Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A rendező szerint a Firefly mozivászonra vitt folytatása nem számít bosszúnak. Nincs bosszú, az utolsó nevetés pedig nem Joss Whedoné.

"Az enyém az utolsó nevetés?" - tette fel a kérdést Joss Whedon a tőle már megszokott stílusban egy telefonos interjúban Los Angelesből. "Nem hiszem, hogy lenne bármilyen utolsó nevetés. Mindössze megvan a képességem a nevetésre!"

A 41 éves Whedont az interjúban a szerencsétlen sorsú, de rendkívüli sorozatának, a Fireflynak a folytatásáról, a Serenityről kérdezték.

Nyilatkozatában egy kis elégedettség is felcsillant. "Nem lett gáz. Nem a legrosszabb érzés."

Joss Whedon

Először jöjjön egy kis rövid áttekintés: Whedon olyan sorozatok szülőatyja, amelyek rendkívüli sikereket értek el, mint pl. a Buffy - A vámpírok réme. Egyik sorozat után jön a másik, Whedon megteremtett egy újabb világot, amelyet a Firefly című sorozatában mutatott be. Azonban a sorozat forgatását idő előtt leállították: 14 epizód készült el, ebből mindössze 12 volt látható a televíziók képernyőjén.

Azonban Whedon makacs módon nem hagyta sorozatát eltűnni a múlt homályában. A Firefly DVD-n való megjelenése nagyot dobbantott, rajongók ezreit gyűjtötte maga köré - akik magukat barnakabátosoknak nevezik -, ezután Whedonnak lehetősége nyílt újjáéleszteni sorozatotát, ezúttal egy mozifilm formájában. Természetesen a szereplők listája sem változott, a sorozat összes szereplője - Nathan Fillion, Gina Torres, Adam Baldwin, Summer Glau, Ron Glass, Alan Tudyk, Jewel Staite, Sean Maher és Morena Baccarin - visszatért.

"Sosem a bosszúról szólt" - nyilatkozta Whedon, amikor a Serenity-t a Firefly-al szemben vetették fel neki. Azonban a rendező úgy érzi, a Fox vezetősége alaposan rászedte őt. Elmondása szerint a vezetőség sosem bízott a sorozat sikerében.

"Tudja, számos olyan emberrel beszéltem, akik jóval több sikeres sorozatot alkottak, mint én, és ők is végigmentek már ugyanezen." - nyilatkozta Whedon. "Szerintem az én helyzetem mindent felülmúlt. Úgy gondolom, azon áldozatok közé tartozom, akiket 'ostoba embereknek' hívok. Az emberek nem bíznak semmiben, csak abban, amit már jól ismernek."

Whedon szerint a Fox vezetősége nem tudta, hogy a rendező mit teremtett meg a Firefly-al - egy történet azokról, akik a polgárháborúban a vesztes oldalon harcoltak, azóta pedig csillagközi banditizmusból élnek - hasonlóan, mint Jesse James' bandája az amerikai polgárháború után - kissé megviselt hajójukon, a Serenityn. A lényeg az, hogy a mindennapi élet egyszerű emberei váltak hősökké szokatlan körülmények között.

"Valamint egy másik dolog is közrejátszott a történtekben" - mondta Whedon. Konkrétan meg is nevezte: egy másik sorozat, a Fastlane, a stúdió "aranygyereke".

"Hiszen, ha az adoptáló szülők úgy döntenek, hogy továbbra is eltartanak, valószínűleg meg is fognak verni."

"Ha kitalálsz egy történetet, más dolog megírni, majd azt mondani: 'Nos, nem csináljuk meg!'. És az megint egy másik dolog, ha már minden jól halad, és végül mindent kírúgnak alólad. Az emberek, a színészek, a barátaimmá váltak, és felelősséggel tartoztam értük. Azt mondtam, hogy minden jól alakul. Amikor mégsem így történt, úgy éreztem, hazudtam nekik. Szégyelltem magam."

"Az emberekkel, akikkel együtt dolgoztam, közösen egy olyan különleges légkört alakítottunk ki, amely nem gyakran történik meg ebben a városban. Ez megint olyan dolog, amiért felelős voltam."

Amikor a Serenity az előző évben debütált a mozikban, szerény 26 millió dollárt hozott az Egyesült Államokban, valamint 14 millió dollárt világszerte.

"Értelemszerűen..." - folytatta Whedon, "...a film nem hozta vissza a pénzt. Közel járt hozzá, de nagyobbat kellett volna robbannia. Nem így történt. Soha nem vagyok elégedett. Nem szégyenkezek, de azért frusztráló, hogy nem nézték meg jóval többen a filmet."

De Whedon továbbra is reménykedik. Ahogy korábban a Firefly DVD eladásai lehetővé tették a Serenity forgatását, úgy a Serenity DVD eladásai is sok profitot hozhatnak.

"Szerintem a DVD segíthet. Lehet, hogy csak most kezdik el igazából sokan megnézni a Serenityt."

Forrás: TorontoSun.com
Fordította: Neblax

Oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or