Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A Geekin' stábjának sikerült elcsípnie Francis Hamadat, a Firefly rajongói film, a Browncoats: Independence War megálmodóját. Mr. Hamada volt olyan rendes és szakított időt a Geekin' és a rajongók által feltett kérdésekre, továbbá a Geekin' két embere még abban a megtiszteltetésben is részesülhetett, hogy megnézzen egy korai verziót a készülő filmből. Elmondásuk szerint a film hihetetlenül jó, a rajongóknak mindenképp látniuk kell a végleges produktumot. A filmben megmaradt a Firefly és a Serenity hangulata, miközben egy teljesen új történetet mesél el egy már ismerős környezetben. Hű marad az eredeti történethez, miközben új karaktereket és eseményeket tár elénk, amely valljuk be, nem könnyű, ha egy olyan univerzumról beszélünk, amelyet a rajongók kívülről-belülről ismernek.

Browncoats: Independence War - A háború közeleg
Browncoats: Independence War - A háború közeleg

Hogyan csöppentél bele a Firefly világába?

Őszintén, nem voltam a kezdetektől fogva rajongó. A több száz ember közül, akik a filmen dolgoztak, mindössze ketten voltak azok, akik már a premierkor látták a sorozatot a televízióban. Megnéztem a moziban a Serenityt, majd később megvettem a DVD-t, de elég sokáig tartott, mire a Firefly DVD-t is megkaparintottam. Viszont miután ez megtörtént, gyakorlatilag rongyosra néztem a korongokat. :D Az a tény, hogy ennyien csak a későbbiekben csatlakoztunk a Firefly univerzumához, azt bizonyítja, hogy a rajongói tábor növekszik! Nem pedig csökken. Szerintem már több, mint kétszer annyi rajongója van a sorozatnak, mint 2005-ben, amikor elkezdték vetíteni a Serenityt. Talán még többen is vagyunk.

Browncoats: Independence War - Tully megjárja a poklot
Browncoats: Independence War - Tully megjárja a poklot

Voltak a forgatásnak emlékezetes helyszínei?

Felhasználtunk egy lőteret, vagyis annak egy részét. Egy kamu "régi vadnyugat" stílusú város mellett is forgattunk (amelyiket pisztoly párbajokra szoktak általában felhasználni), ennek a városkának van egy "elhagyatott aranybányája". Ennek a bányának van egy kamu bejárata, amely a hegy gyomrába vezet. Nagyon "Disneyland" érzésű az egész, meglehetősen szép. Viszont próbáltuk többnyire elkerülni, mivel aktív lőterek is voltak a közelben, no meg senki sem vette a fáradtságot, hogy a sok pókfészket és tűzhangyákat eltakarítsa onnan. Mivel mindig éjjel forgattunk, elég nyugtalanító volt azt hallgatni, ahogy a stáb mondja, "Uh? Mozog a föld!", a lámpákat pedig a föld felé irányítva milliónyi tűzhangyát láttunk mindenfelé szétszóródni (mint az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága esetében). Szerencsére senki sem kapott be egy csípést sem. :D Egy barátunk megengedte, hogy használjuk a földjét, a San Francisco-i Golden Gate-től egy órányira északra, csodálatos hely, viszont nagyon hideg tud lenni, amikor leszáll a köd a Csendes-óceán felől. Ezért volt a legtöbb színészünknek több réteges öltözéke és ezért akart mindenki hosszú kabátot magának, ami melegen tart.

Browncoats: Independence War - Hall hadnagy és Davies őrmester
Browncoats: Independence War - Hall hadnagy és Davies őrmester

Minden felvétel egy helyszínen történt? Csak kinti jelenetek vannak?

Nem, nyolc különböző helyszínen is forgattunk - három közülük beltéri jelenet. A film nagy részét (több, mint 65%) az egyik vezető producerünk házánál vettük fel. Tartozik hozzá egy jó nagy földterület, amelyen kedvünkre robbanthattunk és vaktöltényekkel lövöldözhettünk, hiszen magántulajdon. Egyedüli probléma, hogy legtöbben 100 mérföldre laktak a helyszíntől, így minden egyes forgatási napon 200 mérföldet is meg kellett tennünk, 45 napból 27-szer. Mondanom sem kell, hogy az üzemanyag elég drága, egy kiruccanás legalább 100 dollárba került.

Browncoats: Independence War - 'The Hatchet Man'
Browncoats: Independence War - 'The Hatchet Man'

Kellett új dolgokat megtanulni az egyes szerepek miatt?

