Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?
Georges Jeanty
Georges Jeanty

A Dark Horse Comics által kiadott Serenity: Leaves on the Wind első száma január 29-én jelent meg (értékelések), ennek apropóján a SlayAlive fórumán Q&A keretén belül lehetett feltenni kérdéseket az új képregénysorozat képkockáit megalkotó Georges Jeantynak. A kérdéseket és válaszokat végül összesítve, egy interjú formájában tették közzé.

Mivel a művész korábban a Buffy képregényein dolgozott, így a Serenity: Leaves on the Wind mellett arra vonatkozóan is merültek fel kérdések, valamint szóba kerültek a jövőbeni tervek is.

Akik még nem rágták át magukat az új Serenity képregényen, melynek második száma ezen a héten jelent meg, ne olvassanak tovább, pár válasz spoilert tartalmazhat!

AndrewCrossett: Úgy tűnik, sajátos erősséged a high-tech és tudományos fantasztikum dolgainak lapra vetése. Mik azok a tényezők - már ha vannak egyáltalán -, amelyekre támaszkodni szoktál?

Georges: Valóban? Észre sem vettem idáig. Ami azt illeti, néhány gyerekkori király sci-fi cuccból merítettem ötleteket. De hogy a Serenityre is kitérjek, tulajdonképpen már eddig is adott volt minden. A rövid idő alatt, amíg velünk voltak, a Firefly és a Serenity próbálta a lehető legrészletesebben bemutatni a 'Verzumot, hála Joss Whedonnak. Így azt is mondhatjuk, hogy máshonnan kölcsönöztem az ihletet... de akár egy elveszett tehetség is lehetek! Mindenesetre nagyon szépen köszönöm az elismerést.

AndrewCrossett: Hiányzik a Buffy, vagy hat év elteltével készen állsz búcsút inteni a témának?

Georges: Hasonló a szituáció, mint az első barátnőnél, nem hiszem, hogy valaha túl fogom tenni magam rajta. Igen, hiányzik a Buffy, és teljes szívemből várom a tizedik évadot, de úgy éreztem, át kell adnom a helyem másnak. A Buffy még sokáig az életem része lesz, de a szakítás mindkettőnkre csak jó hatással lehet. Sokak már így is túl hosszú kapcsolatnak tartanák, ennyi évet eltöltve egy nővel...

thegalorian: Művészként milyen kihívásokkal szembesültél, miközben a Buffyról áttértél a Serenityre?

Georges: A Buffy esetében teljesen szabad kezet kaptam. Sunnydale óta nem kellett egy adott tájképre koncentrálnom. Bármerre is vezettem a karaktereket, mindig új helyet mutathattam be. Ha jól emlékszem, egyszer azért megrajzoltam a Bronzet is. Ahogy haladtam előre, úgy találhattam ki a dolgokat. A Fireflynál teljesen más a helyzet. Ebben a képregénysorozatban egy, a minden rajongó számára az epizódokból és a filmből már jól ismert környezetbe térünk vissza. Nagyon sok dolognak meg kell felelnem. Mire mindent kitalálok! Továbbá a Serenity jóval sötétebb hangvételű, így jóval több sötétebb tónust próbálok belevinni a tervekbe. Próbálom magam tartani ehhez, már-már lassan klausztrofóbiás leszek. Nem egy luxushajó. Piszkos, rendetlen.

thegalorian: Ezek a kihívások mennyire befolyásolták a stílusodat, a hozzáállásodat, hiszen a hangulat, a struktúra és a műfaj is különböznek az elődtől?

Georges: Ahogy említettem, a dolgok jóval árnyaltabbak. A háttérben, a karakterek arcain, a ruhákon jóval több az árnyék. Nagyon sok fényképes segédletem van, számos dolog igényli a figyelmet. Még a Firefly eredeti kosztümtervezőjét, Shawna Trpcicet is felkerestem, hátha megvannak még a korábbi tervei, amelyek esetleg segíthetnek a Firefly világának megformálásában. A módszerem nem változott, próbálom a legjobbat kihozni magamból munka közben. Imádok rajzolni, mindent beleadok. Már amit az idő enged.

VampSlayer: Melyik karaktert a legnehezebb lerajzolnod (a Serenity legénysége közül), és miért?

Georges: Minden csinos nőt! Az ok ugyanaz, mint a Buffy és a többi nő megrajzolásánál. Annyira szépek és amikor a szépséget veted papírra, a lehető legkevesebb vonalat kell használnod az arcoknál. Túl sokat viszel bele és a szépség máris odavész. Ezek után képzelheted, mi a helyzet Inarával...

