Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Into the Black

A Firefly sem kerülhette el a sorsát - rajongói film készül a sorozat világában. Lelkes rajongók egy csapata megunta, hogy arra várjon, vajon lesz-e újabb film vagy sorozat a Serenity kalandjaival, és úgy döntöttek: megcsinálják a saját maguk változatát, olyan minőségben, hogy azt akár tényleg le lehessen adni a tévében.

Rajongói filmek

"Take me out, into the black. Tell’em ain’t coming back."

- a Firefly főcímzenéjéből -

Azok a filmek, filmsorozatok, amelyek sikeressé válnak a nézők körében - legyen az populáris kasszasiker vagy épp ellenkezőleg, kisebb rétegeket megmozgató kult alkotás -, előbb-utóbb óhatatlanul arra a sorsra jutnak, hogy a keményvonalas rajongók, a maguk szájíze és elképzelése szerint megpróbálják utánozni, és rajongói filmet készíteni belőle. Legjobb példa erre talán az Interneten sokfelé megtalálható Star Wars és Star Trek rajongói filmek. A számítástechnika rohamos fejlődésével már elérhetővé váltak azok a technikák, amelyekhez hozzáadva a rajongói lelkesedést és találékonyságot olykor még az eredeti film minőségét is erősen megközelítő alkotások kerekednek ki. Magyar rajongók is csináltak már hasonlót, mint például Sárközy Zsolt A klingonok már a spájzban vannak (Star Trek) vagy Füle Zoltán Sötét oldal (Star Wars) című művére gondolni - a még be sem mutatott Second Strike című Star Wars rajongói film pedig egyenesen az eredetivel versenyzik a képek minőségét tekintve.

Samsara - oldalnézetben

A méltatlanul félbeszakított Firefly című, Joss Whedon által rendezett filmsorozat, a maga immáron kultusz státusával sem kerülhette el ezt a sorsot. Az első ilyen adaptáció a "Mosquito" (Szúnyog) című Firefly paródia volt, amelyben alaposan górcső alá veszik kedvenc szereplőinket, és nem fukarkodnak jellemvonásaik komoly karikírozásával sem. Ez az alkotás vicces, ám a minősége szerény, hiszen elsősorban a humoron volt a hangsúly, és nem a sorozat színvonalának elérésén.

A rajongók körében szinte hetente szárnyra kapnak különféle féligazságokon alapuló pletykák a sorozat hivatalos felélesztéséről - ezeket a stúdiók és olykor maga Joss Wheedon általában idejekorán le szokta törni. A sorozat felélesztésének az anyagiak mellett leginkább szerzői jogi akadályai vannak. Ám néhányan fejükbe vették, hogy annak ellenére, hogy a Firefly TV sorozat jogai a FOX-nál vannak, a mozifilmes adaptációké pedig a Universal Pictures-nél, ők mégis megpróbálkoznak kihasítani egy szeletet Joss világegyeteméből. Készítenek egy televíziós minőségű sorozatot - de legalább is ennek az első epizódját -, amely csak annyiban kapcsolódik a Firefly-hoz, hogy ugyanabban az univerzumban játszódik. A Vancouver közelében élő barnakabátosok nagy lendülettel láttak neki a munkának, hogy elkészítsék az "Into the black" című sorozatot, a Samsara űrhajó és legénységének kalandjait. Az első epizód címe "Mined Control", amely a rendszer határvidékén található, ércekben gazdag Iscariot holdon játszódik. A tervezett sorozat főbb szereplői: Jon Lee, a Samsara kapitánya, Dr. Marion Call, a hajóorvos, Katrina "Kitty" Tsang egy mosolygós gyilkos, Samson West a főgépész, Seraphina York, egy nemesi származású bűnöző, Henry "Hank" Frosberg, Seraphina testőre.

Samsara - elölről

A forgatás első hete a beszámolók szerint most március elején zajlott, remek hangulatban. Sok helyi vállalkozó és cég segíti a stábot különféle felszerelésekkel és szükséges kiegészítőkkel. A készítők nagyon lelkesek, és ekként nyilatkoznak vállalkozásukról:

"Legtöbbünk kezdő ezen a területen, de ugyanakkor nagyon-nagyon igényesek is vagyunk, és elszántak, hogy valami jót készítsünk. Célunk a televíziós minőség elérése, és a siker érdekében mindent megteszünk. Csodálatos csapat és szereplőgárda gyűlt össze, rengeteg kiváló történet ötletünk van, és mindehhez van még egy csodálatos hajónk is."

Samsara - felülről

A filmben szereplő hajó, a Samsara természetesen teljes mértékben számítógép animációs technikával készült jármű. A leírása szerint egy módosított C314 Skyhook osztályú kis teherhajó. Nagyjából 40 méter hosszú. A Firefly-hoz hasonlóan VTL (függőleges fel és leszállás) technikát használ.

A Samsara valóban szép hajó (bár erős hasonlóságokat véltem felfedezni közte, és a Jedi Academy című játékprogram főszereplőjének hajója, a Raven’s Claw között - szerk), melyet az érdeklődők, a project további részleteivel egyetemben a csapat honlapján, a http://www.intotheblack.ca/ címen tekinthetnek meg.

A történet pikantériája azonban az, hogy miként áll mindehhez Joss Whedon? A mester ugyanis természetesen értesült a kezdeményezésről, és reagált is rá. Hozzászólásában, természetesen hivatalos minőségben felhívta a figyelmet az esetleges jogi problémákra, és óvatosságra intette a csapatot, ám magánemberként kitörő öröméről tett tanúbizonyságot, és mindennemű lehetséges támogatásáról biztosította őket. Szóba került az is, hogy Joss esetlegesen, mint szaktanácsadó, nem hivatalosan, de részt vesz a film készítésében. Whedon így nyilatkozott:

"Melyik rendező ne örülne annak, hogy a félbeszakított TV sorozatát a rajongók annyira szeretik, hogy minden lehetőséget megragadnak arra, hogy életben tartsák azt?"

Írta: Norris

Oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Még 5000 karaktert írhatsz.

Cancel or