Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szeretnéd megismerni a Firefly háttértörténetét, világát?
Ismerd meg a legénység tagjait!
Érdekességek, összefoglalások a Firefly epizódjairól.
Kik is írták valójában a Firefly epizódjait?
Minden, amit a Serenity film kapcsán tudni érdemes.
Olvastad már a képregényeket?

Malcolm Reynolds kapitány annak idején a vesztes oldalon állt a galaktikus polgárháborúban, így most abból tengődik, hogy kétes üzleteket és gyanús fuvarokat bonyolít bérhajóján, a Serenityn. Maroknyi, ám annál különcebb figurákból verbuválódott legénysége már-már a családjának tekinthető: civakodnak, engedetlenek, és mindhalálig hűségesek.

Amikor Mal felvesz két új utast - egy ifjú doktort, és annak labilis, telepatikus képességekkel megáldott húgát - még nem is sejti, milyen veszélyes ügybe keveredik. A testvérpár menekül az univerzumot uraló hatalom elől, amely bármi áron vissza akarja szerezni a lányt. A legénység hozzászokott, hogy észrevétlenül kalandozhatnak a galaxis külsőbb vidékein, ám ezúttal a Világszövetség megállíthatatlan hadereje és az űr peremén portyázó Fosztogatók kegyetlen kannibál hordái között találják magukat. A két különböző, de egyaránt fenyegető ellenség közt lavírozva hamarosan ráébrednek, hogy a legnagyobb veszély a hajójuk fedélzetén les rájuk...

A film készítéséről

JOSS WHEDON - a világszerte kirobbanó sikert aratott sorozatok, a Buffy, a vámpírok réme (Buffy the Vampire Slayer) és az Angel (Angel) Oscar- és Emmy-díjra jelölt író-rendezője - a Serenity című science-fiction western kalandfilmmel debütál a filmvásznon rendezőként.

A film Whedon kritikusok körében is elismert, ám rövidéletű Firefly című tévésorozatán alapul, amely a FOX TV Network-ön futott 2002 őszén. A sorozat, amely egy Föld-utáni, futurisztikus univerzumban játszódik, amelyet a bolygóközi Szövetség ural, a Serenity nevű űrhajó hányatott sorsú legénységének kalandjairól szól. A csavargókból álló, sokszínű csapat élén Malcolm "Mal" Reynolds kapitány állt, akit NATHAN FILLION alakított. Bár a FOX TV a Firefly mindössze tizenegy epizódját adta le az elkészült tizennégyből, mielőtt végleg levette a műsorról, a sorozat humorának, összetett karaktereinek és sci-fi témájának köszönhetően elhivatott és lekes rajongótábort gyűjtött maga köré.

Az összetört szívű rajongók, a szereplőgárda és Whedon nem hagyta, hogy a sorozat levétele a műsorról egyet jelentsen ennek az univezumnak a végével. Bár hiába próbáltak új otthont találni a sorozatnak egy másik hálózaton vagy kábelcsatornán, mindannyian eltökélten folytatták a lobbizást. Sikeresen elérték, hogy a sorozat megjelenjen DVD-n, és miután az epizódok a boltokba kerültek - majdnem pontosan egy évvel azután, hogy a FOX befejezte a sugárzásukat -, elégedetten látták, hogy a Firefly-rajongók száma megtöbbszöröződik. Az Firefly DVD eladásainak száma egyértelműen azt mutatta, hogy nem csak a hűséges rajongók vannak sokan, hanem azok is, akiknek a szívét a sorozat még megnyerheti.

Mindazok ellenére, hogy a sorozat hívei nem voltak hajlandók feladni a jó ügyért folytatott harcot, mindannyian tudták, hogy csodára van szükség kedvenc sorozatuk feltámasztásához.

A csoda 2004 elején történt meg. A Universal Pictures, amely szívesen dolgozott volna Whedon-nal és meggyőzte a sorozat utóélete, úgy látta, hogy lehetőség lenne betölteni azt az űrt, amelyet a Star Wars és Star Trek történetek közelgő vége jelent a sci-fi rajongók számára. A stúdió beleegyezett, hogy mozifilmet készít a Firefly sorozat alapján -, amelyet Whedon ír és rendez. A film, amely a Serenity címet kapta, egyszerre folytatása a Serentiy legénysége kalandjainak és egy egyedülálló történet, amely azokat a nézőket is magával ragadja, akik soha nem nézték a Firefly-t.