Wenxina: Micsoda belépő a 'Verzuma, az első szám képi világa csodálatos! Mint hűséges barnakabátos, mi volt a reakciód a forgatókönyvre? Hasonló történetre számítottál a Serenity folytatásaként? Talán meglepődtél?

Georges: Amint hozzájutottam a szöveghez, számomra azonnal elfogadhatónak bizonyult. Zack Whedonnak érzéke van ehhez a világhoz, csodálkozom, hogy a sorozathoz nem írt egyetlen epizódot sem. Amikor pedig az utolsó mondatot is elolvastam, minden olyan igazinak tűnt. Nagyon átjött a mondanivalója. Mindez, valamint az a tény, hogy végre a film történései után kalandozhatunk, micsoda lehetőség! A képregényből kiderül, mi is történik a karakterekkel a film után. Az elsők közt lehettem, akik ezt átélhették... majd megkaptam az ijesztő feladatot, hogy mindezt illusztráljam.

Wenxina: Mint a pár kiválasztott egyike, akik megkapták a forgatókönyvet, milyen hasonlóságot/különbséget vettél észre Joss és Zack írása között?

Georges: A testvérek közel állnak egymáshoz, ez az írásaikra is igaz. Nem tudom, Joss mennyit tett hozzá és Zack honnan folytatta, de egyértelműen látszik, hogy értenek hozzá. Szerintem párszor közösen is dolgozhattak rajta. Zack már korábban is bizonyított a képregények terén a korábbi Serenity kiadásokkal és a Terminátor minisorozattal. Ha azokat még nem olvastad, mindenképp ajánlom bepótolni.

Bunny Hearts: Van-e olyan dolog a Firefly világában, amelyet még nem volt alkalmad megrajzolni, de már nagyon várod a lehetőséget?

Georges: Több gonosztevőt is papírra vetnék, és talán úgy tűnik, hogy a későbbi számokban legalább egyet sikerül bevonni a történetbe. Egyébként a hajó egyes részeit nagyon szeretem rajzolni, és bár a gépházig még nem jutottam el, nagyjából minden más helyiségbe eljutottam.

Bunny Hearts: A korábbi képregényeidhez képest úgy tűnik, sok időt fogsz eltölteni a karakterekkel egy apró környezetben. Valószínűleg már kívül-belül ismered a Serenityt, ez jó váltás számodra, vagy ábrázolnád inkább a karaktereket a hajón kívül is?

Georges: Igen. Sok minden fog történni a hajó fedélzetén, viszont megszámlálhatatlan helyszín vár még ránk és a karakterekre, amelyeket még nem láthattunk a 'Verzumban. A Firefly tulajdonképpen egy western az űrben, így mindenképp szeretném keresztezni ezt a két műfajt, amint alkalmam lesz rá...

Moscow Watcher: Gratulálok a nagyszerű számhoz! Imádom az alkotásaidat - tényleg sikerült újjáélesztened a 'Verzumot! Volt alkalmad találkozni konkrétan a Serenity karaktereit játszó színészekkel?

Georges: Sikerült. Pár éve találkoztam Morena Baccarinnal, de akkoriban még csak egy rajongó voltam, még a Buffyn sem dolgoztam. Közös kép is készült rólunk. Többször is dolgoztam pár Whedon projekten, amelyek számos színészt felvonultattak, szerte Joss sorozataiból, így szerencsém volt például együtt lógni Adam Baldwinnal és Summer Glauval. Egyik évben Jewel Staitetel párszor összefutottam a liftben a Dragon Conon, de akkor még a Serenity szóba sem jött. Mióta pedig a Serenityn dolgozom, még nem találkoztam egyikükkel sem... még.

Moscow Watcher: Egyeztettél Jossal és a többi íróval a karakterek öltözékeiről?

Georges: Általában akkor nyújtom be az ötleteimet, amikor a történet úgy kívánja. Inara például teljesen új ruhákat kapott, teljesen más egyéniség lett, mióta utoljára láttuk. De úgy általánosságban maradok Shawna ötleteinél, amelyek már feltűntek a sorozatban. Nagyszerű volt, amikor erről a témáról kérdeztem. Shawnat már rég nem faggatták ezekről a cuccokról, így jobban meg kellett erőltetnie magát, hogy tudja, mit is tervezett akkoriban.

