Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

A három részből álló Serenity: Those Left Behind képregény-sorozat 2005-ben jelent meg a Dark Horse Comics gondozásában. A történetet Joss Whedon és Brett Matthews írta, az illusztrációkat Will Conrad köszönhetjük, a színezésért Laura Martin felelt. Ez volt az első olyan képregény-sorozat, amely Whedon 2002-es televíziós sorozatából, a Fireflyból és a filmfolytatásból már jól ismert 'Verzumban játszódik. A történet a sorozat utolsó része és a film közötti időszakban játszódik, amelyben elolvashatjuk, vajon mi történt Lawrence Dobson Szövetségi ügynökkel, miután megpróbálta letartóztatni Simon és River Tamet a pilot epizódban, a Serenityben.

A Serenity: Those Left Behind borítója
A Serenity: Those Left Behind borítója

A képregény tulajdonképpen hidat képez a Firefly sorozat és a Serenity film között. Mindegyik szám három különböző borítóval is megjelent, mindegyiken a Serenity legénységének egy-egy tagját láthatjuk. Ez több illusztrátor közös munkájának a gyümölcse: Joe Quesada, Bryan Hitch, Tim Bradstreet és John Cassaday. Az első szám 2005 júliusában jelent meg, az utolsó pedig szeptemberben. A képregényeket már a megjelenés első napjaiban lekapkopdták a polcokról, az első és a második számból újból nyomtatnia a kellett kiadónak. Sok képregényeladással foglalkozó bolt jelezte, hogy a megjelenés hónapjaiban a Serenity volt a legsikeresebb, ezt annak tudták be, hogy több borítóval is megjelent minden egyes szám, valamint olyan embereket is érdekelt a megjelenés, akik egyébként nem szoktak képregényt vásárolni. Ráadásként később egy keményfedeles kiadásban is újra kapható volt az összes szám.

Áttekintés

"Miután a Földet teljesen kiaknázták, több száz új Földet teremtettünk terraformálással, amelyeket kolonizáltunk. A központi bolygók létrehozták a Szövetséget, majd továbbmentek: minden ismert planétának annak irányítása alá kell kerülnie. Azonban sokan voltak, akik nem értettek egyet ezzel a célkitűzéssel. A háború után azok, akik a Függetlenségiek oldalán fegyvert ragadtak (és vesztettek), jelenleg a rendszer peremén lavíroznak, távol a Szövetség hatáskörétől. Odakint az emberek azért küzdenek, hogy a rendelkezésükre álljon minden alapvető technológia; egy hajó, amely munkát teremt, és egy fegyver, amellyel meg tudják védeni magukat. A kapitányok célja nagyon egyszerű: találj egy legénységet, találj melót és repülj."

A történet

Ott kapcsolódunk be az eseményekbe, amint Book lelkész éppen prédikációt tart egy meg nem nevezett perembolygón, a cél elterelni a figyelmet, hogy Mal, Zoe és Jayne sikeresen be tudják fejezni a rablást. Természetesen mindig közbejön valami, ezúttal Ott és bandája tűnt fel a tett helyszínén, hála egy ismeretlen csoporttól kaptak fülesnek. Ott a zsákmányt követelte főhőseinktől, Mal ezúttal nem állt ellen, nem akarta kockáztatni a legénysége életét. Azonban Ott túl messzire ment, amikor arra kérte Malt, hogy adja át a fegyverét is. Ez már egyáltalán nem tetszett a kapitánynak, de ellenfele nem hátrált. Mal röviden összefoglalta, hogy két dolog van, amelyek végig segítségére voltak a háborúban, és még azóta is kitartanak mellette, az egyik a fegyvere (a másik pedig Zoe). Mal a földre dobta fegyverét, de azzal a mozdulattal Ott arcába is rúgta, megszabadítva a rablót pár fogától. Ott azonnal kiadta a embereinek a tűzparancsot. Ádáz tűzharc vette kezdetét, de nem tartott sokáig, Ott és csapata menekülőre fogta a szajréval együtt, Mal, Zoe és Jayne üldözőbe vették őket. Ott elmenekült a bolygóról, viszont a nagy lárma miatt az egész város tudomást szerzett a rablásról. A városlakók azt hitték, hogy Mal és kis csapata volt az, akik ellopták a pénzt, így a Serenity legénységének is sietve távoznia kellett. Book "kölcsönvett" egy járművet, a többiek üdvözölték a rögtönzött fuvart, majd a lelkész a gázra taposott.

