Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Miután egy sorozat végleg nyugovóra tér, már az is egy nagyon ritka szituációnak számít, ha még hallat magáról a későbbiekben, arra pedig a legkevésbé számítunk, hogy egy kapcsolódó filmmel is meglepnek minket. A Serenity úgy tűnik, az ilyen ritka esetek egyikének számít. Egy eléggé bonyolult és rövid, 14 epizódos szárnyalás után a Fox meglendítette a kaszát a Firefly felett, hiába a parányi, de annál is hűségesebb rajongói közösség ellenvéleménye. Ezek voltak azok a rajongók, akik csoportba szegődve online petíciók és telefonhívások garmadáját zúdítottak a csatornára. Bár a sorozatot már eltemették, Whedon rájött, az általa megteremtett világnak igenis van még létjogosultsága. Whedon továbbra is megszállottan szeretné elmesélni karaktereinek történetét.

Serenity
Serenity

És most, pár évvel a sorozat befejezése után egy új film van készülőben. A Firefly karaktereire vonatkozó jogok átkerültek a Fox karmaiból a Universal birtokába, ahol már mindenki izgatottan várta, hogy a Whedon által megálmodott western beütéssel bíró tudományos fantasztikum világot megteremthessék. Whedon nem is lehetett volna boldogabb. Nincs ebben semmi meglepő, nem túl gyakran kerül egy mindössze egy évadot megélt sorozat folytatása a mozivászonra.

(Mielőtt tovább olvasnátok, felhívjuk a figyelmet, hogy egyes részletek már nem biztos, hogy fedik a valóságot. Viszont mindenképp érdemes elolvasni, mit is gondolt a megjelenés előtt a filmről Nathan Fillion, Summer Glau és Joss Whedon. Az IGN cikke következik 2004-ből.)

Írta és rendezte Whedon, a producer Barry Mendel (Okostojás, Hatodik érzék), a Serenity a sorozatból már jól ismert színészeket vonultatja fel a már megszokott szerepekben: Nathan Fillion (Mal), Gina Torres (Zoe), Adam Baldwin (Jayne), Alan Tudyk (Wash), Jewel Staite (Kaylee), Morena Baccarin (Inara), Summer Glau (River), Sean Maher (Simon) és Ron Glass (Book). Chiwetel Ejiofor játsza a Megbízott szerepét és egy nagyon rövid időre Shohreh Aghdashloo (Oscar-díjra jelölt színésznő, Ház a ködben) is tiszteletét teszi a filmben.

A forgatás vége felé járva, az IGN FilmForce azon szerencsés csapatok egyike, akiket meghívtak a forgatás helyszínére, betekintést nyerve a színfalak mögé, ráadásul magát a Serenityt is bejárhatták. Ez idő alatt sikerült elcsípni két színészt Summer Glau és Nathan Fillion személyében, továbbá Joss Whedont, a mindenki által jól ismert rendezőt, akinek a Serenityt, valamint a Buffy, a vámpírok réme és az Angel sorozatokat is köszönhetjük.

Az első jelenet, amelybe belecsöppentünk, egy akciójelenet volt, Glau éppen elruház néhány rosszfiút egy bárban. Kellett hozzá némi technika, hiszen a rúgások már-már a levegőben történtek, a rosszfiúk pedig keresztül repültek a helyiségen. A jelenetben megpillantottam még egy furcsa kinézetű hölgyeményt is, kék hajjal. Nem sikerült kiderítenem, hogy hívják. Majd később, oldalról belépve csatlakozott a jelenethez a hajó kapitánya, Nathan Fillion, a sorozat rajongóinak egyszerűen Mal.

Summer Glau
Summer Glau

Néhány pillanat erejéig Glau odalelépett hozzánk a díszletről, és elárult egy-két dolgot a látottakról. "Az egyik kaszkadőr épp besegít, eléggé megerőltettem a térdem. Van bent pár kaszkadőrünk, továbbá Nathan, aki Malt játssza, valamint Adam is szerepelnek a jelenetben." Amikor megkérdeztük, kivel harcol az adott jelenetben, Glau titokzatosra vette a figurát: (Mosolyogva.) "Ezt nem árulhatom el."

Fillion az általunk megtekintett jelenetről: "Hátra szorultam, a sarokba. Jayne és jógamam éppen egy üzletet próbálunk nyélbe ütni Rafael és Jan társaságában. Ő itt Rafael, az ikrek egyike, amint éppen meghúzzuk magunkat a sarokban, erre River kiborul. A kamera pedig csak forog, és néha mi is a képbe kerülünk. Ekkor jön Chemille, aki megbök és felébreszt, én pedig csak meglepődötten reagálok."

