Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A Rotten Tomatoes éppen egy hónappal ezelőtt írt arról a sajtótájékoztatóról, melyen a Fox a legújabb sorozatairól tartott előadásokat a Television Critics Associationnek, azonban csak néhány napja fedezték fel a filmes oldalak azt az elejtett megjegyzést, melyre a barnakabátosok 14 éve várnak.

A Fox kész folytatni a Fireflyt!
A Fox kész folytatni a Fireflyt!

A csatorna programigazgatója, David Madden azt nyilatkozta, hogy látván az újraindított sorozatok, elsősorban az X-akták sikerét, nyitottak lennének folytatni a Fireflyt is, azonban csakis akkor, ha Joss Whedon, a kreátor is visszatér. Madden szerint azonban Whedon túl elfoglalt most a sorozattal foglalkozni.
A sajtótájékoztató szerint az X-akták 11. évadáról is tárgyalnak már, ami a tervek szerint meghaladná a korábbi évad 6 epizódos terjedelmét, illetve megvan a Szökés 9 részes folytatásának időpontja is. Továbbá a már futó 24: Legacyről is szó volt, tehát a Fox valóban hisz az újrakezdésekben.

Joss Whedon három évvel ezelőtt ezt nyilatkozta az új Veronica Mars-film kapcsán:

"A negyedik érzés, ami megszállt, mikor olvastam a hírt, a rémület volt. Azért, mert rájöttem, mi jár most mindenki fejében. Rengetegszer elmondtam már, hogy szeretnék még forgatni ezekkel a srácokkal, és ez nem változott. Viszont az sem változott, hogy még három évig szerződés köt a Marvelhez, ami miatt még a Dr. Horrible 2-vel sem sikerült elstartolnom. Ezért nem merek még csak játszani sem a gondolattal, és nem is fogok. Pár év múlva, mikor Nathan [Fillion] nem Castle többé és én sem vagyok a Marvel univerzum Tom Hagenje, és nem gyártok hatalmas filmeket, akkor talán vethetünk egy pillantást a piacra."

Egy korábbi Reddit AMA során is, melyen azt írták neki, a helyes első lépés egy Kickstarter-projekt létrehozása lenne, a Castle-t és Morena Baccarin Homelandjét hozta fel példának:

"2.lépés: elkaszálni a Castle-t. 2.lépés: Elkaszálni a Homelandet. 3.lépés: Tönkretenni mindenki karrierjét. 4.lépés: Elkerülni a 2. lépést."

Az eltelt három évben Whedon felszabadult a Marvelhez kötődő szerződése alól, elkaszálták a Castle-t, és Baccarin kiszállt a Homelandből... szóval minden shiny, igaz? Hát nem, de az esélyeink jobbak, mint 10 éve bármikor. Mindjárt megvizsgáljuk a színészek jelenlegi elérhetőségét, de előbb foglalkozzunk még kicsit a kreatív gárdával.

Joss Whedon (balra) és Tim Minear (jobbra)
Joss Whedon (balra) és Tim Minear (jobbra)

Pontosabban Tim Minearrel, aki majdnem annyira fontos része volt a Firefly első évadának, mint Whedon. Whedon és Minear már 15 éve is régi bajtársak voltak, hiszen Minear állandó írója (és néha rendezője is) volt az Angelnek, és évekkel később a Dollhouse-on is együtt dolgoztak. Ő jelenleg az Amerikai Horror Sztori egyik írója és executive producere, melynek jelenleg a 7. évada készül, de a 8. és 9. évad is bejelentésre került. Szóóóval…ő tényleg elfoglalt mostanában. Pár éve ezt nyilatkozta:

"Hogy újra össze tudnánk-e szedni a régi bandát egy új kaland erejéig, ki tudja? Imádnám. Nagyszerű lenne. Viszont arra is gondolni kell, hogy mindenkinek megvan a saját folyamatban lévő projektje, amelyek korlátozzák a hirtelen váltást. Biztos, hogy megpróbálnám koordinálni a dolgot mindenki kötelezettségeit figyelembe véve, hogy mindenki szerepelhessen valamilyen úton-módon. […] Eléggé a levegőbe beszélek, de az elmúlt években volt pár sorozat, amelyek újradefiniálták a rövidsorozat fogalmát. Mi is annak a sorozatnak a címe - Ó, megvan! Amerikai Horror Sztori! De még 13 részesnek sem kell lennie. Nézzétek meg, milyen jól teljesít a Sherlock! […] Lefogadom, hogy egy limitált sorozat nagyon jól teljesítene."

