabb érv, hogy Nathan Fillion jelenleg a Fox riválisánál, az ABC-nél dolgozik a Castle sorozaton, ráadásul jelenleg a legnézettebb évadot tudhatja magáénak). Továbbá a sorozat ultra-elfoglalt atyja, Joss Whedon tavaly az EW-nek elmondta, hogy szeretne inkább az új világok megteremtésére fókuszálni, mintsem leporolni a régieket.

A EW magazin munkatársai ezúttal a Firefly íróját és producerét, Tim Mineart keresték fel, aki jelenleg is szerződésben áll a Firefly jogait birtokló 20th Century Fox TV-vel.

Entertainment Weekly: Mennyi esélyt látsz arra, hogy valaha bekövetkezik a reboot?

Minear: Soha nem zárnám ki a lehetőséget. Már csak az a tény, hogy bár a Fox látványos bukásnak értékelte, és mégis készült utána egy film, maga a csoda. Ráadásul más formában a mai napig él és virul. Hogy újra össze tudnánk-e szedni a régi bandát egy új kaland erejéig, ki tudja? Imádnám. Nagyszerű lenne. Viszont arra is gondolni kell, hogy mindenkinek megvan a saját folyamatban lévő projektje, amelyek korlátozzák a hirtelen váltást. Biztos, hogy megpróbálnám koordinálni a dolgot mindenki kötelezettségit figyelembe véve, hogy mindenki szerepelhessen valamilyen úton-módon.

Ha mindez megtörténne, milyen formában számíthatunk rá?

Minear: Eléggé a levegőbe beszélek, de az elmúlt években volt pár sorozat, amelyek újra definiálták a rövid sorozat fogalmát. Mi is annak a sorozatnak a címe - Ó, megvan! American Horror Story! De még 13 részesnek sem kell lennie. Nézzétek meg, milyen jól teljesít a Sherlock!

Nem is rossz az ötlet. Főleg, hogy lassan mindenki agybajt kap az ilyen megoldások miatt.

Minear: Szerintem csak így működne, ez lenne a legjobb megoldás. Még talán az is megoldható lenne, ha például a 20th leszerződne a Netflixszel, vagy más szolgáltatóval. Természetesen elsőként a Foxon mutatnák be (második képernyőnek viszont ott lenne a streaming). Lefogadom, hogy egy limitált sorozat nagyon jól teljesítene.

Igen, a sorozat határozottan jól teljesít, ha a többi piacot figyelembe vesszük.

Minear: Az, hogy a Firefly nem veszett el a süllyesztőben, ennek köszönhető. És mindez a sorozat befejezése után egy évtizeddel indult be igazán. Öt évvel a Firefly leadása után felfedeztek minket. Ha öt évvel korábban történt volna mindez, valószínűleg nem tartanánk itt.

Muszáj megkérdeznem, az elmúlt években történt-e szóváltás a sorozat feltámasztásáról?

Minear: Senki sem hozta szóba a dolgot. Bár Joss és én egyszer beszéltünk egy esetleges spinoff sorozatról, de ennek már 8 éve.

Mi az oka annak, hogy ennyi idő elteltével a rajongók még mindig megszállottan követelik a folytatást?

Minear: Ez egy olyan kérdés, amelyre nem tudok érdemben válaszolni. A sci-fi rajongók egytől egyig különböznek, viszont nincs olyan, aki hagyná a kedvencét eltűnni a süllyesztőben. Szerintem a kivitelezésnek, a karaktereknek és a színészeknek köszönhető, hogy egy sorozat, mint a Firefly is, ennyire vonzó a közönség számára.

Volt akkoriban egy olyan érzésünk is, hogy a sorozat még csak éppen elkezdett beindulni, nagyon sok lehetőséget tartogat. Általában egy high-concept sorozatnál azon szoktunk tűnődni, hogy "ez tényleg egy sorozat, vagy egyszerűen csak egy hosszú film?" Viszont a Firefly esetében úgy éreztük, hogy van egy hatalmas univerzum, teli felfedezésre váró történetekkel.