Miután több részletet is megtekintettünk a filmből, Whedon csatlakozott hozzánk pár másodpercre, amíg vissza nem hívták a díszletre. Megkérdeztük, milyen nagy döntéseket kellett meghoznia rendezőként a mai napon. Whedon csak mosolygott, "Nem tudom, meg akarom-e válaszolni ezt a kérdést. Jelenleg azt próbálom eldönteni, használjuk-e az adott a trükköt, realisztikusabb lesz-e tőle, vagy sem, talán már túl hivalkodó. Ez lesz a következő döntésem."

Elérkezett az idő, bejárjuk hát a nagy hajót, mielőtt Glau, Fillion és Whedon ismét a rendelkezésünkre állnának. A hajó hatalmas és lenyűgöző, de teljes egészében nehéz még átlátni. Egyes területek még építés alatt állnak, de nagyjából mindenki számára ismerős lesz a Fireflyból, pár apróbb módosítás történt azért itt és ott. A hajó és annak összetevői korosabbnak tűnnek, egyfajta karaktert adva az egésznek, amely jobban beleillik a Whedon által elképzelt világba. Még annyit elárultak nekünk, hogy elrejtettek néhány parányi üzenetet a rajongóknak, ezeket a szemfüles nézők biztosan észreveszik majd a hajón.

Egy sorozat átalakítása filmmé soha nem egyszerű feladat, gyakran nem is működik a koncepció. Az egyik nagy segítség gyakran az, hogy a célközönség nagy része már azelőtt ismeri a karaktereket, hogy belépne a moziba. Ez azonban a Serenity esetében nem elég. "El sem hiszitek, mennyire nehéz", mondta Whedon. "Fel kell építeni egy történetet, amely nem egy már megrágott valami, amit mindenki kívülről fúj, közben azért meg kell felelni a rajongók által támasztott követelményeknek, de azokra is gondolni kell, akik még nem ismerik a sorozatot. Mindenhol rejtett csapdákba ütközünk. Ez a legnehezebb történet, amit valaha fel kellett építenem. Magukról az emberekről írni a legkönnyebb dolog, hiszen nagyon jól ismerem őket. Egy televíziós sorozat a folyamatos karakter fejlődésre épül, egy film viszont az adott pillanatra. Nagyon különbözik a kettő... Egyes dolgokat muszáj elvetned és néhány dolgot fel kell pörgetned, a döntés pedig csak a te válladat terheli, mik legyenek azok."

A másik trükk, hogy olyan új perspektívát nyújtasz a sorozat ismerőinek, amelyet eddig még nem láthattak. "Igazából másként meséled el ugyanazt a történetet. Ismét probléma lesz Rivert és a Szövetséget illetően, továbbra is fennakadás lesz a beilleszkedéssel. Mégsem ismételjük meg az első találkozást, vagy ilyesmi, de egy újabb nézőpontot tudunk nyújtani, így új információk láthatnak napvilágot. Csak ismételni tudom magam, ez a legtrükkösebb része az egésznek."

Ezúttal Summer Glau karaktere kerül a film középpontjába, ő a legfontosabb. Ráadásul Whedon elmondása szerint ő volt a legnagyobb meglepetés a forgatáson. Mióta legutóbb, úgy másfél éve dolgozott vele a sorozaton, igazi felnőtt kerekedett ki belőle: "Igazán nagyot lépett előre; már nem az a félrevonuló, gagyogó típus. Sok dolga is van, a jelenléte pedig beragyogja az épületet."

Glau sem hitte volna, milyen könnyen vissza tud rázódni River szerepébe: "Nagyon ideges voltam. Több, mint másfél éve nem bújtam River bőrébe, pedig a kezdetektől fogva nagyon közel állt hozzám, egészen a sorozat végéig. Most, hogy újra összeült a csapat egy közös átolvasásra, remegtem, izzadtam, nagyon féltem. Pár nap múlva viszont már úgy éreztem, mintha soha be sem fejeztem volna a sorozatot... Ott minden karakternél szépen felépítettük az alapokat. Felépítettünk mindent, visszautaztunk a múltjaikba és minden egyes karakternek egyéni élettörténetet kreáltunk. Ráadásul az én karakterem éppen, hogy kezdett beindulni. Viszont a filmnek köszönhetően hatalmas robbanás várható, megtudhatjátok, mi is igazából a helyzet Riverrel."

