Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Képregények tévére adaptálásáról rendszeresen esik szó a Sorozatjunkie blogján, az ellentétes útról azonban már ritkábban. Ha szeretsz egy sorozatot, és szívesen látnál új történeteket látni kedvenc karaktereiddel a sorozat megszűnése után is (pl. Firefly, Buffy, Jericho), vagy választ akarsz kapni a nyitva hagyott kérdésekre (BSG), akkor ehhez a képregény az egyik legjobb megoldás. A hardcore rajongóknak ez nem újdonság, de a kilencedik művészeti ággal szembeni előítéletek még mindig széles körben élnek.

Serenity - River
Serenity - River

A 2002-es Firefly mozifilmes folytatásához, a 2005-ös Serenity-hez több képregényes, abszolút hivatalos előzmény és folytatás is készült, melyeken Joss Whedon és Zack Whedon is dolgozott - a sorozatot és a filmet is összekötötte egy. Mindegyik a Dark Horse kiadónál jelent meg – ezeket mutatnám be röviden.

Serenity: Those Left Behind (3 részes minisorozat, 2005)

Serenity - Those Left Behind, 1. borító Serenity - Those Left Behind, 2. borító Serenity - Those Left Behind, 3. borító
Serenity - Those Left Behind borítók

A tévésorozatot és a mozifilmet hivatott összekötni ez a minisorozat. A sztori dióhéjban: egy szokásos balul elsült meló után képbe kerülnek a "kékkezűek" – természetesen Riverre hajtanak – és egy halottnak hitt régi ellenfél. A sok akció ebből már adja is magát. A jól megszokott Firefly-hangulat teljesen átjön, és választ kapunk rá, hogy miért nem a fent említett rejtélyes ügynökduó üldözte a csapatot a moziban. A képi világ rendben van, néhol talán túl sok a barna, de megszokható. A rajzoló, Will Conrad törekedett, hogy a jól megismert arcokat lássuk a lapokon. Pár panelen azonban ez a felismerhetőség finoman szólva sem valósul meg.

Serenity - Those Left Behind, 4. borító Serenity - Those Left Behind, 5. borító Serenity - Those Left Behind, 6. borító
Serenity - Those Left Behind borítók

Összességében egy jó képregényről van szó. Elfogult vagyok, de ha értékelni kell 9/10-et adok rá.

Serenity: Better Days (3 részes minisorozat, 2008)

A TLB és a sorozat között játszódik, és nagyon érződik rajta, hogy Whedon ezt történetet tévében tervezte bemutatni. Sőt, a magam részéről a sorozat befejező részének is el tudnám képzelni. Miről is szól egy átlagos Firefly-epizód? Hőseink szép haszon reményében elvállalnak egy munkát, valami közbe jön, aztán menthetik a saját bőrüket fizetség nélkül. Na, ez az ami teljesen máshogy alakul most. Nemhogy összejön a fizu, hőseink egyből milliomosok lesznek... egy időre. S miközben szép jövőjüket tervezik, nem maradhat(nak) el a legénység fejére vadászó rosszarc(ok), Mal és Inara pedig továbbra sem tud mit kezdeni egymással.

Serenity - Better Days, 1. borító Serenity - Better Days, 2. borító Serenity - Better Days, 3. borító
Serenity - Better Days borítók

Itt is kapunk jellegzetes Firefly-os párbeszédeket, drámai és humoros dialógok megszokottan jól váltják egymást. A rajzoló ugyanaz, aki a TLB esetén volt, torz arcból szerencsére még kevesebb van, az oldalakat viszont néhol túlzsúfoltnak érzem. A színek nekem túl élénkek, de egy ilyen rendhagyóbb sztorinál belefér. 8/10, az a pár képkocka, amikor Jayne saját hajóról álmodozik, önmagában egy plusz pontot adott.

Serenity: Float Out (one-shot, 2010)

A mozifilm végén Wash ugyebár meghal, ez a képregény az ő nekrológja. Három régi cimbora összejön, hogy megemlékezzenek egykori bajtársukról, és felavassanak egy firefly-t. A pilóta a három hosszabb flashback-ben szerepel, ismét bebizonyosodik, hogy milyen tökös gyerek volt, és bármilyen repülő tárgyat el tudott vezetni, nem is akárhogy. Igazából semmi különöset nem tudunk meg, Wash amúgy sem az a titokzatos figura. Na jó, a végén van egy fontos infó, de ilyet is láttunk már sok helyen.

Patric Reynolds (vajon a vezetékneve miatt választották?) rajzai nekem olyan furák. Ha nagyobb képzőművészeti műveltségem lenne, biztos tudnék rá jobb szót, így csak a "vázlatszerű" és a "szőrös" jelzők jutnak eszembe. Számszerűsítve egy 6/10-et adnék rá. Ez a füzet inkább csak felvezetés a másik eredettörténet, a nagyobb durranás előtt...

Serenity - az 5. képregény borítója Serenity - a 6. képregény borítója Serenity - a 7. képregény borítója
Serenity - További képregények borítói

Serenity: The Shepherd’s Tale (graphic novel, 2010)

Na, ez már valami! A lelkész múltja mindig is egy nagy kérdőjel volt. Elejtett utalásokból tudtuk, hogy nem volt mindig jótét lélek, most azonban mindenre fény derül. A könyv Book halálával indít – ezt is a Serenity filmben láthattuk -, majd néhány éves ugrásokkal haladunk vissza tizenéves koráig. A Szövetséggel való kapcsolata sejthető volt, barnakabátos korszaka talán kevésbé, de... Á, nem lövök el mindent, de ha lesz időm újranézni a sorozatot, biztos hogy a legtöbb mondata új megvilágításba fog kerülni. Főleg, mikor a szeme kerül szóba.

A cselekményt nagyrészt Zack Whedon dolgozta ki kiefejezetten zseniálisan (a csirkeleveses megvilágosodós rész kicsit talán elnagyolt). Chris Samnee rajzai és Dave Stewart színei tovább fokozzák az élményt. Olyan (kínai)festményszerű az egész. Nagyon bejött, 9/10 a pontszám.

Serenity - The Other Half
Serenity - The Other Half

Hát igen, ezeket a történeteket mindenképpen tévében kellett volna látnunk. Frak Gorram, FOX! (vagy nem?) Ha már nem így lett, legalább örüljünk ennek a pár nyomtatott verziónak. És van egy nagy előnyük is: olyan akciókat láthatunk, melyeket képernyőn/vásznon nem, vagy csak óriási költségek árán lehetne visszaadni. Ha szereted a Firefly-t, ez a nyolc kiadvány is tetszeni fog. Hátrány, hogy a zenéről magadnak kell gondoskodnod.

A fentiek mellett 2008-ban egy Dark Horse-kiadvány részeként megjelent egy 8 oldalas képregény, a The Other Half, 2010-ben a USA Today oldalán egy webes képregény, a 8 oldalas Serenity: Downtime látott napvilágot (itt olvasható el), míg idén májusban jelent meg a Zoe terhessége idején játszódó Serenity: Firefly Class 03-K64 – It’s Never Easy, ami egy dupla képregény egyik fele volt (a másik Star Wars-os, amit ugyancsak Zack Whedon írt).

Írta: v'li
Forrás: Sorozatjunkie

Oszd meg másokkal is!