Minear: Szerintem igazad van. Viszont nem sorolnám a high-concept sorozatok közé, eléggé félrevezető lenne. Ez egy western. Igazából egy háború utáni western, nagyszerű alapokra épít… még azt is hozzátenném, ha csak egy DVD-t vihetnél magaddal egy elhagyott szigetre, az a Firefly legyen.

Fordította: Neb
Forrás: 'Firefly' producer: A limited series reboot could be great

Elfogadnátok így a folytatást, még ha csak évadonként 2-3 részt kapnánk?

Oszd meg másokkal is!

4 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or

 • Ági
  Én nekem is furcsa lenne, ha mondjuk Nathan Fillion helyett más játszaná a főszereplőt. Habár ő most 1000-rel nyomja a Castle-ben.
 • Kalevala
  Köszi! :D

  Azért az fura lenne, ha mindenkit lecserélnének. Én alapvetően úgy képzeltem el, hogy Emma lenne az új karakter, de a régiek is ott lennének mellette. Egy teljes cserét nem tudom, hogy fogadnék, de a semminél szinte bármi jobb. :)
 • Neb
  Módosítottam a karakterlimitet, és előzetes engedelmeddel egybegyúrtam a kommentjeidet. :)

  Az egyszer biztos, hogy a részleteket nagyon ki kell majd dolgozniuk, hiszen ahogy Te is mondtad, és már többször is szóba került interjúk során, csak elmúlt már több, mint 10 év, és ezt sem lehet figyelmen kívül hagyni.

  Nem kis ugrás lenne az a 16-17 év, de szerintem simán bevállalható lenne. Nem is egyszer ötleteltem már én is azon, hogy ha lesz folytatás, simán lehetne akár más szereplőkkel, más történeti ágon folytatni a dolgot (ahogy Tim Minear is megemlítette, hogy ötleteltek Whedonnal egy spinoff sorozaton).
 • Kalevala
  Erre csak azt tudom mondani, hogy bárcsak!!!

  Az régóta világos, hogy csak valami stream csatorna menthetné meg a sorozatot, a'la Ítélet család a Netflixen. Az is 15 részt kapott 7 évvel a kasza után. Ha a költségvetéseket összehasonlítjuk, szerintem egy 4-5 rész a Firefly-ból is kijönne.

  Nathan Fillion szerintem nem lenne gond. Megtalálná a módját, hogy akár a Castle mellett is megcsinálja. Szerintem ő legalább annyira akarja a folytatást, mint mi. Ha nem jobban...

  Amúgy is azt mondta, hogy a Castle-t szeretné a csúcson abbahagyni, úgy 6-7 évad után. Ugye most fut a 6.

  Whedon már problémásabb lehet, mert tényleg úgy tűnik, hogy nem ragaszkodik hozzá annyira. Azt elmondta, hogy ha minden bolygó együtt áll, akkor meggondolja, de nem mozgat meg eget-földet, mint a Serenity esetében. :(
  Nem valószínű, hogy a Bosszúállók 3-ra is leszerződtetik (bár ki tudja...), így a Marveltől akár már jövőre elbúcsúzhat.

  Minden összejöhet egy 2015-16-os kezdéshez...

  A legnagyobb problémát talán a színészek kora és a Leaves on the Wind képregény jelentheti. Sorozat után filmet, képregény után sorozatot csinálni nehéz. Ugye a Serenity is (egyedül) azért bukott meg, mert a nézőktől nem lehetett elvárni, hogy megnézzék előtte a sorozatot. Ugyanígy azt sem lehet elvárni, hogy elolvassák a képregényt, vagyis el kell mindezt mesélni ott is.

  Az, hogy elindult ez a limitált sorozat, számomra azt jelentette, hogy biztosan nem jön semmilyen mozgóképes folytatás, a fent említett okokból.
  Ha Fillion le is fogy, akkor is minimum 7-8 évek kéne ugraniuk. Real time 10-11 lenne.
  Wow...hirtelen ötlet. Mi lenne, ha többet ugranának, és egy 16-17 éves Emma Washburne-nel folytatnák? :D

  Új képregény, plüss, akciófigura, társasjáték, kártyajáték, szerepjáték, MMO.... A következő értelmes lépésnek csak a folytatás tűnik! Jajj, de shiny lenne...