Ezzel szemben Fillion több, mint készen állt visszatérni szerepébe. Örült, amikor beesett hozzá a hívás, felkérve a szerepre. "Szívfájdító volt a sorozat elkaszálása", mondta Fillion. "Megszegtem azt az ősi szabályt, hogy 'Ne szeress bele abba, amit éppen csinálsz, mivel a szőnyeget kiránthatják alólad', és tényleg így is lett. Joss tényleg a fejébe vette, hogy filmet farag a dologból, ez egy hatalmas álom, én pedig szurkoltam, hogy beteljesüljön, de nem akartam ismét belebolondulni, hogy újfent hoppon maradjak. A lényeg, zöld utat kaptunk, Joss megírta a forgatókönyvet, minden mozgásba lendült. Elkezdtünk gyakorolni, és már el is jutottunk a forgatásig. Szerintem legalább három hét kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, mi most tényleg megcsináljuk a filmet."

Nathan Fillion
Nathan Fillion

Mal karakterére nyilvánvalóan nagy hatással volt Han Solo, ezt Fillion sem tagadja. "Pontosan. Ha Harrison Fordra gondolok, annyit mondok, 'Olyan király akarok lenni, mint Harrison Ford.' Sok Harrison Fordot csempésztem Malbe... Imádom, ahogy Harrison Ford bekapja az ütéseket. Mint... a Frantic egy nagyszerű film volt az ő főszereplésével, de a Bladerunnerben, a Witnessben és az Indiana Jonesban is kapott nem is egyet. Elrúgták a hátsóját. Amikor az arcán csattan az ütés, a lábai összeroskadnak, így biztosra mondhatod, biztos lehetsz benne, hogy tényleg megütötték." (Nevet.)

Whedon meglepetésére egy egész estés film rendezése egyáltalán nem jár kevesebb stresszel, mint amihez a televíziónál szokott. "Szóval, igen, megterhelő volt. Azt hittem, kevésbé lesz az. Azt gondoltam, hogy egy felvétel és egy szonett megírása között még golfozni is lesz időm. Két dolog sem járt a kedvemben. Az egyik, hogy bár jelenleg nincs három sorozat, amelyen ügyködnöm kell, és elhiheted, hogy az aztán kemény dió, a film mégis minden figyelmedet leköti, ahogyan azt a három sorozat is tette. Az összes kreatív energiát, amelyet szépen lassan beleadsz 20-40 történetbe egy év alatt, most egyszerre fel kellett használnod. És tényleg mindre szükséged van. Felkelsz az éjszaka közepén és annyit mondasz, 'A nadrágja túl bő!' Ez is fontos. Mindenre precízen figyelned kell, hiszen minden egyes hiba, amit vétesz, tisztességesen visszaüthet. Bármikor azt gondolnád, 'Ez talán már elég jó', én azt mondom magamnak, 'Cinerama Dome'. És a dolgok, amiket eddig mondtam róla, hogy gördülékeny... még mindig le vagyok döbbenve, jobban, mint valaha, csak írom az oldalakat, nézem és hajrá, 'Hallod, az első változat sokkal jobb, mint amelyiket már tele irkáltam a jegyzeteimmel.' Meg fogsz lepődni. Egyszerűen beszél hozzád, és ezt addig csinálja, amíg dolgozol vele. A televíziónál addig ez nem fog megtörténni, amíg véget nem ér, és ez a nagy különbség."

A Hollywood-i trendeknek megfelelően máris szárnya kapott a pletyka egy lehetséges trilógiáról. Ez persze még eléggé megalapozatlan, hiszen a Serenity hat hónapra van a debütálástól. "Egyedülálló filmként tekintek rá. Persze nem kerülheted el, hogy átgondold, mi mindent csinálnál még, főleg, ha egy sorozat utódáról beszélünk... Mindenki azzal jön, 'Ez egy trilógia lesz?' Nem is azt kérdezik, 'Lesz-e majd folytatása?' Nem, ez egy trilógia, rögtön trilógiát szeretnének. 'Te fogod rendezni a másodikat és a harmadikat is?' Lehet, hogy ez a film egy szívás lesz. Induljunk ki az A pontból. Úgy tekintek rá, hogy ez abszolút egyszeri lehetőség. Ki lehetne hozni belőle több történetet is? Nyilvánvalóan úgy terveztem meg a világot és a karaktereket, hogy akár hét évig is lenne miről mesélni. Szóval ha így nézzük, igen, lehetne akár több is. Imádnánk, ha lehetne több is. Olyan jóra kell ezt megvalósítanunk, hogy megérdemelje a folytatást. Jelenleg csak erre koncentrálok."