Miközben a média kétkedéssel fogadta a hírt, hogy egy elbukott tévésorozatból mozifilm készül, a Firefly rajongói - a "barnakabátosok", ahogyan magukat elnevezték a sorozat-beli Szövetség-ellenes szabadságharcosokról - ujjongással fogadták a tervet. Mozgósították erőiket és mindent megtettek azért, hogy a stúdió tartsa a szavát, segítse a produkciót és megadja neki azt a marketing támogatást, amire egy mozifilmnek szüksége van.

A remény fénye

Whedon azután álmodta meg a Firefly című tévésorozatot, hogy elolvasta Michael Shaara The Killer Angels című polgárháborús regényét. A társadalom peremén tengődő háborús túlélőkről szóló - sci-fi környezetbe helyezett - történetben Whedon látott fantáziát. - Megtetszett ez az ötlet: egy polgárháború utáni újraépítés a háború veszteseinek szemszögéből - mondja az író-rendező. - Voltak olyan emberek a háború után, akiknek annyira a belsőjükbe égett, hogy teljesen tönkretette őket.

Whedon azzal kezdte, hogy megalkotta a különböző szereplőket, majd elkezdte szőni a határvidék helyett félreeső bolygókon játszódó történetet. - Olyan emberekről akartam mesélni, akik az űrben élnek, de nem élnek jó körülmények között, - magyarázza. - Elhasználtuk a Földet, ezért elköltöztünk egy új naprendszerbe. Míg egykor új országok vártak felfedezésre, most új bolygók vannak. Nem fedeztünk fel semmiféle idegen életet. Még mindig csak mi vagyunk. Nagyjából olyan a világ, mint ma is. A sorozathoz úgy képzeltem el, hogy a jövőben semmi sem változott. Fejlettebb a technológia. Többen vannak az emberek. De továbbra is ugyanazokkal a személyes, politikai és etikai problémákkal kell szembenézniük.

Ebben a világban találkozunk Mal-lel (NATHAN FILLION), aki a galaktikus polgárháború vesztes oldalán harcoló katona volt. Most abból él, hogy a Serenity űrhajó kapitányaként szállítást vállal és keresetét apróbb bűntényekből egészíti ki. Kis létszámú legénységének tagjai jelentik számára a családot: parancsnokhelyettese, Zoe (GINA TORRES); Zoe férje, Wash (ALAN TUDYK), a pilóta; Jayne (ADAM BALDWIN), a zsoldos és Kaylee (JEWEL STAITE), a hajó szerelője.

Életben maradásukat két rettentő ellenség veszélyezteti: az Univerzumi Szövetség (a háború győztesei) és a kannibál hajlamú Fosztogatók - kegyetlen vademberek, akik a világegyetem határán garázdálkodnak. Az előbbi rendet akar teremteni - függetlenül attól, hogy másoknak tetszik-e az általuk elképzelt rend vagy sem -, utóbbiak célja pedig a káosz és a pusztítás.

Bár a Firefly a kritikusok és egy egyre nagyobb rajongótábor elismerését is kivívta, a sorozat csupán tizenegy epizódot ért meg, mielőtt levették a műsorról. Whedon eltökéltsége, hogy életben tartsa a Firefly-t, fertőző volt. - Ahányszor már majdnem feladtam volna, az egyik színész mindig felhívott és azt mondta: "Még mindig várunk. Még mindig hiszünk benne", - emlékszik vissza.

"Amikor a sorozatot már csak egy hajszál választotta el attól, hogy töröljék a műsorról, a rajongók összefogtak és saját pénzükből vásároltak hirdetést a Variety-ben." - Scifidimensions.com

A Serenity újra felszáll

A sorozat azután született újjá, hogy Whedon és BARRY MENDEL producer (A hatodik érzék; Tenenbaum, a háziátok) megosztották a mozifilm ötletét Mary Parent-tel, aki akkoriban produkciós alelnök volt a Universal Pictures-nél. - Sokan kérdezték, hogy mennyire volt nehéz meggyőzni a stúdiót, hogy tegye meg ezt és ez furcsa... egyáltalán nem volt nehéz, - mondja Mendel. - Mary rajongója Joss-nak, vele is és velem is tartotta a kapcsolatot.