Valóban az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy egy limitált epizódszámú évadot kapunk, ha kapunk valamit (ami a Firefly eddigi részeinek számát figyelembe véve, nem is tűnik olyan kevésnek), de Minear részvétele igen kérdéses lenne. Pedig fontos hang volt ő a sorozatban. Elég, ha csak annyit mondunk, ő írta a legtöbb rajongó kedvencét, az Out of Gast. Persze ez még nem jelenti azt, hogy nem tudnának kitalálni valamit. Éppen ő hozta fel, hogy megpróbálná koordinálni a dolgokat, hogy mindenki ott lehessen… talán ez rá is vonatkozik.

Firefly szereplőgárda
Firefly szereplőgárda

Úgy tűnik, Nathan Fillion (Mal), Jewel Staite (Kaylee), Sean Maher (Simon) és Summer Glau (River) jelenleg egy olyan hosszan futó projeknek sem a része, ami meggátolná a visszatérésüket. És, bár Jewel Staite-nek volt már olyan megnyilvánulása Twitteren, ami nem erre utal, elég biztosra mondható, ha Whedon benne van, ők is.
Jöjjenek a problémásak: Morena Baccarin (Inara) számára lehet, hogy véget ért a Homeland, de elkezdődött a Gotham, melyben az évadok során egyre jelentősebb szerepet kapott, illetve közeledik a Deadpool második része is. Gina Torres (Zoe) pedig évek óta állandó szereplője a Briliáns elmék című jogi drámának. Hmm-hmmm. Hogy tetézzük a dolgokat, Adam Baldwin (Jayne) elérhetősége sem biztosított, hiszen ő meg Az utolsó remény című sorozatban alakít, azonban ez a sorozat rövid évadokkal dolgozik, és tömbösítve forgatják őket.
Akik amúgy sem biztos, hogy visszatérnének: Alan Tudyk (Wash) a most indult Powerless szereplője marad valószínűleg a későbbi évadokban is. Ron Glass (Book) pedig tavaly év végén hunyt el.

Leaves on the Wind, 6. szám - Dan Dos Santos borító
Leaves on the Wind
6. szám - Dan Dos Santos borító

Sokakban az a kérdés is felmerülhet, hogy miképpen folytathatnák a történetet, ha már egyszer képregények is megjelentek, melyek a film után játszódnak. Tény, hogy onnan nehéz visszajönni, ha jelentős dolgok történtek bennük, melyek kihatással lennének a folytatásra is, mert az átlagos nézőtől nem várható el a "kapcsolt tartalmak" ismerete. Részben ez volt a helyzet a Star Wars Expanden Universével is. A Firefly esete azonban más. Itt még nem történt olyan, amit ne lehetne egy kevés expozíciós dialógussal megoldani. A legfontosabb talán River "nővéreinek" megjelenése az "Akadémiáról", illetve Zoe és Wash kislányának, Emmának a megszületése. Ha a sorozat a valós idő szerint eltelt 12-13 évvel később venné fel a fonalat, Emma akár még a sztori mozgatórugójává is válhatna. Lehetne ő az, aki az apja múltját kutatva, újra összehozza a csapatot.

Tehát remény van, de senki se bízza el magát, mert akkor nagyot koppanhatunk. A Firefly Online-t is hogy vártuk, igaz? Hmmm…
Végezetül álljanak itt Whedon szavai, melyek nagyjából egy évvel ezelőtt hangoztak el és elég jól összefoglalják érzéseit azzal kapcsolatban, hogy folytatná-e:

"Tudod… ööö… igen is meg nem is. Úgy értem, imádom a srácokat, és egyértelműen képesek lennének visszalépni azokba a szerepekbe, de egy kicsit szeretnék most új dolgokat készíteni, mert, ahogy mondtam, elég régen volt ilyenre alkalmam, és jó lenne nem egy sokszereplős anyagot írni. Nagyon félek attól is, amit én a "majomkéznek" hívok. A majomkéz egy csodás történet, ahol […] egy idős pár megszerzi a majomkezet, és hármat kívánhat. Kívánnak 1000 dollárt, és a fiúk meghal egy bányabalesetben, és 1000 dollár biztosítási pénzt kapnak. Azt kívánják, jöjjön vissza a fiúk, és ahogy a fiú az ajtó felé tántorog, azt kívánják, legyen újra halott. Mert ami visszajött, az nem… jó. Így érzek a legtöbb újrakezdett sorozattal is. Még akkor is, ha nagyszerűek, valami már hiányzik. Valami nincs ott. A lélek nem ragyog a szemükben. És ez lenne a legszörnyűbb dolog, amit tehetnék a Fireflyjal. Ha nem vagyok száz százalékban biztos benne, hogy képes vagyok rá, akkor meg sem próbálom. Szóval… óvatos vagyok."

Írta: Kalevala

Oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or