Voltak katonai kiképzőink, akik segítettek a színészeinknek, főleg azok szorultak fejtágításra, akik még soha nem lőttek automata gépfegyverrel. Minden főszereplőnk átesett egy "színészi gyorstalpalón", taktikáról tanultak, elsajátították, hogyan mozog egy igazi katona, hogyan kell újratölteni a fegyvert, megoldani a fegyverelakadást és hogyan lőjenek, mint egy igazi katona.

Látta már a stáb és a csapat többi tagja közül bárki a filmet, volt-e hozzáfűzni valója?

Nem. Még nem.

Browncoats: Independence War - Barnakabátosok a lövészárokban
Browncoats: Independence War - Barnakabátosok a lövészárokban

Meddig tartott, mire a projekt első gondolatától eljutottatok a forgatásig?

Egy hónap telt el. Négy hét alatt felvettük a színészeket, összeszedtük a csapatot és biztosítottuk a forgatás helyszíneit. Nem volt semmilyen meghallgatási procedúra, egyszerűen a barátaimat kértem fel. Szerencsés vagyok, hogy tehetséges barátok vesznek körül. :D

Melyik volt a kedvenc epizódod, és miért?

Nem tudok egyet sem kiemelni az összes közül. Mindegyiket imádom. :D

Browncoats: Independence War - A Szövetség támadásba lendül
Browncoats: Independence War - A Szövetség támadásba lendül

Annyi idő eltelt már a Firefly kaszálása óta, kihívás volt számodra, hogy felvillanyozd a csapat érdeklődését a projekt iránt?

Amint megemlítettem a Fireflyt, mindenki kifakadt. HATALMAS a rajongás iránta a környéken. Viszont nem működtünk együtt egy helyi Barnakabátos csoporttal sem, olyanokra volt szükségem, akik bizonyos dolgokhoz értenek (fények, árkok, hangtechnikusok, jelmezkészítők, kaszkadőrök, speciális effektek, stb.) és itt, Kaliforniában százával akadnak ilyen tudással rendelkező emberek, akik ráadásul Firefly rajongók is. Az egyedüli probléma az volt, hogy mivel ez egy rajongói film, csak önkéntes alapon működött, sokaknak a csapatból pedig fizetős melói is közbejöttek, hiszen a számlákat is ki kell pengetni valamiből. Ez teljesen érthető, ez a minimális költségvetésű filmek egyik nagy hátulütője.

Browncoats: Independence War - Santee a sátorban
Browncoats: Independence War - Santee a sátorban

Van-e még olyan Whedon sorozat, amelyből szívesen készítenél rajongói filmet?

Egyelőre nincs tervbe véve ilyesmi. Nagyszerű szórakozás egy rajongói film elkészítése, de piszok sokba kerül, már ami a szabadidőt és a saját vagyonodat illeti, és a későbbiekben sem várhatsz bevételt belőle. Amikor nekiálltunk, a stáb és a csapat tagjai közül sokan éppen két munka között sodródtak, volt idejük ezzel foglalkozni. Majd később sokan "visszamentek dolgozni". Nekem is lassan munka után kell néznem, különben a végén még "hajléktalan rajongói filmkészítő leszek", haha. Leginkább a Firefly híve vagyok. Sok Whedon rajongót ismerek, akik a rendező minden alkotását imádják - Dollhouse, Ház az erdő mélyén, Bosszúállók, és így tovább - de én elsősorban mindig is Barnakabátos leszek. A Firefly iránti rajongásom tette lehetővé, hogy ilyen nagyszerű emberek siessenek a segítségemre. Ez az a közös pont, amely mindenkit összekovácsol. :D Remélem, ez megválaszolja a kérdést. :)

Tervezel-e folytatást, vagy egy másik filmet a Firefly univerzumában?

Egyelőre nem. :D

Browncoats: Independence War - A Szövetség parancsnoka fürkészi a csatamezőt
Browncoats: Independence War - A Szövetség parancsnoka fürkészi a csatamezőt

Hol tervezed bemutatni?

Reméljük, hogy sikerül eljuttatni számos CSTS (Can't Stop The Serenity) vetítésre, szerte a világon. Ez azért lehet problémás, mivel végül egy teljes értékű és hosszúságú filmet hoztunk össze, így ezeknek az eseményeknek így helyet kell szorítani egy második előadásra is, de remélem, hogy a filmünk eljut ezekre a nagyszerű adománygyűjtő eseményekre.