Whedon úgy döntött, hogy a film cselekményének nagy része egy rejtélyes szereplő, River Tam (SUMMER GLAU) körül fog forogni. River egy csodagyerek, akin a Szövetség meg nem nevezett okokból kísérleteket végez - míg a bátyja meg nem menti és fel nem csempészi magával a Serenity fedélzetére. A Szövetség utánuk küldi a kegyetlen Végrehajtót (CHIWETEL EJIOFOR), akit semmi sem állíthat meg, amíg vissza nem szerzi a lányt. Amikor - látszólag minden előjel nélkül - River kiképzett harcosra valló bátorsággal támad meg mindenkit egy zsúfolt bárban, Mal és az emberei rádöbbennek, hogy a Serenity fedélzetén talán a Szövetségnél és a Fosztogatóknál is nagyobb veszély leselkedik rájuk.

Bár a szereplőgárda minden tagja tartotta egymással a kapcsolatot azután is, hogy a Firefly véget ért, mindannyiuknak megható élmény volt újra találkozni a próbákon. - Sokukkal rendszeresen találkozom, de amikor újra ezeket a karaktereket játszották, olyan volt, mintha rég nem látott barátokat láttam volna újra, - meséli Fillion. Baldwin így jellemzi Whedon-t: - Ő egy hős, hiszen ennek a munkának muszáj volt folytatódnia, és íme, itt vagyunk. - Mint egy hazatérés - teszi hozzá Torres.

A barnakabátosok összegyűlnek

Még mielőtt a forgatás megkezdődött volna, mindenki egyetértett abban, hogy a hűséges Firefly rajongókat mindenképpen be kell vonni az előkészületekbe. 2004 decemberében, csupán hónapokkal azután, hogy a film első változata elkészült, a Universal Pictures vezetői meglepve tapasztalták, hogy hatalmas érdeklődés kíséri az előzetes bemutatót. Valahogy ugyanis a barnakabátosokhoz is eljutott a hír, hogy meg lehet nézni a Serenity-t és ők töltötték meg a nézőteret. Az egyik rajongó, a 40 éves Denise Gribe a kaliforniai Silverlake-ből, így foglalta össze a barnakabátosok érzéseit: - Úgy gondolom, hogy a rajongók tették ezt lehetőve. Cowboy-ok az űrben fegyverekkel... akik kínaiul beszélnek. Ez a mi kis sorozatunk a nagy filmvásznon!

2005. augusztus 22-én a Serenity megkezdte világkörüli útját, amikor bemutatkozott az Edinburgh Filmfesztiválon Skóciában. Az egész tömeg talpra ugrott, amikor Joss és a szereplők a színpadra léptek. Miután csupa hízelgő vélemény keringett róla fesztiválon, kiemelkedően jó fogadtatásban részesült a közönség körében és a szakmabeliek is dicsérték, semmi sem állíthatta meg a szárnyalását.

A Serenity legénysége és utasai

Időszámításunk után 2507-ben, ötszáz évvel később a jövőben a néhai Föld már nem lakható, ezért az emberiség egy távoli galaxisban vetette meg a lábát. Ebben az új naprendszerben a Központi Bolygókat egyetlen törvény köti össze, a Szövetség.

Mal Reynolds kapitány (NATHAN FILLION) egyike volt az ellenállóknak a háború vesztes oldalán, amelyet a Szövetség azért vívott, hogy a külső bolygókat is irányítása alá vonja.
- Nem gonosz ember - mondja róla Whedon. - Nem vesztette el teljesen a morális iránytűjét. Csak nem hisz már abban, hogy az emberekben van tisztesség. Sem abban, hogy bármiért is érdemes harcolni, kivéve a következő ebédért és az emberekért, akik körülveszik.
- Bármennyire is üres és bármennyire is kemény, foggal-körömmel ragaszkodik és védelmezi azt, ami teljessé teszi őt, ami nem más, mint a hajója és az emberek a fedélzetén - teszi hozzá Fillion.