A városlakókkal a nyomukban Mal odaszólt rádión Washnak, hogy szükség lenne a tehetségére. Wash és Kaylee a Serenity segítségével ledöntöttek egy víztornyot, ez elegendő időt biztosított arra, hogy a legénység elmenekülhessen.

Eközben a Whitefallon: Lawrence Dobson továbbra is itt tengeti mindennapjait, azon a bolygón, ahol a pilot epizód végén kidobták a hajóról (a jobb szemét elvesztette a legutóbbi összetűzésben). Dobson nem tétlenkedett, minden idejét kihasználta a Whitefallon, saját testőrséget szerzett és saját rejtekhelyet alakított ki magának. Szövetkezett a kék kesztyűs emberekkel, akik már egy jó ideje próbálják elfogni a Tam testvérpárt. Dobson a megszállottsága hajtja, megfogadta, hogy végez a Serenity kapitányával. A kesztyűsök elé már egy kész tervvel állt elő. Nélkülük is végrehajtotta volna a tervét, a Szövetség engedélyeire csak azért volt szüksége, hogy megkönnyítsenek pár dolgot.

A Serenity alig, hogy visszatért a Persephonera, Badger máris egy maroknyi banditával fogadta őket, munkát kínálva a fáradt legénységnek. Zoe nem kockáztatott, Badger összes emberét ártalmatlanná tette a zsilip tűzoltó berendezésével, a legénység többi tagja pedig nem tétovázott, tüzet nyitott. A Serenity a kis összetűzés után azonnal felszállt, Badgerrel a fedélzetén.

Badger rövid mondandójában kifejtette, hogy a Sturgesi csatában (amelyre csak úgy utalt: a legvéresebb csata az Egyesítő Háborúban) az emberek semmi másért, csak egy nagy rakás pénzért harcoltak, amely még mindig ott hever valahol az akkori csatatéren, érintetlenül. Mal válaszában azt mondta Badgernek, "átgondolom, de most tűnj a hajómról, mert még foltot hagysz...", majd kitették az "üzletember" szűrét a hajóról Persephone sivatagjában.

A kapitány megbeszélésre hívta a legénységet, ahol tényként közölte velük, hogy elfogadja Badger ajánlatát. Inara arra kérte a Malt, engedje először befejezni a "kötelességeit", de Mal elutasító volt, szerinte ez a munka jóval fontosabb a társnő feladatainál. Book szintén közbeszólt, szerinte át kell gondolni az egészet, emlékeztetve arra, hogy a kapitány szavát adta Inarának. Mal szerint az ígérete semmit sem jelent, majd provokálni kezdte a lelkészt, szerinte a saját szava annyit ér, mint a lelkész prédikációja. Ha ez nem lett volna elég, még rá is kontrázott: "Mondd meg nekem lelkész, amikor nagyon rosszul áll a szénád, térdre borulsz és imádkozol, vagy ellopsz egy járművet, és teszed, amit tenned kell?" Nem is kellett több ennél, Book behúzott egyet Malnek.

A legénység megérkezett a Badger által megadott koordinátákhoz. Mal, Zoe és Jayne átszálltak az egyik sodródó hajóra a pénz után kutatva. A pénz azonban sehol sem volt, gyorsan leesett nekik, Badger csapdába csalta őket. Jutalmat nem találtak, viszont a semmiből előkerült Dobson a bérencei társaságában. A volt Szövetségi ügynök követelése rövid és tömör: "szemet szemért". Mal utasította Zoet, ha Dobson lelövi őt, azonnal végezzenek a gengszterekkel. Éppen csak elhangzott ez a mondtat, azonnal rátámadtak a bérencekre, mielőtt a volt ügynök lelőhette volna a kapitányt. Mal szerzett magának egy fegyvert, majd nyomban ki is lőtte Dobson ép szemét. Mielőtt távozott volna, még egyszer belelőtt, ezúttal biztosra ment.