DanMan: Milyen alapokra építesz, amikor a Serenity belsejét rajzolod? Ha jól tudom, a QMx készített pár tervrajzot, Te ezeket használod, vagy mindössze a sorozatban látható hátteret veszed alapul?

Georges: A hajó televíziós sorozat és a film változatait használom. Számos kiadványom van, amelyek a Serenityről és a Fireflyról szólnak, többen között a QMx könyve is, ráadásul pár hajómodellt is sikerült beszereznem.

Wenxina: Észrevettem, hogy sok kínai írásjel feltűnik a képregényben. Mennyi időt fektettél ezeknek az írásjeleknek a tanulmányozásába?

Georges: Szeretném azt mondani, hogy minden részletre odafigyeltem és nagy nehézségek árán sikerült olyat találnom, amely tökéletesen illik a sorozatba, így csak azok az emberek érthetik majd meg a mögöttes poénokat, akik értelmezik a jelentését... de ha őszinte akarok lenni, akkor el kell mondanom, kezembe került egy japán Godzilla könyv, és egyszerűen kiragadtam belőle azokat a jeleket, amelyek királyul néztek ki...

Wenxina: Egy megrázó jelenetet is le kellett rajzolnod a Serenityből (Washt átszúrja a szigonylövedék). Mi volt a reakciód, amikor először láttad a filmet?

Georges: Mint mindenki mást, engem is nagyon meglepett. Aztán szomorú és dühös lettem. Whedon, Te átkozott!

AndrewScott: Tudatos volt a döntés, hogy két képsorozatot - az egyiken Mal és Inara szeretkeznek, a másikon pedig River Zoé ágyán fekve rátette fejét Zoé hasára, amely ráadásul elég intim jelenetnek tűnik, miközben egyszerűen csak plátói?

Georges: Hmm. Érdekes felvetés. De nem. A forgatókönyvben az áll, hogy River egyszerűen csak érdeklődően hallgatja Zoé hasát. Nem hiszem, hogy a négy karakter esetében ez tudatos lett volna. Próbálom a lehető legjobban összehozni a dolgokat, de itt egyszerűen csak designról van szó.

AndrewCrossett: Visszatérhetnénk egy kérdés erejéig a kilencedik évadhoz...
megy a vita arról, vajon a lenti képkockán található rágózó lány Rowena, a német vadász Buffy csapatából, a nyolcadik évadból. Ő az?

Rowena - Buffy, Season 9

Georges: Hé! Ez nem mai darab. Azt hiszem igen, próbáltam összehozni a lányokat, amikor csak lehetett. Nagyon csíptem Rowenat.

Moscow Watcher: Kérdésem lenne a legutolsó általad rajzolt Buffy számmal kapcsolatban. A lány, aki vámpír-denevérré változott az utolsó képkockán - van egy Ghost of the Robot (James Marsters együttese) embléma a pólóján. Ez direkt benne volt a forgatókönyvben, vagy csak a személyes hozzájárulásod?

Georges: Erre még korábban kért meg valaki. Elküldte nekem ezt a képet arra kérve, tegyem már bele a Buffy képregénybe. Azt mondtam, megpróbálom oda tenni, ahová illik, és eltelt pár hónap, mire végül elsütöttem. Szóval nem, nem volt benne a forgatókönyvben. Nem hiszem, hogy a tizedik évadban találkozni fogsz vele. Nem is gondoltam volna, hogy James emblémája. Véletlen egybeesés.

AndrewCrossett: Az első szám forgatókönyvében volt a Szövetség admirálisának és szárnysegédjének (az ázsiai nőnek) konkrét neve?

Georges: Igen! Ahogy halad előre a történet, minden részletre fény derül.

Wenxina: Egy könyv megítélésében sokat számít a borító. Van olyan borítója ennek a minisorozatnak, amelyre kivételesen büszke vagy?

Georges: Van. A második és a harmadik szám borítója kiemelten jó. A kettő közül talán a második még jobb. Teljes egészében leírja a rész lényegét. Olyan, mintha egy film posztere lenne, mindent elárul, mire számíthatsz a történetben. Nagyon jól sikerült darab.

Wenxina: A Leaves on the Wind sorozaton kívül készül más képregényed is, amelyről szeretnél nekünk esetleg elárulni bármit is?

Georges: Gyülekezik pár dolog a horizonton a Serenityt követően. Egyelőre semmit sem árulhatok el ezekről, de fényes jövő előtt állunk!

Fordította: Neb
Forrás: Spoilers Art giveaway and Q&A with Georges Jeanty for Serenity: Leaves on the Wind #1

Oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or