Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A Serenity: The Sheperd's Tale 2010. november 3-án jelent meg a Dark Horse gondozásában, amelyet maga Ron Glass (Book lelkész) jelentett be még 2007-ben a Barnakabátos Hajójáraton. A képregény története végre feltárja azt, amelyre oly sokan kíváncsiak voltak: Book lelkész múltját.

A Serenity: The Sheperd's Tale borítója
A Serenity: The Sheperd's Tale borítója

A történet

"... Ha úgy tekintesz az életedre, mint az események egy láncolatára, amelyben mindegyik szem hatással van a következőre, és az előző az okozója, hol kezdődik tulajdonképpen a történet?"

Első rész

A Haven bolygón járunk, a Serenity film ideje alatt (2518).

A kolónia lakosai az iránt érdeklődnek, mikor tér vissza a Serenity legénysége, illetve egyikőjük azon csodálkozik, hogyan találkozott a lelkész Malcolm Reynoldszal. A fejük fölött morajlás támadt, hajó közeledett, Book az egyre erősödő hangból azonnal rájött, hogy nem egy közönséges teherszállító hajóval van dolguk, hanem egy nehézfegyverzettel rendelkező hajóval. Tulajdonképpen még azt is tudta, hogy melyik, és milyen típusú (A.V. Sparrow, egy Szövetségi rövid hatótávolságú harci gép vékony páncélzattal), így jól ismerte annak gyengeségeit is. A lelkész azonnal egy ágyúhoz rohant, sikerült leszednie, azonban egy lövés eltalálta.

"Ennyi. Érzem. Minden rendben. Mindannyiunknak megvan a maga ideje a világban, az én időm lejárt. Néha kemény. Néha mocskos. De hálás vagyok az utazásért és azért, amit ez idő alatt sikerült elérnem. Megtaláltam a hitem. Családra leltem. És mindezt a legfurcsább helyeken..."

Második rész

Két évvel korábban a Serenityn (2516).

Jayne társaságában a lelkész éppen fekvenyom, miközben a zsoldos korábbi bűneit beszélik ki. Mellettük River a kézenállást gyakorolja. Később, az étkezdében Kaylee és Wash kártyáznak, a lelkész egy pohár vizet kortyolgat. A fiatal gépész azon csodálkozott, hogy "Mennyivel jobban néz ki a víz, ha ő issza", Book pedig csak alátámasztani tudja a folyadék alapvető szépségét.

A lelkész lement a rakodótérbe, ahol Mal és Zoe egy fegyverkereskedővel hadakozik, miután az fegyvert fogott rájuk. Book a szállására ment, és imádkozni kezdett.

Harmadik rész

Southdown Apátság, két évvel korábban (2514).

Book éppen térdepel és imádkozik. Útmutatást kér új küldetéséhez: "kövesd az igazság ösvényét, és arról soha ne térj le." A lelkész felkapja a bőröndjét és a gurulós táskáját.

A távozása előtt beszélt a főpapnővel a döntéséről, miszerint elhagyja az apátságot, hozzátéve, hogy ez egy nagyon nehéz döntés volt, viszont a 'Verzum világain nagy a szenvedés; Isten célt adott neki. A főpapnő megemlítette, hogy amikor Book először betért hozzájuk, "teljesen elveszettnek" tűnt, és lenyőgözte, ahogy az idő múlásával "meggyógyult". Book azt felelte, hogy itt az idő visszatérni a világba. Hogy merre tart, azt Istenre bízza, végül még egyszer utoljára közösen imádkozni kezdtek.

A későbbi képsorokban a lelkész már Persephone kikötőjében jár, ahol összetalálkozik Kayleevel (ezt a jelenetet a pilot epizódban már láthattuk). Kaylee mosolyog, majd annyit mond: "Velünk fogsz jönni."

Negyedik rész

Tíz évvel korábban (2504).

Egy banditának tűnő ember odaszólt Booknak: "Most velünk jössz", majd megragadta az italáért kapkodó részeg embert, és kidobta őt a vizes utcára. Egy Szövetségi tiszt pont arra sétált, fel is ismerte a férfit: "Derrial Book", ezen Book csak nevetett, majd hozzátette, hogy tippeljen még egyet.

A tiszt elmondta, hogy a bátyja az I.A.V. Alexanderen szolgált. Book szörnyen sajnálta, ami a hajóval történt: "átkozottul bánom, ami a hajóval történt"; erre a tiszt arcon rúgta őt, majd otthagyta őt az utcán, vérző szájjal.