Ez idő alatt a kék kesztyűs emberek sem tétlenkedtek, megpróbáltak feljutni a Serenity fedélzetére. River látnoki képességeinek köszönhetően Simon, Inara és Kaylee értesült az esetleges látogatókról. Kaylee lement átvizsgálni a rakodóteret, ahol az egyik ügynök rátámadt. Simon, mint a nap hőse a fiatal gépész segítségére sietett, Jayne pedig az egyik sújzójával kiütötte a támadót. Kaylee lezárta a légzsilipet, és egyedi módszerének hála folyamatosan kint tudta tartani az ügynököket, akik próbálták megkerülni a zárat. Wash megunta a dolgot és elindult a Serenityvel, az ügynökök űrsiklóját így egy roncs felé vezette. Miután Mal épségben visszatért Zoe és Jayne társaságában a hajóra, utasította a pilótát, hogy "taposson bele". A kék kesztyűsök elégtek a Serenity hajtóművének lángjában.

A kapitány a "kis kiruccanás" után végre foglalkozott Inara dolgával is, elvitte őt - valószínűleg - New Melbournere. Mal nem úgy búcsúzott el, ahogyan azt a társnő elvárta volna. Később a kapitány az étkezdében magában beszélt, bevallva önmagának az igazságot Inarával kapcsolatban, amikor Book odalépett hozzá. A lelkész elmondta, hogy elhagyja a hajót, mivel úgy érzi, ezúttal a Serenity tényleg megrontotta őt.

A Szövetség értesült a kék kesztyűs emberek haláláról, így az ő küldetésüket átvette az Ügynök.

Emlékezetes idézetek

Mal: Nézd lelkész, világos leszek... nem zavar, hogy megütöttél.
Book: Pont ezért kell távol maradnom tőled. Mert előbb-utóbb már engem sem fog érdekelni.

Badger: (miközben munkát ajánlott) Mit mondasz?
Mal: Átgondolom, de most tűnj a hajómról, mert még foltot hagysz...

Mal: Bárcsak jobbra fordulnának a dolgok. De ezt a döntést meg kell hoznom.
Inara: (miközben elsétál) Ez az egyetlen, amit mindig csinálsz.
Mal: (a csoportnak címezve a kérdést) Ha bárki másnak mondandója van, itt az alkalom.
River: Utálom ezt a színt rajtad. Mindig is utáltam.

Háttérinformációk

A Serenity: Those Left Behind eredetileg egy animációs sorozat lett volna.

Kiadások

A Serenity: Those Left Behind című képregényt három részben jelentette meg a Dark Horse Comics. Az első szám 2005. júlis 20-án, a második augusztus 3-án és a harmadik pedig szeptember 9-én jelent meg. Mindegyik szám három-három különböző borítóval is megjelent, ezek a legénység egy-egy tagját ábrázolják.

2006 januárjában újra kiadták a képregényt könyv formájában. Ez tartalmazza az előbb említett valamennyi borítót, továbbá Nathan Fillion írt egy bevezetőt ehhez a kiadáshoz.

2007. november 14-én különleges keményfedeles változatot is forgalomba hozott a kiadó, teljesen új borítóval, amelyet Adam Hughes készített Will Conrad rajzainak és Laura Martin színezésének köszönhetően. Emellett számos extrákat is kaptak a vásárlók: további rajzokat és plusz oldalakat, amelyek betekintést nyújtanak a kulisszák mögé, hogyan készült a képregény.

Fogadtatás

Egyértelmű sikerként értékelte a Dark Horse Comics a képregényt, és ezt a sikert meglovagolva jelentette be Dirk Wood 2006. február 11-én a WonderCon találkozón, hogy Joss Whedon már egy újabb Serenity képregényen dolgozik, amelynek a címe Serenity: Better Days.

Forrás: The Firefly and Serenity Database

Oszd meg másokkal is!