Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A Serenity: Better Days a Dark Horse Comics gondozásában megjelent három részes képregény-sorozat. Ez tulajdonképpen egy minisorozat, amelynek az első része 2008. március 12-én jelent meg, és azokat a történeteket dolgozza fel, amelyeket Joss Whedon eredetileg a sorozatban tervezett bemutatni. A történet Joss Whedon és Brett Matthews tollából származik, az ezekből készült rajzokat Will Conrad, a borítókat pedig Adam Hughes készítette el, a színezésért Michelle Madsen felelt. A kronológiai sorrendet tekintve a történet a Serenity film és az Objects in Space című epizód között játszódik.

A Serenity: Better Days borítója
A Serenity: Better Days borítója

Áttekintés

Bevezetés

"Miután a Földet teljesen kiaknázták, több száz új Földet teremtettünk terraformálással, amelyeket kolonizáltunk. A központi bolygók létrehozták a Szövetséget, majd továbbmentek: minden ismert planétának annak irányítása alá kell kerülnie. Azonban sokan voltak, akik nem értettek egyet ezzel a célkitűzéssel. A háború után azok, akik a Függetlenségiek oldalán fegyvert ragadtak (és vesztettek), jelenleg a rendszer peremén lavíroznak, távol a Szövetség hatáskörétől. Odakint az emberek azért küzdenek, hogy a rendelkezésükre álljon minden alapvető technológia; egy hajó, amely munkát teremt, és egy fegyver, amellyel meg tudják védeni magukat. A kapitányok célja nagyon egyszerű: találj egy legénységet, találj melót és repülj."

1. szám

Miközben a közönség egy felfegyverzett taktikai drónról hallgatja a bemutatót, Malcolm Reynolds kapitány és legénysége éppen műemlékeket készül elrabolni. Miközben próbálnak lelépni a megszerzett tárgyakkal, a járművük szembe találja magát a bemutató főszereplőjével, amely üdözőbe veszi őket egy nagyon forgalmas autópályán (a bolygó neve ismeretlen), a tűzharc elkerülhetetlenné vált. Az üldözést egész idő alatt a drón harci képességeiről szóló bemutató előadója vezényli. A Serenity legénysége végül túljár az eszén és sikerült megszöknie: a drónt hatástalanították, ráadásul el is lopták. Ez idő alatt, erről mit sem tudva Inara Serra egyik ügyfelével, Ephraim Sandaval találkozott. A társnő, miközben az úrral volt, folyamatosan arról képzelgett, hogy valójában Mallel szeretkezik.

Reynolds és legénysége nem várt sokáig, a nemrég megkaparintott drónt már be is mutatta egy potenciális vevőnek. Azonban csalódottan közölte, hogy hiányzik a központi logikai egység. Mal szerint ez nem akadály, meg tudják szerezni, természetesen megfelelő mennyiségű pénzért cserébe. A vevőnek nem volt pénze, azonban információi voltak egy rakás őrzött kincs helyzetéről, amelyet felajánlott fizettségként. A legénység nem habozott, felkereste a buddhista templomba, ahol meg is szerzték a korábban említett pénzt. Reynolds a gyors felmérést követően rájött, hogy jóval többet kaszáltak, mint azt eredetileg gondolta volna. A meglepődöttségtől megszólalni sem tudott, hiszen csak most fogta fel, hogy gazdagabbak, mint azt a legvadabb álmaikban is képzelni merték volna.