Hogyan tervezitek sokszorosítani? A Firefly rajongók hogyan juthatnak majd hozzá?

Rajongói film lévén egyelőre csak streaming megoldáson gondolkozunk, illetve a Kickstarter és IndieGoGo kampányok támogatóinak DVD-t küldünk. Konkrét eladás nem lehetséges, hiszen magunkra vonnánk a stúdiók ügyvédeit. A rajongók majd a számos találkozók egyikén biztos belefutnak majd a filmbe.

Browncoats: Independence War - McTaggart készen áll a harcra
Browncoats: Independence War - McTaggart készen áll a harcra

A stáblista végén hallható dalt ki írta és ki adta elő?

A "My History" című dalt írta és felvette Shannon Kealey, egy nagyon kedves barátom, aki Taylor Acrey tizedes szerepébe is belebújt. Legemlékezetesebb mondata, "Ez egy csapda!" (tisztelegve a Star Wars előtt, de van egy másik ilyen mondatunk is, amikor a Szövetség egy katonája úgy utal egy sérült Barnakabátosra, mint "lázadó söpredék"). Shannon maga írta a dalt a filmhez, amelyet ő maga is énekelt el, a felvételben pedig édesapja, Tom Kealy és a család zenész barátai segédkeztek. Csak ismételni tudom magam, hihetetlenül tehetséges emberek vesznek körül. Amikor a legtöbb "barátod" előáll, mondván "Hé, írtam egy dalt a filmedhez", úgy reagálsz, "Jé, köszi", és lelkiekben már készíted magad egy gyenge amatőr próbálkozásra. De ez valami annyira elbűvölő és profi, hogy újra és újra meghallgattam, amint megszereztem a felvételt. Nem is tudtam, hogy ennyire tehetséges az ének terén. Ráadásul a szöveg is tökéletesen passzol a filmhez, arról szól, miként írják a győztesek a történelmet, miközben soha nem hangoztatják, miként tiporták el az ellenfeleiket, ahogyan valójában a másik fél emlékszik. A refrénje a "nem írhatod meg a történelmem", ez egy dacoló szlogen a Szövetség által kiadott "történelemkönyvekkel" szemben, amely úgy mutatja be az "Egyesítő Napot", mint egy hatalmas győzelem. Pedig az a nap a Barnakabátosok számára mindig is a függetlenségük elvesztését fogja jelenteni. Amit még imádok, az az, hogy mennyire sikerült elkapnia a "Firefly" hangulatát a zenével. Az eredeti zene tökéletesen passzolt a sorozathoz. Úgy érzem magam, mint Joss Whedon, amikor arról beszélt, milyen szerencsés, hogy a legjobb színészeket sikerült megtalálnia a Fireflyhoz. Hihetetlen, mennyire szerencsés vagyok, hogy a barátaimat sikerült megszerezni a filmhez, akik kiválóan teljesítettek a szerepeikben. :D

Browncoats: Independence War - A Szövetség nyomul előre
Browncoats: Independence War - A Szövetség nyomul előre

Miért egy Firefly rajongói film és nem más franchise?

Egyszerű. Azok a rajongók, akik Star Wars, Star Trek, vagy bármilyen Marvel, DC, Metal Gear, HALO, Mass Effect, Bioshock, Dead Space, stb. rajongói filmeket készítenek, még bőven ott lapul a lehetőség, hogy lesz az eredeti anyagnak folytatása. "Technikailag" még egyik ilyen franchise sem halott még. A Star Wars rajongók ráadásul nemsokára egy újabb filmmel lesznek gazdagabbak, ahogy ez a Star Trek rajongókra is elmondható.

És mi a helyzet velünk? Firefly rajongókkal? Semmi, lezárva, szia. A mi örömünk annyiban ki is merült, hogy hallhattunk néhány pletykát és "hírt" arról, hogy a Firefly újra szárnyalni fog. Majd egyre csalódottabbak lettünk, hiszen évek teltek már el és a színészek is emberek, öregszenek. A Firefly rajongók a popkultúra kirekesztettjei. A színészek úgy tűnik, már soha nem térnek vissza, hogy bármi újat is kapjunk a ‘Verzumtól, már ami a televíziózást és a mozik világát illeti. Így a rajongókon a sor, hogy előálljanak valami újjal és bemutassák azt a többi rajongónak.

Fordította: Neb
Forrás: WORLD EXCLUSIVE Q&A w/ Creator of Browncoats: Independence War

Oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or