Bár elkerülhetetlen, hogy a film költségvetése jóval magasabb egy televíziós projektnél már megszokottól, a Serenity még így is relatíve alacsony költségvetéssel bír a Hollywood-i mérce szerint. "Kevesebb benne a sok látványos effekt, mint amit egy nagy nyári robbanástól elvárnál," tette hozzá Whedon. "Egyszerűen nincs rá pénzünk. Tulajdonképpen nem is erre akarom kihegyezni a filmet. Itt vannak ezek a remek emberek, akik jelenleg idejük nagy részét azzal töltik, hogy nekem dolgoznak. Persze ahogy a sorozatnál is, itt is lesznek különleges effektek, ezt a Zoic intézi, a feltett szándékuk, hogy minden úgy tűnjön, mintha kétszer annyiba került volna."

"Az effektek zökkenőmentes beépítése elég kemény dió, mindenesetre amit lehet, magam forgatom le. Van például egy üldözéses jelenetünk, abban is próbálok mindent a kamerával megoldani. A digitális megoldások olyan élettelenek a számomra. Nem tudom elhinni, hogy az tényleg megtörtént, főleg, amikor egy közelre fókuszált jelenetről van szó, középpontban Summer Glau hajával. A greenbox pont ezt az érzést váltja ki belőlem. A költségvetésünk nem módosítható, és ez esztétikai véleményemmel kéz a kézben jár."

Fillion és Glau szerint nem szállt Whedon fejébe a filmrendező titulus. Még mindig a Földön jár, biztos az elképzeléseiben, ahogyan azt a sorozatnál is tette. Fillion így nyilatkozott Whedonról: "Személy szerint nem tapasztaltam változást. Joss annyit árult el, hogy egy kicsit több rajta a nyomás, de én még ezt sem látom. Szerintem, amikor még a sorozaton dolgoztunk, ő három sorozatot vitt egyszerre és nem láttuk olyan gyakran, mint azt szerettük volna, ugyanis mindig szuper, ha a közelben van. Igazán pozitív jelenség a díszleten... Nagyon tudatosan halad előre, magabiztos a döntéseiben, tényleg jó, ha a közelben van. Kiváló rendező és nagyon jó barát. Amikor irányít téged, mert éppen nem tetszik neki az aktuális lépésed, azt úgy adja elő, hogy ne érezd magad hibásnak az adott szituációban. Így te is sikerélményként éled meg és igazából csak lógsz a barátaiddal, miközben egy közös célért dolgoztok... Minden szenvedélye egy pontra összpontosul. Folyton körbetekintünk és visszarázódunk a ténytől, tényleg a filmen dolgozunk."

Glau szerint Whedon: "Van egy nagyobb költségvetésünk, ami szórakoztató. Minden egyes jelenetre több idő jut. De ahogyan Joss forgat, az olyan különleges, nagyjából elképzeltük, mennyire lesz más, mint a sorozat, de ő aztán tudja, mit csinál. Amikor elindul egy újabb jelenet, tudjuk, hogy hamar le fogjuk zavarni. Magunkba szívunk minden információt, ötletet, amit csak átad nekünk, és már kezdjük is, mint ahogy ez a sorozatnál is működött. Minden nagyon ismerős, legalábbis számomra."

Fillion szerint további előnye a filmnek a sorozattal szemben, hogy szabadabban tud hű lenni a karakteréhez. "Nincs a nyakunkon egy rakás televíziós producer, akik folyton azt szajkózzák, 'Legyen sokkal kedvelhetőbb és viccesebb.' Persze nem kell hatalmas átalakulásra számítani. Viszont azt észrevettem, hogy megnőtt az orrom a filmvásznon. Van olyan pillanat, amikor felemeled a karod, és azt érzed, na ilyen széles az orrcimpád. Mindig is tudtam, hogy nagy az orrom, de már-már egy Buick is beparkolhatna." A másik dolog, amelyről Mal mindig is ismert volt a Fireflyból, az a szűk nadrág. Fillion röhögött, amikor a téma szóba került. "A mostaniak már jóval kényelmesebbek. Ha jól emlékszem, most Sean Maher vette át tőlem ezt a címet. Dr. Szűk Nadrág."

A nagyobb költségvetés több akciót és eseménydús jeleneteket sugall. Glau szerint River karaktere ezúttal mindenképp több fizikai erőfeszítést követelt. "Amikor először találkoztak velem és próbálták felmérni, mire vagyok képes fizikailag, különböző dolgokkal kísérleteztünk és végül a Wushu Kung Fu és a kickbox egyvelegénél kötöttünk ki. Ez nagyjából az én képességeimmel megegyező szinten van, hiszen a színészi pálya előtt balett táncos voltam. Ahogy mozogtam és amilyen testi adottságaim vannak, ezt választották. Sok drótköteles mutatványom is van. Sokat pörgök, futok a falon, nagyon izgalmas. Nem vagyok tornász. Még mindig nem szeretek fejjel lefelé lógni. Olyankor nem tudom, mit csinálnak a lábaim. Ettől kicsit feszült leszek."