Book egy szobában ébred, amely tele van kempingágyakkal, majd egy ismeretlen férfi ételt kínál neki. A tányérban lévő csirkelevesre bámulva Book elméjét elöntötték a képek az állatról, a létezés egyszerűségéről, a tányér kinézetéről, a bolygó fizikájáról és az univerzum tisztaságáról, amelyben az előbb említett dolgok léteznek.

"Az univerzum. Létezés. A tányér elkészítése. Amelyben a leves van. Ami erőt ad nekem. Életet."

Elfogyasztotta a tányér tartalmát, majd kitántorgott az utcára és sétálni kezdett, amíg el nem ért egy templomot, rajta egy neonnal világító keresztel.

Ötödik rész

I.A.V. Cortez, 6 évvel korábban (2498).

Book Szövetségi tisztként szolgál egy hajó fedélzetén, ahol éppen a károkat méri fel; a hajó összes kijelzőjén tűz látható. Book parancsot ad a visszavonulásra, miután ez nem lehetséges, már a megadásra szólítja fel a legénységet. Úgy gondolta, hogy a kiadatásukról később tudnak majd tárgyalni.

A felettese azonnal leváltotta őt. Az I.A.V. Alexander megsemmisült, vele együtt a teljes legénység is odaveszett, köztük katonák, orvosok, nővérek és tanárok, ez a Book által szervezett hadművelet kudarcának tekinthető. A hatalmas méretű hadművelet keretén belül hat különböző bolygót szállt volna meg a Szövetség, ezzel egy nap alatt véget vethetett volna a háborúnak.

A tiszt azzal vádolta Bookot, hogy az egész műveletet csak a saját dicsősége miatt szervezte, és nem is gondolta át, milyen következményei lehetnek. Book szerint besúgó van közöttük, aki minden információt kiadott a lázadóknak. A tiszt szerint ez az eset a "legnagyobb katasztrófa a Szövetség történelmében", majd letépte Book rangjelzését, végül utasította az embereit, hogy távolítsák el őt a fedélzetről. A volt tiszt még egy transport hajót sem várhatott meg, betuszkolták egy mentőkabinba, majd útjára engedték. A mentőkabin földet ért, Book kikászálódott belőle, és egyedül nekiindult a sivatagnak.

Hatodik rész

Négy évvel korábban (2494).

Book éppen egy gyanúsítottat hallgat ki. Addig ütlegeli, amíg a nő végül be nem vallja a nevét és rangját: Hope Claypool törzsőrmester. A katonát a Dytonon lévő állomás közelében kapták el, a Greenleaf holdján.

A kihallgatást két tiszt is figyelemmel kísérte, közben Book múltjáról beszélgettek. Ekkor derült ki, hogy Book egy bűnüldözési alakulat tagja volt a Jiangyinon, akire pár évvel ezelőtt figyelt fel a tisztikar. Azóta bődületes sebességgel halad felfelé a ranglétrán, nagyon ambíciózus. Az egyik tiszt azon elmélkedett, mi az, ami konkrétan ösztönzi őt? A dicsőség, az anyagi javak, vagy egyszerűen csak idealista? A másik tiszt véleménye az, hogy véget akar vetni a háborúnak úgy, "ahogyan senki más" nem tenné. Szerinte Book brilliáns, találékony és nagy stratégiai elme, aki a "legmerészebb átkozott kadét, akivel valaha is találkozott".

Hetedik rész

Négy évvel korábban (2490).

A lázadók egy titkos összejövetelére igyekezett, amikor Book utcai harcba keveredett néhány "bíborhasúval", akiket néhány harcművészeti mozdulattal azonnal meg is bénított. Az összejövetelen egy lehetséges, új háborúról beszéltek. A lázadók vezetője szerint még a konfliktus kirobbanása előtt be kell juttatni egy besúgót az ellenség sorai közé. A hallgatóság azonban nem értett egyet ezzel, és az emberek távoztak, egyedül Book maradt ott. Az iránt érdeklődött, mi egy besúgó feladata, és hogyan tud majd kommunikálni a lázadókkal, ha a Szövetség minden adást monitoroz. Bemutattak neki egy videojel-továbbítót, "a biorobotika legújabb gyöngyszemét."

A sebészek eltávolították Book szemét, és helyettesítették azt a kamerával, amely a látóidegeire kapcsolódik, ezáltal a látása továbbra is megmarad, miközben közvetíti az adást a lázadók vevőegysége felé. Új személyazonosságra is szüksége volt, ezért Book likvidált egy nemrég a bolygóra érkezett embert, és ellopta az azonosító kártyáját.