Parancsnokhelyettese, Zoe Alleyne (GINA TORRES) Mal oldalán harcolt végig több tucat csatát, köztük az utolsót is, amelyet bolygójuk a Szövetség ellen vívott a függetlenségéért. Zoe férje, Hoban Washburn - Wash - (ALAN TUDYK), az ellenkezője: egy jólelkű pilóta, aki imád repülni, de utál harcolni. Torres ezt mondja Zoe-ról:
- Hivatásos katona és a végsőkig hű Mal-hez, ami néha súrlódáshoz vezet közte és a férje közt.
- Zoe képes gyilkolni... és ez távol áll Wash-tól - magyarázza Tudyk. - Ő csak vezetni akarja a hajót, és keresni némi pénzt. Aztán ha már van pénzük, el akar menni nyaralni.

Kaylee (JEWEL STAITE), a szedett-vedett farmer leány, aki zseniálisan ért a gépekhez, a hajón a mérnök és szerelő szerepét tölti be.
- Kaylee tulajdonképpen a hajó lelke - mondja róla Whedon.

Míg Kaylee csupa szív, addig a zsoldos, Jayne Cobb (ADAM BALDWIN), csupa izom.
- Jayne önfejű és öncélú - mondja Whedon. - Nem a háborúból jött. Pénzért lövi le az embereket. Nem olyan valaki, akit szeretnél, hogy a hátadat védje egy csatában, mert ha a másik oldal többet fizet neki, lehet, hogy a kelleténél közelebb jön a hátadhoz.

A legénység sorsa visszafordíthatatlanul összekapcsolódik hajójuk két legújabb utasáéval: egyikük Simon Tam (SEAN MAHER), egy fiatal orvos, a másik Simon labilis húga, River (SUMMER GLAU).
- Malcolm Reynolds és törvényen kívüli bandája befogadnak egy fiatal lányt és a bátyját, akik nem egészen azok, akiknek tűnnek - mondja Whedon. - A Szövetség elől menekülnek, és Mal szeret olyasmiket tenni, amivel feldühítheti őket. Ám erről a gyámoltalan leányról, akit befogad, kiderül, hogy egyrészt mégsem olyan gyámoltalan, másrészt talán nem a legkívánatosabb utas.

A Serenity univerzumának szereplői

A Szövetség megbíz egy képzett, kegyelmet nem ismerő Végrehajtót, hogy visszaszerezze River-t - és a titkokat, amelyeket sérült elméje rejt. A Végrehajtó úgy hiszi, hogy küldetése a Szövetség védelme minden áron, ami sokkal veszélyesebbé teszi egy átlagos bérgyilkosnál. - A Végrehajtó eszköznek látja önmagát, - mondja Whedon. - Az, hogy nincs neve, szerintem egyszerre teszi ijesztővé és nemesebbé.

Mal ellenállása a Szövetséggel szemben és a Végrehajtó embervadászata veszélybe sodorja Mal barátait. A kapitány még mindig gyengéd érzelmeket táplál egy gyönyörű Kísérője iránt, akit Inara Serra-nak hívnak (MORENA BACCARIN), akit a Végrehajtó arra használ fel, hogy kicsalja Mal-t a nyílt terepre. - A Kísérő nem más, mint egy jövőbeli gésa - magyarázza Baccarin. - Olyan időkben élnek, amikor a prostitúciót legális és becsülendő foglalkozásnak tartják, mert akik ezt a szakmát űzik, sokat tanulnak és sokat tudnak. Inara különböző nyelveket, táncokat és íjászatot tanult. Tud harcolni, de ugyanakkor nagyon művelt is. Végzetes veszély leselkedik a Serenity legénységére a naprendszer szélén is - ahol a Fosztogató nevű ördögi lények uralkodnak.
- Ha összetalálkozol egy Fosztogatóval, akkor neked annyi - mondja Fillion. - Véged van. Ennyire szörnyűek. Nem akarnak megölni; lassan ki akarnak végezni. Meg akarnak enni; meg akarnak nyúzni. Végtelen a gonoszságuk. www.serenitymovie.com

Forrás: UIP Dunafilm

Oszd meg másokkal is!