2. szám

A legénység egy luxus üdülőhely, a Pelorum bolygó felé vette az irányt. Szállás tekintetében nem spóroltak, egy olyan lakosztályt béreltek, amelynek a díja 1000 kredit naponta. Mindenki azt mesélte a többieknek, hogy mik az álmai, hogyan élne akkor, ha nem okozna gondot a pénz. Ez idő alatt Sanda már arra készítette fel az embereit, hogy kiiktassák Reynoldsot. Sanda valószínűleg a Dust Devils terrorista szervezet tagja, amelynek célpontja általában Szövetségi. Harmadik szálon is folynak az események: a korábban lezajlott drón demonstráció előadója, miután rálelt a drón nyomára, megkínozta a vevőt, aki Reynoldstól átvette az árut (kihúzta az összes fogát, és a kapitánnyal is ugyanezt szándékozza megtenni). Egyszerű volt rátalálni, mivel egy nyomkövető jelet sugárzott, váratlan leállásra vagy hiba esetére. Végül azt is sikerült kiderítenie, hogy Reynolds és legénysége a Pelorumon tartózkodik. Eközben a kapitány és Zoe érzékelték Sanda közeledő hajóját, amely úton volt Inara űrsiklója felé. Reynolds a siklóhoz sietett, ahol meglepődöttségére Simon Tamet látta kiszállni belőle. Utána pedig egy bérgyilkos, akit nem láthattunk, leütötte őt.

3. szám

Az utolsó számból megtudhatjuk, hogy a korábban nem látott bérgyilkos maga Sanda. Megkötözte és megverte Malt, ez a Dust Evil tagjainak módszere. Zoe később átvizsgálta az űrsiklót és annak környékét, ahol dulakodás jeleit vélte felfedezni, rögtön rájött, mi történt a kapitánnyal. Zoe elárulta a legénységnek, hogy Sanda most rá vadászik, mivel ő is harcolt a Szövetség ellen. Szerinte Sanda úgy gondolja, hogy a vadászattal végre békét teremt. Később nyílt üzenetet küldött a bérgyilkosnak, hogy megadja magát, megadta a koordinátákat is, ahol rátalálhat. Természetesen ez egy jól kitervelt, veszélyes csapda, Zoe abban reménykedett, hogy sikerült csőbe húznia. Abban a pillanatban, amikor Sanda néhány embere kíséretében megérkezett Malcolmmal, a bérgyilkos hajóját felrobbantotta egy taktikai drón. A drón irányítója is a helyszínre sietett, hogy revanzsot vegyen a kapitányon. Mivel mind Reynolds, mind Sandra menekülőre akarta fogni a legénységeikkel együtt, ezúttal összefogtak és közös erővel győzték le ellenfelüket. A harc után Sanda hagyta, hogy Reynolds és legénysége biztonságban útra keljen, arra azonban a kapitány csak később jött rá, hogy a pénzt ellopták a Serenityről. Inara szerint Reynolds nem lepődött meg ezen, és nem is aggódott miatta, ez arra enged következtetni, hogy másokkal ellentétben Mal már egy jó ideje magára hagyta a fantáziavilágot. A magyarázat erre egyszerű, hiszen a kapitány számára fenyegetést jelentene, ha a legénység összes tagja egycsapásra gazdag lenne, mivel akkor mindenki menne, amerre lát. Reynolds elfogadta a tényt, hogy egy olyan világban él, ahol "nincs helye a kívánságoknak."

Emlékezetes idézetek

Jayne: Vegyél egy pár cipőt. (Miközben egy halom pénzt nyom a szerzetes kezébe, majd elsétál.)
Szerzetes: Canton hőse... Tényleg létezik!

Jayne: Mi olyan rohadtul vicces?
Book: Az öltözéked.
Zoe: A legénység.
Wash: "Radiant Cobb"?
Jayne: Az a mamám neve!

Inara: Nem is hallottuk még a tiédet [az álmaidat], River...
(A következőkben River álmait láthatjuk, sok furcsasággal, például egy hatalmas hal öltönyben, tündérek...)
Zoe: Nos, ez az ÉN álmom.

Háttérinformációk

A képregény az eredeti tervek szerint a Serenity: Windfall címet viselte volna.

A képregényből megtudtuk Jayne édesanyjának a nevét: Radiant Cobb.

Kiderült, hogy Zoe a Dust Evil tagja volt a háború után.

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!