Nyolcadik rész

Hat évvel korábban (2484).

Bookot látjuk, fiatalon, amikor még az eredeti nevét viselte: Henry Evans. Éppen az egyik barátjával rabolt ki egy ismeretlen párt a sikátorban, amikor a rendőrök megérkeztek, így menekülnie kellett. Henry/Book belekapaszkodott egy antigravitációs kocsi aljába, hátrahagyva barátját, akit végül el is kaptak a rendőrök. Később egy bárban ült, amikor helyet foglalt mellette egy zsaru, akinek a kis kézi eszközén megjelent egy körözési fotó Bookról. A rendőr a fegyveréért nyúlt, de Henry gyorsabb volt.

Később a zsaru követte őt, miután utolérte, mesélt neki a Függetlenségi mozgalomról. Elmondta azt is, hogy önkéntesekre van szüksége, olyanokra, akik harcolnak is, ha kell. Henry véleménye szerint ez nem az ő harca, majd hazafelé indult. Mielőtt felért volna a lépcsőn, észrevette, hogy a zsaruk betörik a lakása ajtaját. Hátat fordított, sietősre fogta, és újra megnézte a szórólapot a mozgalomról.

Kilencedik rész

Tíz évvel korábban (2474).

A fiatal Henry arra ért haza, hogy apja kidőlve alszik a kanapén, mellette üres sörös dobozok és üvegek hevertek. Ezt látva rögtön megkönnyebbült, hiszen "amikor ő alszik, könnyebb eltűnnöm." Felvette a fejhallgatót, majd átadta magát a zenének.

"A szemem mögött mászhatok... mindent hátrahagyok. A világ összeroskad alattam, és én szabad vagyok. Sodródok a széllel felfelé... messze. Messze."

Ekkor hirtelen az apja rátámadt, fojtogatta őt, és arcon ütötte. A bántalmazások után az apja ismét leitta magát, Henry pedig kihasználta ezt az alkalmat arra, hogy feltápászkódjon, összepakolja a csomagját. Végleg otthagyta az otthonát.

"Láthatod, az élet egy harc, és ha csak tétlenül ülsz, valaki lecsap rád. Hátráltatnak téged. Nem hagyom, hogy ez megtörténjen. Megvédem magam, és megteszem, ami szükséges, nem maradok sokáig egy helyen. Azért, mert minden ember magáért felel. Kotródj az utamból. Ez az élet az enyém."

Háttérinformációk

Erről a képregényről már a Better Days első száma óta tudtuk, hogy készül. A megjelenést eredetileg 2008 végére tervezték, azonban ezt az időpontot végül eltolták. A Dark Horse csak később jelentette be, hogy a The Sheperd's Tale csak 2010 novemberében fog megjelenni, keményborítós változatban. Scott Allie szerint a három éves késés oka az volt, hogy nem találtak megfelelő embert arra, aki Whedon ötletei alapján megírná a történetet, egészen addig, amíg Joss végül a saját testvérét, Zacket be nem avatta a projektbe 2009 végén.

2010. november 30-án Chris Samnee és Jed Whedon részt vett egy vetítésen, ahol válaszolt a képregénnyel kapcsolatos kérdésekre is. Samnee elmondta, hogy Jayne flamingós pólója egyfajta tisztelgés Shawna Trpcic előtt.

Jed Whedon elmondta, mik inspirálták őt. Ilyen volt többek között az ESPN dokumentumfilmje, a No Crossover: The Trial of Allen Iversion és a The Mountain Goats által komponált album, a Hast Thou Considered the Tetrapod?

Ezen kívül hozzátette, mire jött rá Book karakterével kapcsolatban:

"...Több olyan mondatba is belefutottam, amelyek Kaylee és Book első találkozására emlékeztettek, például amikor a lány megkérdezte őt, miért nem érdekli, mi az úti cél, és erre a lelkész úgy válaszolt: "Mert az utazás a legértékesebb rész." Ekkor jöttem rá, hogy Book az utazással és a folyamatos mozgással jellemezhető. Ez az oka annak is, hogy milyen jól beilleszkedett a Serenity legénységének tagjai közé. Ez egyben filozófia és stratégia. Menekül az erőszak, a bebörtönzés, és maga elől is. Úgy pattog a 'Verzum egyes pontjai között, mint a pinball. Az önfenntartáson kívül nincs túl sok szándéka. Egy tál leves felett elmélkedve rájött, hogy mi elől menekül, és mit szeretne elérni: az önfenntartás helyett megismerni önmagát."

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!