Fillion még mindig a legnagyobb akciójelenetére vár. "A legnagyobb mutatványom a filmben még csak most jön. Azt mondják, hogy a forgatás utolsó hetére hagyják, ez eléggé gyanús. Hmmm. Voltak olyan rendesek, hogy az egyik küzdelmes jelenet után adtak pár nap pihenőt, ami nagyon jól jött, napokig hulla voltam. Barry Mendel, a producereink egyike még házhoz is küldött egy üzenetet..." (Röhög.)

Hová repít minket a Serenity, ahová a Firefly nem tudott? "A Harácsolók területére," vágta rá Fillion. "Mit szólsz?" Fillion reméli, hogy a Harácsolók megfelelnek a rajongók elvárásainak. "Úgy hiszem, hogy igen. Jók. Minden rajongónak élvezhető lesz... Sok tekintetben meg fog felelni. És több kérdésre is választ kapunk, amelyre mindenki várt."

Ahogy korábban már említettük, a Firefly rajongók egy parányi, de annál lojálisabb csoport. Ebből kifolyólag a címváltoztatás is teljesen logikus Whedon szerint: "Először is, sokkal jobb ez a cím egy filmnek. Erről szól tulajdonképp. Ironikus, nyilvánvaló, van benne erőszak, de még mindig az eredeti koncepcióra épül. A Firefly azt jelentette, mi vagyunk a gyengébb fél. A Serenity azt nyújtja, amire az emberek vágynak. A rajongók számára pedig azt üzeni, ez az a film, amíg mások számára csak egy egyszerű szó. Nem Firefly: A film, vagy a sorozat... amelyet eddig sem láttál."

A Serenity bemutatója 2005 áprilisában lesz, mindössze pár héttel a Star Wars harmadik epizódjának indulása előtt. Whedon és csapata azt reméli, hogy a már amúgy is tűkön ülő sci-fi rajongók adnak egy kis löketet a nézettségnek. "Pontosan ott van, ahol lennie kell", mondta Whedon. "Mi ezt Mátrix helynek nevezzük, szemben a halálra ítéltekével, amelybe a sorozatunk is belecsöppent. Tavaszi film. Mindig is tavaszi filmnek készült... Nem tudok versenybe szállni a 200 millió dolláros filmekkel... Annál jóval kisebb a miénk. A legénységről szól, van benne rohanás, fegyverek, és talán még vesztésre is állunk... Pont ekkor készítik fel magukat az emberek. Nagyok az elvárásaik, izgatottan várják, hogy belevessék magukat a nyárba, és mégis csalódniuk kell újra és újra. (Nevet.) Mármint, lásd a nagy filmeket, nem árasztják el a termeket. Nagyon izgatott vagyok. A stúdió is nagy bizalmat szavazott nekünk."

Whedon nem csak rendezőként tekint magára, hanem rajongóként is. Tudja és megérti, hogy egy nagyszerű film elkészítése nem egy egyszerű dolog, és a rajongókat többször hagyják cserben, mint ellenkezőleg. "Úgy gondolkozom, mint ők. Mindent megteszek, ami tőlem telik, hogy a humoros jelenetek tényleg viccesek legyenek, az ijesztő részek tényleg rémisztővé váljanak, az izgalmas momentumok pedig izgalmasak is legyenek, és ha mindez összeáll, akkor sokkal hatalmasabb egészet alkotnak, mint külön-külön. Elbukhatunk. Nem fogom azt mondani, 'Újraértelmeztem a film fogalmát. Ez lenne az Aranypolgár? Áh. Ez egy igazi film!' (Nevet.) Csak próbálok egy jó filmet összehozni, amely jelent is valamit és szórakoztató annyira, hogy a nézők ezt észre sem veszik. Pontosan tudom, hogy elbukhatok. Mindig, amikor a vágók szobájába lépek és ránézek a kijelzőre, megszólalok, 'Oh, milyen elfuserált már. Megpróbálnád eltusolni? Vágd úgy, hogy kevésbé legyen bukó.' Hogyan fogok reagálni [ha a film nem lesz sikeres]? Feldúlt leszek, de úgy hiszem, mindig is úgy hittem, ha én reagálok valamire, mások is fognak."

Fordította: Neb
Forrás: Serenity Set Visit

Oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or